Tűzközelben

2020. 05. 06., sze - 15:12
Zsaru Magazin

1984 májusában alakult a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata, amelynek kizárólagos hatáskörébe tartozik a nemzet- és közbiztonság területén jelentkező tűzszerészeti feladatok ellátása.

A szolgálat tevékenységének egy része a megelőzést szolgálja. Ilyenek például a védett személyekkel, objektumokkal, rendezvényekkel kapcsolatos átvizsgálások. Ők végzik a robbanóanyaggal kapcsolatos bűncselekményekhez szükséges tűzszerész-biztosítást kutatásnál, helyszíni szemlék során. Feladatuk a robbanóanyag, robbantószer, lőfegyver, lőszer felkutatása, a jogellenesen előállított, birtokolt, felhasznált robbanóanyagokkal, robbantószerkezetekkel összefüggő rendőri munka biztosítása. Ezután következik az előkerült eszközök hatástalanítása, megsemmisítése, szakértői vélemény készítése.

A Tűzszerész Szolgálat búvárcsoportja a vízi tűzszerészfeladatok ellátására jött létre. Ezenkívül a csapat árvízi mentő-, és robbantóosztag is – jégtorlasz kialakulása esetén a jégrobbantás az ő feladatuk. A Tűzszerész Szolgálatot erősíti a robbanóanyag-kereső kutyás csoport is.

A felszerelés mindennapi tételes ellenőrzése, a rendszeres képzések mind az éles feladatokra való felkészülést szolgálják, készségszinten kell ismerni, kezelni az összes védő- és detektáló eszközt.

A kockázatcsökkentés érdekében a legfontosabb, hogy azok, akik bemennek az adott területre, mindig a legbiztonságosabb átvizsgálási, hatástalanítási, megsemmisítési taktikát alkalmazzák. Ahogy mondják: „A létező legjobb technikai eszközöd legyen, ezt készségszinten tudd alkalmazni, és használd a fejed!”     SZ. G.

 

Fotók: Szabó Gabriella


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.