Trükkök a trükkösök ellen

2018. 08. 01., sze - 14:46
Zsaru Magazin

A trükkös tolvajok hol valamely szolgáltató munkatársainak adják ki magukat, hol segélyt osztogató önkormányzati tisztviselőknek, hol meg telefonon kérnek pénzt bajba jutott unokára hivatkozva.

A BRFK bűnmegelőzési osztálya új, figyelemfelhívó kampányt indított az idősek védelmében.

Egy közel nyolcvanéves budapesti asszony belvárosi lakásába két jól öltözött férfi ezzel a mondattal csöngetett be: „A társadalombiztosítástól jöttünk, segélyt hoztunk!” A nő azonban gyanakvó természetű volt, nem engedte be a „társadalombiztosító munkatársait”, és igen jól tette, hiszen ez a mondat, bár csábító, így, ebben a formában soha nem hangozhat el. Azt már kevésbé tette jól, hogy merő fontoskodásból a körfolyosó másik lakásába irányította az idegeneket, mondván, ott próbálkozzanak. Ott lakó szomszédjának ugyanis nemrég tört el a lába. Több sem kellett a trükkös tolvajoknak, azonnal a megjelölt lakáshoz siettek. Becsöngettek, és a bevezetőben említett mondatot még azzal is megfejelték: „Hiszen önnek, amint az iratainkból kiderül, nemrég volt eltörve a lába.” A folytatást, gondolom, kitalálják, a balesetből épp csak felépült idős asszonynak több tízezer forintja bánta a fontoskodó szomszéd felesleges mondatát és a „segítőkész” férfiak látogatását. És még jó, hogy csak ennyi a veszteség.

 

EGY ÓVATLAN PILLANATBAN

Nemrég írtunk a Soproni Rendőrkapitányság munkatársai által elfogott trükkös tolvajokról, ők a vízművek munkatársainak adták ki magukat (Zsaru, 2018/25.). Egyenruhát imitálva, egyforma kék ingben, sötétkék sapkában „dolgoztak”, lakótelepek tömbházaiban keresték azokat, akiknek a neve előtt a levélládán ott állt az „özvegy” megjelölés. A lakásokba vízszivárgást füllentve jutottak be, egy palackból észrevétlenül vizet is löttyintettek a radiátor alá, mutatták a tulajdonosnak: lám, még az is csöpög… Aztán némi tanakodás után 12 ezer forintot kértek egy speciális tömítőanyagra, amellyel megszüntethetnék a bajt. És mivel ennyi pénz nem szokott az egyedülálló nyugdíjasok pénztárcájában lenni, így a magányos, idős embereknek szinte minden alkalommal a rejtekhelyről kellett elővenniük a kért összeget. A többit ebben az esetben is bárki könnyedén kitalálja.

A trükkös tolvajok hol valamely szolgáltató munkatársainak adják ki magukat, hol segélyt osztogató önkormányzati tisztviselőknek. Hogy aztán az idős emberek bizalmát elnyerve a lakásba jussanak, és egy óvatlan pillanatban vigyenek mindent: pénzt, ékszert, értéktárgyat. Pedig a rendőrség bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársai minden lehetséges fórumon elmondják: az idős emberek legyenek különösen óvatosak. Ne dőljenek be az efféle trükköknek, ellenőrizzék, valóban a szolgáltató munkatársai keresik-e fel, és soha ne higgyenek azoknak, akik azzal hívják fel telefonon, hogy az unokájuk, családtagjuk bajba jutott, pénzre lenne szüksége, amiért majd elküldenek valakit!

Aztán jönnek a nyájas modorú csalók, és a baj újra és újra megtörténik.

KORTÁRS SEGÍTŐK

A BRFK bűnmegelőzési osztálya évek óta kiemelt figyelmet fordít az időskorúak védelmére. Az osztály kerületi bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársai és a körzeti megbízotti állomány tagjai 2015-ben személyesen keresték fel azokat az időseket, akiket bűncselekmény ért, és felvilágosítást adtak a bűnmegelőzési módszerekről, lehetőségekről.

.

A „Bűnmegelőzési projektek 2015–2016. évi megvalósításra” meghirdetett pályázatot a bűnmegelőzési osztály „Időskori Kortárs-segítő” című pályázati projektje nyerte meg. A program kortárs segítők bevonásával igyekezett megvalósítani azt a célt, hogy csökkenjenek az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, elsősorban a trükkös lopások, csalások. Cél volt az is, hogy az idősek szubjektív biztonságérzete nőjön, valamint az, hogy a szakemberek a bűnmegelőzés területén olyan módszereket alkalmazzanak, amelyek a fenti célok megvalósításában hatékonyan segítenek. Ahogy a BRFK erről szóló írásos anyaga említi: „A kiképzett kortársak a meghosszabbított kezeink lettek, vitték tovább kortársaiknak az általunk megosztott prevenciós tanácsokat, kiadványainkat, a vagyonvédelmi eszközöket. A segítők és a bűnmegelőzési osztály között a kommunikáció folyamatos volt. A programot 2017-ben tovább folytattuk. Meglátogattunk több fővárosi idősklubot, ahol bűnmegelőzéssel kapcsolatos szemléltető előadásokat tartottunk. Röviden ismertettük a kortárs felkészítés lényegi elemeit, és felkértük a hallgatóságot, amennyiben kedvet éreznek részt venni programunkban, jelentkezzenek, és egy rövid elbeszélgetés után felvételt nyerhetnek az idős kortárs segítő csoportunkba.” A kortárs csoportok felkészülését írásos anyag és a szemléltetéshez használt vagyonvédelmi eszközök (mozgás- és hőérzékelő, valamint személyi riasztó) segítették.

PLAKÁTON A JÓ TANÁCSOK

A szakemberek szerint a projekt igazolható eredményeket hozott, mind több időskorú emberhez jutott el a temérdek információ arról, hogyan védekezhetnek leghatékonyabban a trükkös tolvajok, csalók ellen. Egyre többekben alakult ki egyfajta tudatos védekezési mechanizmus. Az idősebb kortárs segítők és a közösségi szolgálatos diákok is mind többen és mind aktívabban segítik a programot, ahogy a szakemberek fogalmaznak: „Szolgálatukkal kialakult egyfajta kommunikációs híd az idősebb társadalom, a rendőrség, a civil szervezetek, valamint a fiatalabb generáció között.”

.

A bemutatókkal egybekötött vagyon- és értékvédelmi előadásokat általában a nyugdíjasklubokban, illetve a BRFK Rendőrségi Igazgatási Központ Bűnmegelőzési Centrumban szervezik meg.

Az idei évben a BRFK bűnmegelőzési osztálya új, figyelemfelhívó kampányt, prevenciós projektet indított. Miközben a fenti programok is rendszeresek, azokkal párhuzamosan elindult az „Idősekért bűnmegelőzési akció”. Ennek keretében előbb a XIV., majd a XI., aztán a XVIII., végül július 14-én a II. kerületben látogatták meg az időskorúakat. Ezúttal sem csupán az utcán szólították meg őket, hanem lakókörnyezetükben is megkeresték azokat, akik számára különösen fontos, hogy megtudják, miképpen óvakodjanak a trükkös tolvajoktól, csalóktól. Az idősek a hasznos tanácsokon kívül tájékoztató kiadványokat, vagyonvédelmi eszközöket is kaptak. A lakóházak pedig lépcsőházban elhelyezhető plakátokat is, amelyek figyelmeztetik az időseket a veszélyekre, a trükkös tolvajokat meg arra, hogy abban az épületben az idősek nem tájékozatlanok. A bűnmegelőzési osztály munkatársaihoz a helyi kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízotti állományának tagjai és a közösségi szolgálatot teljesítő diákok is csatlakoztak. Együttműködő partner volt még a Budapesti Polgárőr Szövetség, fiatal polgárőrök segítették a munkát.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: BRFK/KISS ARNOLD


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.