Új szakasz az M4-esen

2020. 06. 03., sze - 16:13
Zsaru Magazin

Az M4-es autóút Üllő és Albertirsa közötti új útszakaszán régi-új feladatok várnak a zsarukra.

A Monori Rendőrkapitányság állománya számára márciusra új közlekedésrendészeti tennivalók keletkeztek. Az új szakasz 30 kilométer hosszú, négy sáv széles. A változást kettős szemszögből ismertette a közlekedésrendészeti osztályvezetőként, illetve aktív motoros szolgálatot teljesítő rendőrként Balog János alezredes.

A szakaszosan épülő M4-es az ország leghosszabb főútvonalának, a 4-esnek a modernebb, biztonságosabb, nagyobb forgalmi terhelést bíró alternatívája a kelet–nyugati közlekedésben.

– Míg korábban ennek a főútvonalnak, most az új M4-es autóútnak a kontrollja, ezáltal a közlekedők biztonságának szavatolása rend­őrkapitányságunk feladata. A 4-es főút fővároshoz legközelebb eső szektora részint országos és nemzetközi tranzitútvonal, részint az agglomeráció és Budapest közötti közúti személyforgalom terepe. Ezen túlmenően a Budapest közelében kiépülő logisztikai bázisok igénybevétele miatt is rendkívül forgalmas, jelentős használatnak kitett útvonal volt, eljött az idő átengedőkapacitásának növelésére. A forgalmi irányonként két-két sávos, átgondolt, módosított nyomvonalon lefektetett, nagyobb megengedett sebességgel használható autóút a jelenkor közlekedését maradéktalanul kiszolgálja, ami egyúttal rendőri tevékenységünk újragondolását, átstrukturálását is jelenti. Elsődlegesen közlekedésrendészeti vonatkozásai vannak a változásnak: a monori szektorban közvetlen munkatársaimmal, illetve a szomszédos illetékességen a Ceglédi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya lát el helyszínelési feladatokat. Vezetőként azt is fontosnak tartom, hogy a területileg illetékes szervezeti egységek közrendvédelmi és bűnügyi állománya is készségszinten megismerje az új utat, hiszen innentől cselekvéseik új színtere lesz. A kétszer két sávos gyorsforgalmi út elkerüli, így tehermentesíti Monor, Monorierdő és Pilis településeket, illetve távolabbra helyezi a forgalmat Albertirsától. Az üllői csomópontnál a korábbi lámpás kereszteződés helyett külön szintű csomópont, emellett számos új kihajtó, felhajtó, 11 aluljáró és három felüljáró épült, körforgalmakat, párhuzamos alsóbbrendű utakat alakítottak ki az autóút vonzásában. Pilis térségében mindkét oldalon pihenőhelyet létesítettek – van tehát jócskán változás.

motorosok
Fenyvesy Tamás zászlós és Balog János alezredes

Az autóút tavaszi átadása egybeesett egy évről évre beköszöntő közlekedési ciklus elejével is: halk zümmögéssel, majd mind erőteljesebb morajlással rajzottak elő a napsütésbe a motorosok is. Balog János alezredes osztályvezetői székéből átült szolgálati motorja nyergébe, és Fenyvesy Tamás zászlós, járőrvezetővel kétszer két keréken fogott neki az elméleti áttekintés után a közterületi szolgálat­ellátásnak.

– A forgalom-ellenőrzés során kihasználjuk a folyamatosan modernizálódó rendőrségi járműpark biztosította előnyöket. A legtöbb Pest megyei kollégámmal már évek óta mindig a legújabbak közé tartozó, nagy teljesítményű, rendőrségi célokra gyártott BMW RTP modelleket használjuk – mutatják 1200 köbcentis segítőiket a zsaruk. – Ezek a motorok ideálisnak tekinthetőek munkánkhoz: városban megfelelő a fordulékonyságuk, szélvédettségük, ergonómiájuk autópályán, -úton is lehetővé teszi a huzamosabb haladást a járőrtevékenység során. Dinamikájuk pedig megfelelő hatékonyságot biztosít akár egy adott célterület megközelítéséhez, akár felvezetési feladatokhoz, de adott esetben egy renitens járművezető beéréséhez is. A megfelelő jelenlét és területi lefedettség kialakítása érdekében nemcsak a lóerők kihasználásában, de az erőforrások észszerű és rugalmas csoportosításában is rejlik potenciál: a forgalom-ellenőrzéshez megerősítést kapunk a Pest Megyei Rend­őr-főkapitányság közterületi támogató alosztályának motoros állományától. Előre szervezett, nagyobb volumenű akcióinkba rendszeresen bekapcsolódnak a megyei rendőrkapitányságok további motoros egységei, és motoros polgárőrök is szívesen jönnek hívásunkra. Fontosnak tekintjük az ellenőrzést, a veszélyeztető járművezetői magatartások szűrését és szankcionálását, emellett igyekszünk „előre” is dolgozni. A Monor Városi Balesetmegelőzési Bizottsággal júniusra immár másodszor szervezünk járművezetői tréninget civil motorosok számára. A díjtalanul igénybe vehető egynapos képzésen a motorosokkal közösen néhány KRESZ- és vezetéselméleti kérdés megbeszélése mellett a jármű uralására, biztonságos irányítására össz­pontosító gyakorlati bemutatót tartunk. Ezután mindenkinek lehetősége van saját kétkerekűjével – iránymutatásunk és korrigálásunk mellett – csiszolni saját képességeit biztonságosan és szabályosan, forgalom elől elzárt területen felállított tesztpályán. Ennek a képzésnek az elsődleges szándéka, hogy minél többen ismerjék fel idejében a veszélyhelyzeteket, és azokra képesek legyenek helyesen, akár életet mentően reagálni. Emellett azt tapasztaltuk, hogy végbemegy egyfajta közeledés is, aminek köszönhetően egyre többen már partnereket, és nem ellenséget látnak a közlekedés rendje fölött őrködő egyenruhásokban.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FRANCZ ILONA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyen próbálkoztak

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád-Csanád megyében.