Uralják a Balatont

2018. 08. 01., sze - 14:33
Zsaru Magazin

A vízi zsaruk profi módon teljesítenek szolgálatot a közel 600 négyzetkilométernyi vízfelületen.

A mentések és az ellenőrzések mögött felkészült szakmai gárda folytat mélyreható elemzéseket, hogy minden rendben menjen.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) Siófok központtal ellenőrzi az egész vízfelületet megyehatártól függetlenül. Siófokra, Balatonföldvárra, Fonyódra, Keszthelyre, Balatonfüredre és Balatonkenesére telepített rend­őrőrsökkel fedik le a területet. Minden egység mozgását legalább két korszerűen felszerelt hajóval oldják meg.

.

– Hajóink radarral vannak ellátva, így a GPS-koordináták segítségével könnyen tájékozódunk a tavon, mellette pedig az ügyeletről is nyomon követhető a hajóink mozgása – magyarázta Verb István alezredes, víziközlekedési osztályvezető.

A radar számtalan funkcióval támogatja a zsaruk munkáját. Alkalmas mederfenék-kémlelésre, a felszíni formák, tárgyak megfigyelésére, víz alatti kutatásra, a vízmélység és a hőfok megállapítására.

.

– Tevékenységünk szerteágazó, de minden momentuma a vízhez kötődik – tájékoztatott az alezredes. – A teljesség igénye nélkül ellenőrzünk hajózási vállalkozásokat, hajósokat, horgászokat, fürdőzőket, szörfösöket és vitorlázókat. Az eszközök műszaki állapota, a vízi járművek felszerelésének megléte, valamint a személyes képesítések kontrollja is a feladataink közé tartozik. Mégis, számunkra a legfontosabb az emberi élet és a biztonság. Ebben az évadban is a tanév végeztével indult be igazán a szezon, de már áprilistól járőrözünk a Balatonon. A tanév utolsó heteiben számtalan környékbeli iskolában megfordultunk, és a nyár veszélyeire figyelmeztettük a nebulókat. Megfigyelésem szerint idén májusban még szép idő volt, de a június borongósabbra sikerült. Megszaporodtak a viharjelzések. Ha I. fokú viharjelzést kapunk, felhívjuk a figyelmet az elővigyázatosságra, de II. fokú viharjelzés elrendelése esetén már kiürítjük a vízfelületet. Erre júniusban, illetve július elején többször is sor került. A nagy meleget követő lehűlések szoktak még szélsőségesebb körülményeket előidézni. Ezekre mindig tudatosan készülünk. Folyamatosan figyeljük a meteorológiai jelentéseket, kapcsolatban állunk a helyi szolgálattal, és amennyiben aggodalomra okot adó híreket kapunk, hajóink megszaporodnak a vízen. Nagyobb erőket csoportosítunk át, vagy akár átszervezzük a szolgálatot. Előfordult már olyan is, hogy másfél méteres hullámokból kellett mentenünk hajón rekedt embereket. Az ellenőrzéseink közben észlelt kisebb szabályszegéseknél figyelmeztetünk, de ha a normakerülés konkrét veszélyhelyzetet idézhet elő, nincs tolerancia. Gondolok itt például az ittas hajózásra. Ugyanolyan eljárásban részesül a bódult állapotban lévő járművezető a vízen, mintha a közúton közlekedne. Sajnos erre is volt már példa. A legnagyobb terhet a vízből mentések róják ránk. Évente 300–400 eseményt regisztrálunk. Többnyire saját észleléssel, de gyakran állampolgári bejelentésekre kell reagálnunk. Az elsodródásokat már mentésként határozzuk meg: fürdőzőhely közeléből valamilyen eszközzel, gumimatraccal, gumicsónakkal, vízibiciklivel kerülnek távol a parttól, ahonnan már önerőből legtöbbször nem tudnak visszatérni. A déli szél a legveszélyesebb, amikor előre tudjuk, hogy az uralkodó szélirány ilyenre fordul, számíthatunk erre. Általában ezek az események mentéssel végződnek.

A rendőrök július 5-én, a Sound fesztivál idején Siófoktól egészen Zamárdiig pásztázzák a tavat. Kiemelt időszaknak élik meg, de hangsúlyozták, hogy a szervezőkkel és a mentőkkel szünet nélküli kapcsolatban állnak. Mindent megtesznek a nyaraló és szórakozó társaságok nyugalmáért, biztonságáért.

– A kapitányságon 24 órás az ügyeleti szolgálat – ismertette Verb István. – Minden Balatonnal kapcsolatos segélyhívás az ügyeletünkre fut be, ahol szakavatott munkatársunk rögvest intézkedik.

Aznap a szolgálatot teljesítő ügyeleteshez, Verseghy Ferenc törzszászlóshoz állampolgári jelzés futott be. Az információ alapján Gyenesdiásnál egy külföldi állampolgár belső égésű motorral felszerelt gumicsónakkal közlekedett a tavon. A belső égésű motorok használatát a Balatonon tiltja a jogszabály, ezért a törzszászlós azonnal intézkedett. Monitorja kijelzőjén látta, hogy melyik rendőri egység tartózkodik legközelebb, és azonnal a megadott helyszínre küldte őket. A vízi zsaruk néhány perc múlva jelentették, hogy a bejelentés valós, valamint azt is, hogy intézkedésük milyen eredménnyel zárult. A rendőrök elmondták, hogy a hajózási szezon erőfeszítéseit letudva nyugodtabb időszak köszönt majd rájuk. Ekkor a karbantartás, oktatás veszi át a főszerepet, de addig még akad dolguk bőven.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Időben érkeztek

Nem észlelte a tüzet az a három jászalsószentgyörgyi gyermek, akiket rendőrök hoztak ki abból a házból, amelynek alsóépülete lángolt.