Tudatosságot tanultak

2018. 05. 09., sze - 10:36
Zsaru Magazin

Holland szakemberektől tanulhattak magyar zsaruk a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központban április utolsó hetében.

A Készenléti Rendőrség (KR) budapesti objektumában található központ az első olyan létesítmény Európában, amelyet a piszkos bombák területén rendészeti célra hoztak létre.

Alapító tagként eddig Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, valamint Németország képviseletében Bajorország csatlakozott a magyar rendőrséghez.

– Szakmai partnereink közé tartozik többek között a Bombaadatközpontok Nemzetközi Munkacsoportja (IBDCWG) – mondta Kiss Imre ezredes, a KR Tűzszerész Szolgálat parancsnoka, a kiképző központ szakmai vezetője. – Ebben a szervezetben a tagállamok bombaadat-központjait képviselő tűzszerészek és nyomozók osztják meg a robbanóanyagokkal és robbantószerekkel kapcsolatos technikai és egyéb ismereteiket egymással. Az IBDCWG elnöke Theo van der Elst parancsnok, aki egyben a holland bombaadatközpont vezetője is. Többször ellátogatott már hozzánk, hogy részt vegyen a magyar tűzszerészek felkészítésében, és a mostani képzés tananyagának, gyakorlati feladatainak összeállításában is jelentős szerepet vállalt. Ez az első olyan oktatás, amelyen a nemzetközi oktatók kizárólag magyarokkal foglalkoznak. Ez egy ún. tudatossági képzés, azt célozza, hogy a kollégák ismerjék fel a komplex veszélyhelyzeteket, és legyenek tisztában azzal, hogyan kell felderíteni azokat, majd védekezni ellenük. Az oktatás kétlépcsős, a második rész foglalkozik majd azzal, hogyan kell olyan területen dolgozni, ahol bármikor veszélyhelyzet következhet be. A képzésen ezúttal tűzszerészek, illetve a BRFK, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai tanulhattak. Beosztásuk alapján ők azok, akiknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy munkájuk során találkozhatnak piszkos bombákkal.

A CBRN-anyagokkal kombinált piszkos bombák hagyományos robbantószerrel működnek, de a robbanás révén különböző kémiai, biológiai és sugárzó anyagokat szórnak szét, ezzel fokozva a pusztítást. Az oktatás gyakorlati feladatainak gerincét az ilyen bombák felderítése és hatástalanítása alkotta. A szervezők az életszerűségre törekedtek, a résztvevőknek minden védőfelszerelést és kiegészítőt tudniuk kellett használni, és az egyes feladatok színtereit is úgy rendezték be, hogy azok valóban hasonlítsanak a bombakészítő laboratóriumokra vagy a bűnügyi helyszínekre. Ráadásul a teljes hitelesség kedvéért a Magyar Tudományos Akadémia Ener­gia­tudományi Kutatóközpontja zárt sugárforrásokat is biztosított a gyakorlat idejére. Az európium és a bárium izotópjainak sugárzása együttesen is a határérték alatt volt, de a műszerek kimutatták jelenlétüket, így oktatási célokra kiválóan alkalmasak voltak.

– Munkatársammal, Joris Theunissen CBRN-szakértővel négy gyakorlati feladattal készültünk a magyar kollégák számára, hogy a gyakorlás révén rögzíthessék tudásukat – mondta Theo van der Elst parancsnok. – Előfordult, hogy az idővel kellett versenyt futniuk, és volt olyan helyszín is, ahol csapdát rejtettünk el. Olyat, amit ha valaki nem vesz észre, az életével fizethet érte a valóságban. Az első feladat kitalált háttértörténete szerint három terrorista a szlovén határon keresztül utazott Magyarországra, de autójuk átvizsgálásakor radioaktív sugárzást mutatott ki a műszeres vizsgálat. A képzés résztvevőinek fel kellett deríteniük a piszkos bombát a járműben, majd hatástalanítaniuk kellett.

A második elképzelt szituációban is egy autót kellett átvizsgálniuk a hallgatóknak, a történet szerint ezúttal egy stadion ellen tervezett támadást kellett megakadályozniuk. A külföldi terroristák lopott autójára a rendszáma és a benne ülők gyanús viselkedése alapján lettek figyelmesek a rendezvény biztosítását ellátó zsaruk. A kiérkező tűzszerészeknek a sugárzó anyagot rejtő járművet kellett átvizsgálniuk, és a benne lévő piszkos bombát semlegesíteniük.

– A harmadik feladatban egy bevásárlóközpont ellen terveztek merényletet a terroristák – folytatta a parancsnok. – A magyar hírszerzés sem tétlenkedett azonban, és időben lefülelték a bandát. Elfogásuk után nem sokkal egy elhagyott kerékpárt találtak a bevásárlóközpontnál, melyet vegyszerszag lengett körül. Itt a vázra szerelt táskában lévő, mobiltelefonnal összekötött, kémiai anyaggal kombinált bombát kellett felderíteni és hatástalanítani. Mindenekelőtt azonban azt kellett megakadályozni, hogy a telefonra hívás érkezhessen, mert az azonnal működésbe hozta volna a szerkezetet. A negyedik feladatban is volt egy csavar. Itt egy laboratóriumot rendeztünk be. A történet szerint a terroristák egy metróállomás ellen terveztek támadást. Az előkészületeket egy hotelszobában végezték el, melynek napok óta nyitott ablakán erős vegyszerszagot éreztek kiáramlani a szálloda dolgozói. Az ajtón régóta kinn függött a „Ne zavarj!” tábla, ezért értesítették a rendőrséget. A szobába belépve számos kémiai anyagot találhattak a képzés résztvevői. Olyanokat is, amelyek tégelyeit nem volt tanácsos kinyitniuk, mert belélegezve erősen mérgezőek. Az anyagokat azonosítaniuk kellett, és fel kellett deríteniük a helyiségben elrejtett improvizált robbanóeszközt is. Aki nem jól figyelt, rosszul járt: egy damil volt bokamagasságban a bomba elé kifeszítve, melybe belebotolva egy kézigránát lépett működésbe – itt természetesen csak szemléltető jelleggel.

A hallgatók az egyhetes képzés során nem csupán gyakorlati, hanem elméleti ismereteiket is bővítették. Részletesen megismerkedtek a különféle piszkos bombák jellemzőivel, működési elveivel, és megtanulhatták a mentesítő eszközök használatát, valamint a különféle védelmi szinteket biztosító öltözetek biztonságos le- és felvételét is. Utóbbi nem olyan könnyű, mint elsőre gondolhatná az, aki sosem próbált még ilyen felszerelést. Felöltözéskor meg kellett találni a módját a lehető leggyorsabb felvételnek, levételkor pedig ügyelni kellett arra, hogy a tiszta felület egy pillanatra se érintkezzen a szennyezettel.

A holland szakértők hamarosan visszatérnek majd a kiképző központba, a tervek szerint 2020-ig a KR Tűzszerész Szolgálat valamennyi tagja részt fog venni hasonló oktatáson.


Kutlán Edina
Fotó: Sebestyén Jenő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Elvitte a pénztárcát, keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy nő azonosításában, aki eltulajdonított egy pénztárcát, a benne lévő személyes iratokkal, bankkártyával és készpénzzel együtt, egy áruházban vásárló nő táskájából.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Békíteni akart, életveszélyesen megsérült

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát két szegedi férfival szemben, akik egy szórakozóhelynél verekedtek össze. Ennek során egy harmadik vendég életveszélyesen megsérült.

 

Nyílt nap Győrben

A Győri Rendőrkapitányság a rendőrség állományának utánpótlására nyílt napot szervezett a középiskolás tanulók részére.