Utazó házi kedvencek

2019. 10. 30., sze - 12:53
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB), a Groupama Biztosító, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége (MMSZOSZ) közösen érvelt négylábú barátaink biztonságos utaztatása érdekében.

Álláspontjukat a gyakorlatban is igazolták.

A kutyatartók sokszor veszélybe sodorják kedvencüket és saját magukat is autós utazásaik során, erre világított rá a biztosító legfrissebb országos kutatása. A nem megfelelően rögzített állat akár ölben, akár szabadon van az utastérben, komoly veszélyt jelenthet. A felmérés szerint Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, 57 százalékuk pedig gépkocsiban szokta szállítani négylábúját. A kutatásból kiderült, hogy a kutyák csupán az esetek 21 százalékában utaznak biztonságosan. Nem megfelelő szállítás közben az állat megzavarhatja a sofőrt, ami szintén szerencsétlenséghez vezethet.

.

A probléma megtárgyalására összehívott rendezvényen Tokodi Panna főhadnagy képviselte az ORFK baleset-megelőzési osztályát. A főhadnagy elmondta, csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítjuk a kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített bokszot használunk. Kiderült, egy kétkilós yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h-s sebesség melletti ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az utasoknak. A nem biztonságos szállításnál nemcsak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog. Ráadásul az utasok sincsenek biztonságban. Juhász Zoltán, az MMSZOSZ Mentésirányítási Központ igazgatója felszólalásában megerősítette, nagyon örültek a biztosító témafelvetésének. Tavaly 97 bevetésen vettek részt 12 ezer km autózással, és mindezt kutyákkal tették meg. Magyar János, a Groupama gépjármű-biztosítási főosztályvezetője elmondta, társaságuk kiemelten fontosnak tartja, hogy részt vegyen a biztonságos közlekedés elősegítésében. Ezért célul tűzték ki, hogy együttműködő partnereikkel egyfajta útmutatást nyújtsanak a kutyák biztonságos szállításához.

Tokodi Panna főhadnagy

Tokodi Panna főhadnagy 

A Hungaroring tanpályáján tartott sajtóesemény házigazdája Kovács Patrícia színésznő, valamint Nagy Réka és Szabó Kristóf influencerek voltak. Mindhárman lelkes ebtulajdonosok, akik megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel négylábú barátaik utaztatásáról.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 

5+1 TIPP  A SZÁLLÍTÁSHOZ

 

1.
Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet!

2.
Ha nincs rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon!

3.
 Ne engedjük, hogy kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a vezetőre, a többi közlekedőre és önmagára nézve is balesetveszélyes lehet!

4.
Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől!

5.
Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.

+1. Az ismerős szagok megnyugtatják az állatot, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kocsifeltörők a strandoknál

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

 

Vizsgán a lovasok

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

 

Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.

 

Oda-vissza bemérték

Közlekedésrendészeti akciót tartottak a rendőrök Baranyában. Volt olyan, aki kétszer is gyorsan hajtott, amikor a sebességmérő műszer felvételt készített róla.