Ukrajnai küldetés

2018. 02. 14., sze - 10:27
Zsaru Magazin

A magyar zsaruk felkészültségükkel számos külhoni misszióban öregbítik a hazai testület hírnevét.

Tavaly év végén Ukrajnában vett részt szakmai látogatáson Pinczésné Kiss Klára ezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) igazgatóhelyettese és Kulcsár Attila őrnagy, a ROKK Képzés-igazgatási Központ polgári válságkezelési alosztály kiemelt főelőadója.

Kijevben és Kramatorszkban tájékozódtak az Ukrajnában, két szervezet fennhatósága alatt külszolgálatot ellátó hét honfitársunk körülményeiről és feladatairól.

– A 2013 novemberében kialakult orosz–ukrán fegyveres konfliktus hívta életre a nemzetközi missziók ukrajnai jelenlé­tét – indított történeti visszatekintéssel Kulcsár Attila őrnagy. – A következő év márciusában a helyzetre tekintettel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, angol rövidítése OSCE) missziót szervezett, és a tagállamokat felkérte civil megfigyelők delegálására. A Különleges Megfigyelő Misszió (Special Monitoring Mission, SMM) az ország egész területén, a frontvonalon is feladatokat lát el, öt kollégánk ebben a küldetésben vesz részt. Jelenlétükkel a tűzszünet betartatását igyekeznek garantálni, emellett csapatmozgásokat figyelnek, és erről jelentést adnak a megfelelő szervezeteknek. Szolgálatukat a protokoll szerint fegyver nélkül látják el. A biztonsági helyzet miatt eddig nem látogattunk Ukrajnába, ezért kiutazásunk úttörő jellegű és tanulságos volt.

A kétfős magyar küldöttség Kijevben kezdte meg szakmai látogatását, ahol hazánk ukrajnai nagykövetségén találkoztak Pap László Csaba rendkívüli követtel. Az EBESZ kijevi oktatási központjában betekintést kaptak a missziósok képzési rendszeréről.

Két hét bevezető képzésen esik át valamennyi kiérkező új kolléga, ebben részletes politikai, társadalmi helyzetképet nyernek, továbbá vezetéstechnikai tesztet és stressztréninget is kapnak. A magyar kiválasztási eljárás eredményességét igazolja, hogy mindenki megfelelő alapokkal érkezett a külhoni szolgálat ellátására.

A második állomáshelyen, Kramatorszkban találkoztak a kiküldött főtisztek az OSCE SMM magyar tagjaival. Karsai Zoltán alezredes Konsztantyinovkából, Kassai András és Borsodi Zsolt András alezredesek Pokrovszkból érkeztek a találkozóra. Karsai Zoltán alezredes újszerűnek és jövőbe mutatónak ítélte kapott feladatkörét, a drónokkal végzett információszerzés eredményeként az adatok elemzésével foglalkozik. Borsodi Zsolt András és Kassai András alezredesek együtt látnak el szolgálatot a pokrovszki előretolt járőrbázison. Mobil földi megfigyelőállomások segítségével gyűjtenek adatokat a konfliktuszóna vonalán, majd azokat műholdas átjátszással küldik a kijevi központba. A keleti országrészben kíméletlenebbek a feltételek, mint a fővárosban, gyakori a víz- vagy a fűtésszolgáltatás akadozása. A magyar zsaruk – a korábban szerzett missziós tapasztalataik felhasználásával – felkészülten fogadták és fogadják a nehézségeket. A kisebb fórumon részt vevő alezredeseken kívül további három rendőr kolléga erősíti a nemzetközi összefogást: Kaposi Ákos alezredes Csernyivciben, Urszán József alezredes Mariupolban, míg Török Péter Endre százados két felállítási helyen, Lvívben lát el szolgálatot.

Speciális, egyszemélyes missziót valósít meg Márton Csaba alezredes Kijevben, ő azonban egy másik szervezet, az EUAM (European Union Advisory Mission) képviseletében dolgozik kint. Egy 16 fős bűnügyi tanácsadó csoport helyettes vezetője, Kijeven kívül két régióban, Harkovban és Lvívben hangolja össze a képzéseket, illetve amennyiben szükséges, tevékenyen is részt vesz vezetési feladatokban.

– Az általános biztonsági helyzet Kijevben megfelelő, ezzel szemben a szakemberek Donyeck megyében változónak ítélik a feltételeket – összegzett Kulcsár őrnagy. – Mindkét misszió vezetése nagy hangsúlyt fektet a résztvevők biztonságára. A magyar kollégák megítélése kiemelkedően jónak mondható, elégedettek a munkavégzésükkel. A személyes találkozások alkalmával láttuk, hogy rendőreink jó problémamegoldó képességükkel alkalmazkodnak a kinti, mostohának nevezhető körülményekhez. A látogatás ideje alatt meggyőződhettünk arról, hogy mindkét misszió nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy az ukrán lakosság nyugalomban és biztonságban élhessen. A nemzetközi jelenlét megismertetésének és elfogadtatásának érdekében szóróanyagokat készítenek, lakossági fórumokat tartanak, ezáltal a külföldi megfigyelők elismertsége folyamatosan nő.

A magyar zsaruk elfogadottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az EUAM egy decemberben megjelent új pályázatra – amely három hónapos, és szakértői, kiképzői feladatkörök betöltésére irányul – a jó tapasztalatok alapján előszeretettel várja honfitársaink jelentkezését is.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.