Ütős projekt a drog ellen

2019. 11. 13., sze - 11:30
Zsaru Magazin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) új eszközt vetett be a kábítószer elleni küzdelemben.

Három pilléren nyugszik a középiskolások megóvását célzó programjuk, mely lefedi a főváros összes érintett intézményét.

Az első lépésként a felismerést említették a fővárosi zsaruk. Szakítani szerettek volna a kapcsolatfelvétel és az üzenetközvetítés hagyományos módszerével.

– A mai világban már elavult koncepcióként gondolunk a húsz évvel ezelőtti eszközökre, amikor az egyenruhás rendőr a hóna alá vett egy úgynevezett drogtáskát, és bekopogott a gimnáziumok, szakközépiskolák osztálytermeibe – kezdte Hegyesi Melinda őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője.

A bemutatás céljából a táskában drogfogyasztáshoz használt eszközök és anyagok voltak. Akkoriban az elérni kívánt hatás leginkább az elrettentés volt, ami, tudjuk, manapság kevésbé hagyna nyomot az ifjúságban.

– Igyekeztünk valami újdonsággal előrukkolni – folytatta Hegyesi Melinda őrnagy. – Egy olyan ötlettel álltunk elő, amire odafigyelnek a diákok, ami egyaránt hat az értelemre és az érzelemre. A második lépcsőben a kommunikációs célcsoportok kiválasztása volt a feladat. A tanulók mellett egyértelműen a hozzájuk legközelebb álló szülőkre, illetve a pedagógusokra esett a választásunk. Az alapgondolat az volt, hogy személyesen szólítjuk meg az érdekelteket, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy azonnali visszajelzéseket kapjunk. Az első fázis előkészületei a szeptemberi tanévkezdéssel lezárultak. Még a nyáron felvettük a kapcsolatot az intézmények fenntartójával, hogy bebiztosítsuk az együttműködést. Szerencsére abszolút jó partnernek bizonyultak, támogatták céljainkat. Arra gondoltunk, hogy először a szülőket érdemes megszólítanunk, hiszen szeptemberben az összes iskolában tartottak számukra értekezleteket. A BRFK kommunikációs osztály a bűnmegelőzési osztállyal közösen egy 30 perces prezentációt álmodott meg. Az összeállított forgatókönyv alapján a félórás kisfilmet egy külsős cég forgatta, amit minden fővárosi középiskolába elvittünk. Erre lelkes kollégáink jelentkeztek, akik között volt kerületi rendőrkapitányság-vezető, körzeti megbízott és bűnmegelőzési előadó is. Mindenkit előre felkészítettünk a feladatra, hiszen nem csupán az volt az utasítás, hogy menjenek be egy szülői értekezletre, és vetítsék le a kisfilmet, hanem egy interaktív, tematikus előadást vártunk el tőlük. Biztosak voltunk abban, hogy érkeznek majd egyéni kérdések, felvetések. A szülőknek szóló filmben a drogot érintően beszéltek közismert és kevésbé ismert emberek.

Megszólalt Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki a hatásmechanizmusok mellett megdöbbentő adattal állt elő, mely szerint egy nap átlagosan hét percet beszélget a szülő saját gyermekével. Az egyik jelenetben pedig Szabó Győző színész állt a kamerák elé, hogy saját tapasztalatairól számoljon be. Egy kamasz lányt is felkértek a szereplésre, aki, mielőtt börtönbe vonult volna kábítószer-fogyasztással és -értékesítéssel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt, a hangját vállalva mesélte el hiteles történetét. A kisfilmben egy anya is felbukkant.

– A kollégáim utólag arról számoltak be, hogy az anya szívszorító kálváriája nem hagyta érintetlenül a hallgatóságot. A fia kábítószer-túladagolásba halt bele. A beszámolók alatt fel-felvillant néhány naturalisztikus kép, ami egy drogos mindennapjait mutatta be, vagy éppen a szerfogyasztás emberi testen sokszor undort kiváltó nyomait érzékeltette. A sokkoló képsorokat nem azért vágtuk be, hogy megijesszük az embereket. Sokkal inkább a figyelemfelhívás volt a szándékunk, hogy elgondolkodjanak azon, vajon a saját csemetéjükkel eleget foglalkoznak-e, észrevennék-e az intő jeleket, illetve mennyire veszélyezteti őket a drogkérdés. Folyamatosan értékeltük a munkatársaink verbális visszajelzéseit. A jelentésekből visszaköszönt egy szó: megdöbbenés. Pontosan ezt akartuk elérni, hiszen a megdöbbenést, elgondolkodást, merengést majd tettek követik. Ezért a visszajelzések alapján azt gondolom, hogy az első fázis sikeres volt. A második pillért a pedagógusra építjük, mert azt tapasztaltuk, hogy legtöbbször egy konkrét ügy kapcsán tanácstalanok. Nem tudják, kihez forduljanak, milyen lépéseket kell megtenniük. A számukra készített videóban más megközelítésből érkeznek az információk. Megszólal majd egy jogász, aki szakmai szempontból tudatja, milyen kötelezettségek terhelik, illetve milyen jogok illetik meg a tanárokat. Ebben a videóban Zacher doktor ismét színre lép, majd egy iskolaigazgató mondja el a saját tapasztalatait. A drogellenes hadviselés második szegmense decemberben indul útjára. A harmadik és egyben a legfontosabb célcsoportot hagytuk utoljára. A diákoknak szintén készítünk egy összeállítást. Felismertük, hogy a fiatalabb korosztály számára nagyon fontos, hogy ki közvetíti az információt. Éppen ezért példaképeket, híres zenészt, sportolót állítunk csatasorba a nemes ügy érdekében. YouTube-felületen közelítünk, hiszen ez az a csatorna, amin a fiatalabb generáció elérhető, kommunikál. Egyelőre más részletet nem árulunk el, csak azt, hogy dolgozunk az ügyön – összegzett az őrnagy.

A legújabb programmal összesen 145 középiskolában fordultak meg, és ezzel több mint 9000 szülő láthatta a prevenciós videót. A visszajelzések alapján nagy sikerük volt, rengeteg köszönőlevelet kaptak, és megyékbe is invitálták őket. Levélben ez idáig két méltatlankodó fejezte ki álláspontját. Az egyik bíráló apuka megkérdezte, hogy miért az ő felelőssége, ha gyermeke kábítószert fogyaszt, a másik megkeresés pedig arról szólt, hogy nem érzi magáénak a problémát. A BRFK szakembereinek álláspontja, hogy nem akarnak bűnbakokat keresni, mindössze a krízisre szeretnének rávilágítani, és fogódzót nyújtani azoknak, akiknek szükségük lehet rá.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam