Tudatosságot tanultak

2018. 05. 09., sze - 10:36
Zsaru Magazin

Holland szakemberektől tanulhattak magyar zsaruk a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központban április utolsó hetében.

A Készenléti Rendőrség (KR) budapesti objektumában található központ az első olyan létesítmény Európában, amelyet a piszkos bombák területén rendészeti célra hoztak létre.

Alapító tagként eddig Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, valamint Németország képviseletében Bajorország csatlakozott a magyar rendőrséghez.

– Szakmai partnereink közé tartozik többek között a Bombaadatközpontok Nemzetközi Munkacsoportja (IBDCWG) – mondta Kiss Imre ezredes, a KR Tűzszerész Szolgálat parancsnoka, a kiképző központ szakmai vezetője. – Ebben a szervezetben a tagállamok bombaadat-központjait képviselő tűzszerészek és nyomozók osztják meg a robbanóanyagokkal és robbantószerekkel kapcsolatos technikai és egyéb ismereteiket egymással. Az IBDCWG elnöke Theo van der Elst parancsnok, aki egyben a holland bombaadatközpont vezetője is. Többször ellátogatott már hozzánk, hogy részt vegyen a magyar tűzszerészek felkészítésében, és a mostani képzés tananyagának, gyakorlati feladatainak összeállításában is jelentős szerepet vállalt. Ez az első olyan oktatás, amelyen a nemzetközi oktatók kizárólag magyarokkal foglalkoznak. Ez egy ún. tudatossági képzés, azt célozza, hogy a kollégák ismerjék fel a komplex veszélyhelyzeteket, és legyenek tisztában azzal, hogyan kell felderíteni azokat, majd védekezni ellenük. Az oktatás kétlépcsős, a második rész foglalkozik majd azzal, hogyan kell olyan területen dolgozni, ahol bármikor veszélyhelyzet következhet be. A képzésen ezúttal tűzszerészek, illetve a BRFK, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai tanulhattak. Beosztásuk alapján ők azok, akiknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy munkájuk során találkozhatnak piszkos bombákkal.

A CBRN-anyagokkal kombinált piszkos bombák hagyományos robbantószerrel működnek, de a robbanás révén különböző kémiai, biológiai és sugárzó anyagokat szórnak szét, ezzel fokozva a pusztítást. Az oktatás gyakorlati feladatainak gerincét az ilyen bombák felderítése és hatástalanítása alkotta. A szervezők az életszerűségre törekedtek, a résztvevőknek minden védőfelszerelést és kiegészítőt tudniuk kellett használni, és az egyes feladatok színtereit is úgy rendezték be, hogy azok valóban hasonlítsanak a bombakészítő laboratóriumokra vagy a bűnügyi helyszínekre. Ráadásul a teljes hitelesség kedvéért a Magyar Tudományos Akadémia Ener­gia­tudományi Kutatóközpontja zárt sugárforrásokat is biztosított a gyakorlat idejére. Az európium és a bárium izotópjainak sugárzása együttesen is a határérték alatt volt, de a műszerek kimutatták jelenlétüket, így oktatási célokra kiválóan alkalmasak voltak.

– Munkatársammal, Joris Theunissen CBRN-szakértővel négy gyakorlati feladattal készültünk a magyar kollégák számára, hogy a gyakorlás révén rögzíthessék tudásukat – mondta Theo van der Elst parancsnok. – Előfordult, hogy az idővel kellett versenyt futniuk, és volt olyan helyszín is, ahol csapdát rejtettünk el. Olyat, amit ha valaki nem vesz észre, az életével fizethet érte a valóságban. Az első feladat kitalált háttértörténete szerint három terrorista a szlovén határon keresztül utazott Magyarországra, de autójuk átvizsgálásakor radioaktív sugárzást mutatott ki a műszeres vizsgálat. A képzés résztvevőinek fel kellett deríteniük a piszkos bombát a járműben, majd hatástalanítaniuk kellett.

A második elképzelt szituációban is egy autót kellett átvizsgálniuk a hallgatóknak, a történet szerint ezúttal egy stadion ellen tervezett támadást kellett megakadályozniuk. A külföldi terroristák lopott autójára a rendszáma és a benne ülők gyanús viselkedése alapján lettek figyelmesek a rendezvény biztosítását ellátó zsaruk. A kiérkező tűzszerészeknek a sugárzó anyagot rejtő járművet kellett átvizsgálniuk, és a benne lévő piszkos bombát semlegesíteniük.

– A harmadik feladatban egy bevásárlóközpont ellen terveztek merényletet a terroristák – folytatta a parancsnok. – A magyar hírszerzés sem tétlenkedett azonban, és időben lefülelték a bandát. Elfogásuk után nem sokkal egy elhagyott kerékpárt találtak a bevásárlóközpontnál, melyet vegyszerszag lengett körül. Itt a vázra szerelt táskában lévő, mobiltelefonnal összekötött, kémiai anyaggal kombinált bombát kellett felderíteni és hatástalanítani. Mindenekelőtt azonban azt kellett megakadályozni, hogy a telefonra hívás érkezhessen, mert az azonnal működésbe hozta volna a szerkezetet. A negyedik feladatban is volt egy csavar. Itt egy laboratóriumot rendeztünk be. A történet szerint a terroristák egy metróállomás ellen terveztek támadást. Az előkészületeket egy hotelszobában végezték el, melynek napok óta nyitott ablakán erős vegyszerszagot éreztek kiáramlani a szálloda dolgozói. Az ajtón régóta kinn függött a „Ne zavarj!” tábla, ezért értesítették a rendőrséget. A szobába belépve számos kémiai anyagot találhattak a képzés résztvevői. Olyanokat is, amelyek tégelyeit nem volt tanácsos kinyitniuk, mert belélegezve erősen mérgezőek. Az anyagokat azonosítaniuk kellett, és fel kellett deríteniük a helyiségben elrejtett improvizált robbanóeszközt is. Aki nem jól figyelt, rosszul járt: egy damil volt bokamagasságban a bomba elé kifeszítve, melybe belebotolva egy kézigránát lépett működésbe – itt természetesen csak szemléltető jelleggel.

A hallgatók az egyhetes képzés során nem csupán gyakorlati, hanem elméleti ismereteiket is bővítették. Részletesen megismerkedtek a különféle piszkos bombák jellemzőivel, működési elveivel, és megtanulhatták a mentesítő eszközök használatát, valamint a különféle védelmi szinteket biztosító öltözetek biztonságos le- és felvételét is. Utóbbi nem olyan könnyű, mint elsőre gondolhatná az, aki sosem próbált még ilyen felszerelést. Felöltözéskor meg kellett találni a módját a lehető leggyorsabb felvételnek, levételkor pedig ügyelni kellett arra, hogy a tiszta felület egy pillanatra se érintkezzen a szennyezettel.

A holland szakértők hamarosan visszatérnek majd a kiképző központba, a tervek szerint 2020-ig a KR Tűzszerész Szolgálat valamennyi tagja részt fog venni hasonló oktatáson.


Kutlán Edina
Fotó: Sebestyén Jenő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság miatt keressük

Az újlipótvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.