Tűzszerészek tréningje

2017. 11. 22., sze - 10:39
Zsaru Magazin

.A Készenléti Rendőrség (KR) Közép-európai CBRN-E Kiképző Központja adott otthont annak a kurzusnak, melyben nyolc ország 22 tűzszerésze tanulhatott Európa vezető piszkosbomba-szakértőitől.

A központ 2016-os létrehozásakor Ausztria, Cseh­ország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Német­ország képviseletében Bajorország csatlakozott alapító tagként a magyar rendőrséghez. A képzésen cseh, francia, holland, horvát, osztrák, szlovák, szlovén és magyar szakemberek vettek részt  november 6–17. között.

– Európában ez az első rendészeti nemzetközi kiképző központ a piszkos bombák területén – mondta Kiss Imre ezredes, a KR Tűzszerész Szolgálat parancsnoka, a központ szakmai vezetője. – Szakmai támogató Franciaország és Hollandia, partnereink az Europol, az Interpol, az FBI, a NATO Improvizált Robbanóeszközök Elleni Kiválósági Központja, valamint a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportja (IBDCWG). Célunk, hogy folyamatosan fejlesszük képzési programunkat, eszközállományunkat, és befejezzük a központ infrastruktúrájának kivitelezését. Utóbbiak a Belső Biztonsági Alap és az unió központi forrásaiból valósulnak meg.

 

Teo és Klemen
Theo van der Elst parancsnok és Klemen Pogacˇar főfelügyelő

Az első héten az elméleti ismereteken volt a hangsúly: holland, francia, magyar szakértők és az Europol szakemberei tartottak előadást. A második héten a gyakorlati tudás került előtérbe.

– A terrorista cselekmények határon átnyúlóak, így fontos, hogy országaink legjobb gyakorlatát megoszthassuk – mondta Theo van der Elst parancsnok, az IBDCWG elnöke, a holland Bombaadat Központ vezetője, a kurzus szakmai koordinátora. – A feladatoknál az életszerűségre törekedtünk. Vegyes nemzetiségű csapatokra bíztuk megoldásukat, hogy az országok minél gördülékenyebben együttműködjenek, ha éles a helyzet.

Mindegyik csapat jól oldotta meg a feladatokat, melyekről Klemen Pogacˇar főfelügyelő, rangidős szlovén tűzszerész beszélt:

– Volt, ahol egy autóba rejtett házi készítésű robbanóanyagot, máshol egy vasútállomáson talált gyanús csomagot kellett felderíteni. Egy zsúfolt kerékpártárolóban egy piszkos, azaz a robbanás révén mérgező vagy radioaktív anyagokat szétszóró bombát kellett hatástalanítani. Utolsó feladatunkban egy stadionnál kémiai töltetű piszkos bombával robbantást tervező, évekkel korábban ilyen cselekményért már felelősségre vont férfi robbanószerkezetét kellett felkutatni és semlegesíteni.

A kurzus végén Balogh János vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a KR parancsnoka búcsúzott el a résztvevőktől. Kiemelte: Európában felértékelődött a biztonság, a tűzszerészekre kiemelt szerep hárul. Az improvizált robbanószerkezetek, köztük a piszkos bombák jelentette fenyegetések kezelése olyan kihívás, ami csak nemzetközi összefogással oldható meg. A központ első, önállóan szervezett képzése új korszakot nyitott az európai rendőri együttműködés terén.  K. E.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kereskedtek az új pszichoaktív anyaggal

A hónapokig tartó nyomozás eredményeként a Komárom-Esztergom megyei rendőrök hat főt hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozók a kutatások során új pszichoaktív anyagot, műszaki cikkeket és készpénzt foglaltak le.

 

Kerékpárt loptak, keressük őket

A szentesi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik két férfi azonosításában, akik egy kerékpárt tulajdonítottak el Szentes belvárosában.