Ünnepség Körmenden

2019. 06. 26., sze - 14:43
Zsaru Magazin

Kibocsátó és tanévzáró ünnepséget tartott 108 végzős részére a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium június 15-én a város főterén.

A rendezvényen jelen voltak a Belügyminisztérium, a rendőrség, az állami és önkormányzati szervek, valamint a Szlovén Rendőr Akadémia képviselői.

 

Tavaly a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium kibocsátó és tanévzáró ünnepsége kapcsán azt írtuk, fura élethelyzet lehet, amikor fiatalok egyik nap még izgatottan vizsgáznak tanulóként, másnap ünnepélyesen búcsúznak az iskolától, harmadnap pedig rendőrként szolgálatba állnak, és különösebb átmenet nélkül megkezdenek egy felelősségteljes életet. Merthogy a rendészeti szakgimnáziumok végzőseivel éppen ez történik minden évben, így idén is.

Körmenden június 15-én tartották a kibocsátó és tanévzáró ünnepséget. Az eseményre a város főterén került sor, ám ha pontosak akarunk lenni, akkor ide kell írnunk azt is, hogy ez a történet nem ott kezdődött és nem is ott fejeződött be. Az idei eseménysor is az ünnepséget megelőző este vette kezdetét, amikor egy trombitás (ezúttal a Készenléti Rendőrség Zenekarának muzsikusa) este tíz órakor immár hagyományosan eljátszotta a tanulóknak az Il Silenziót. Ez a muzsika nem csupán azt jelzi, hogy mindenki térjen nyugovóra, hanem ennél tágasabban értelmezendő, mivelhogy a búcsúzás, a búcsúztatás lírai dallama is egyben. Másnap már valóban mélyebb, messzebbre mutató jelentőséget is kapott, hiszen a főtéren sor került arra az ünnepségre, amelyen elbúcsúztatták, kibocsátották a szakgimnázium 108 végzős diákját.

A végzősök díszmenetben vonultak az iskolától a főtérig, és már ezen az alig egy-másfél kilométeres úton is megmutathatták, mit tanultak a fegyelemről, az összetartozás fontosságáról. Az úton a Készenléti Rendőrség Zenekara kísérte őket, valamint az éledező hőség, ami még az ünnepség biztonságát is veszélyeztette némileg.

Az elmúlt években ezek a tanévzáró és kibocsátó alkalmak már nemcsak Körmenden, de a régióban is ünnepnek számítanak, ennek megfelelően jelen voltak a Belügyminisztérium, a rendőrség, az állami és önkormányzati szervek és a Szlovén Rendőr Akadémia képviselői is. Idén Győr-Moson-Sopron megye közgyűlése adományozott megyezászlót a megye és a tanintézet közötti kiváló munkakapcsolat, a hosszan tartó sikeres együttműködés, valamint a rendőri utánpótlás biztosítása érdekében végzett tevékenység elismeréseként.

Az ünnepség elöljárója Tiborcz János dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt. A végzett tanulók megerősítették a 2018 szeptemberében tett esküjüket. Az elöljáró ünnepi beszédében méltatta az egy híján harminc éve működő tanintézet munkáját, a húszéves belügyi háttérintézményi tevékenységet, a rendőrképzés tizenöt évét, értékelte a végzett, kettős jogállású tanulók tanulmányi tevékenységét és a területi szerveknél végrehajtott gyakorlati szolgálatát.

Az ünnepi beszédek rámutattak arra is, hogy a tanintézetben kidolgozott és alkalmazott képzési formák és ágazatok száma, sokszínűsége, az itt létrejött szellemi tőke egyaránt biztosítja a fenntartói és a pedagógiai követelmények teljesülését. A fennállás óta itt végzett oktatási tevékenység tapasztalatai alapján okkal kijelenthető, hogy az intézmény garanciát jelenthet a jövőre nézve is.

Katona Viktória őrmester a végzősök nevében elmondott válaszbeszédében arról szólt, hogy az ő számukra különleges érzés, hogy utoljára állnak így együtt a társaikkal. Sajnálják, hogy valami véget ér, ugyanakkor pedig izgalommal várják azt, ami számukra elkezdődik. Emlékezett a sokszínű tanulóévekre, a nyelvórákra, az informatikai foglalkozásokra, a szakmai és egyéb alapozó tantárgyak pillanataira, valamint a kemény, de élménydús lövészetekre. Végül azt mondta, az itt végzettek örökké büszkék lesznek arra, hogy a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban tanulhattak.

Az ünnepség a kiváló eredménnyel végzettek jutalmazásával és díszmenettel zárult. Legvégül pedig egy újra felcsendülő Il Silenzióval, ami az iskolába visszaérkező tanulókat fogadta, akik ezt követően a levegőbe hajították a sapkájukat, és képletesen elindultak a nagybetűs életbe.

– Az utóbbi évek egyik legjobb évfolyama volt ez – mondta az ünnepség után Hollósi Gábor ezredes, az iskola igazgatója. – Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy tizennyolc kiváló tanulónk volt, és a lemorzsolódás is minimálisnak mondható: tíz százalék alatt maradt. Úgy vélem, a végzettek kellő tudás birtokában, kellő elhivatottsággal várják a munkát.

Azt mondja az igazgató, az utánpótlással sincs baj, jelentkeznek az iskolába szép számmal. És akkor még nem beszéltünk Sóskuti Mátéról, arról a nyolcéves kisfiúról, aki már most megígérte Hollósi Gábornak, amint eljön az ideje, őrá is számíthatnak. Számítanak különben már most is, hiszen az ünnepség egy részét Máté a dísztribünről nézhette végig abban a rendőrsapkában és tanulói pólóban, amit gyermeknapra kapott a zsaruktól. „Ovis korom óta szeretnék rendőr lenni… Ha találkozunk, mindig integetek, köszönök nekik. Igazi szuperhősök – írta a VAOL Vas megyei hírportálnak címzett levelében, és gyermeknapi kívánságai között szerepelt, hogy szolgálati autóval száguldozhasson, bűnözők elfogásában és igazi rendőrkiképzésen vehessen részt. Mindezt az újság a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium segítségével – játékos formában – teljesítette, mire Máté ígéretet tett: a későbbiekben rá is számíthatnak. TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több nőt is inzultált

A csepeli rendőrök elfogták azt a férfit, aki öt nővel szemben is szeméremsértő módon viselkedett.

 

Körözött Peugeot Makón

A rendőrök a szlovén hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Makó belterületén.