Tovább a széles sáv felé

2018. 12. 06., cs - 08:18
Zsaru Magazin

Új mérföldkőhöz érkezett az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) Magyar­országon.

Tovább kell lépni a széles sáv felé, de úgy, hogy az állam tartsa kézben a legfontosabb egységeket, a készenléti környezetet – jelentette ki Hajzer Károly, a Bel­ügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár november 15-én a Pro-M Zrt. budapesti konferenciáján beszélt a célokról.

Hajzer Károly
Hajzer Károly informatikai helyettes államtitkár

– Belátható, ha 100 százalékos hadrafoghatóság a cél, az egyes elemeknek is 100 százalékosnak kell lenniük – fogalmazott Hajzer Károly. – Ha valamelyik láncszem gyenge, akkor az kihat az egész kommunikációra. Ehhez elengedhetetlen a széles sávú adatszolgáltatás csúcstechnológiai megvalósítása, melynek kidolgozása a jövő évre esik. A precíz kiépítés azért is nagyon fontos feladat, mert életek múlhatnak azon, hogy a rendőrség, a mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem reagáljon balesetre, tűzesetre vagy akár egy terrorcselekményre. Nem engedhető meg, ami Nyugat-Európában elő szokott fordulni, hogy nincs telefonkapcsolat, vagy annyira leterheltek a szolgáltatók, hogy megáll a rendszer. De azt is szem előtt kell tartani, hogy a telefonszolgáltatókat is érheti támadás, és akkor nem tudnak szolgáltatni. A mi érdekünk, hogy saját lábon álló kommunikációt biztosítsunk. Mindenképpen egy egységes, az egész országot átívelő, állami kézben tartott készenléti kommunikációra van szükség. Minden érintett ezt szeretné, csak a részletek kidolgozása maradt hátra. Biztos, hogy a Tetra-rendszeren változtatni kell, mert a használók igényeihez ma már 700 MHz-es frekvenciára, képi adatátvitelre is szükség van. Figyelembe kell venni, hogy merre tart a világ.

A Pro-M Zrt. feladata eddig az volt, hogy a budapesti kiépítés mellett a készenléti szervek egységes, korszerű rádió­híradásához országos, digitális rádiórendszert alakítson ki, és a teljes rendszert üzemeltesse is. Az EDR nemcsak a készenléti szervek belső kommunikációját tette hatékonyabbá, de az együttműködésük is sokkal könnyebbé vált a modern szolgáltatásoknak köszönhetően. Rendkívüli helyzetekben – például egy tömegrendezvény esetén – a mentésben részt vevő szerveknek akkor is hatékonyan kell kommunikálniuk, ha más rendszereken ez már nem volna lehetséges. A Tetra-technológiájú rádiókommunikációs rendszernek számos előnye van a régi rendszerrel szemben. Az erre a szabványra épülő EDR jelentősen javította az érintett szervek belső híradását, lehetővé tette az egymás közötti hatékony kommunikációt, amivel nagymértékben hozzájárult a reagálóképesség javításához, az együttműködés hatékonyságának növeléséhez. Az EDR automatikusan gondoskodik a rádióforgalom információvédelméről. A kommunikáció minősége és biztonsága is sokkal magasabb szintű. Most ezt kell továbbfejleszteni a széles sáv irányába.

– Egyre növekszik az igény a széles sávú technológiák számára felhasználható frekvenciaspektrum iránt. Jövőre a cél a részletes megvalósítási tanulmány elkészítése, 2020-ban a 700 MHz-es pilottesztrendszer. 2021-ben pedig el kell indulnia a széles sávú EDR-nek. Ha megvalósul, akkor a rendőröknek is olyan eszközt biztosít az állam, amely komplex hang- és adatátvitelre alkalmas. Legalább olyan legyen a szolgáltatás lehetősége, mint a civil szféráé – összegzett a helyettes államtitkár.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.