Vállvetve a drog ellen

2019. 12. 04., sze - 11:13
Zsaru Magazin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a kábítószer elleni harcban ismert emberekkel népszerűsítette legújabb programját.

Középiskolásokra fókuszáló projekttel igyekeznek a főváros összes érintett intézményébe eljutni.

A BRFK bűnmegelőzési szakemberei szerettek volna a hagyományos prevenciós módszereken túl új kezdeményezéssel előrukkolni.

Hegyesi Melinda őrnagy
Hegyesi Melinda őrnagy

– A manapság ódivatúnak számító, kevéssé hatásos koncepciót egy közvetlenebb stílus, elérési mód váltotta fel – mondta Hegyesi Melinda őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályvezetője. – A három pillérre épülő projekt első elemeként a diákok szüleit szólítottuk meg. Az első pillér nagyobb része már lezajlott: 49 rend­őr 200 iskolában járt, ahol 11 ezer szülőnek tartott filmvetítést. Az előkészületek már a nyáron megkezdődtek. A szakemberek az együttműködés érdekében felvették a kapcsolatot az intézmények fenntartóival. Osztályunk a bűnmegelőzési osztállyal közösen egy 30 perces prezentációt állított össze egy külsős cég közreműködésével. A félórás kisfilmet a kommunikációs osztály forgatta, és minden fővárosi középiskolába elvittük szülői értekezletekre. A szülőknek szóló kisfilmben a drogot érintően beszéltek közismert és az anyaggal kapcsolatba kerülő hétköznapi emberek is.

November 25-én a projektnépszerűsítő médiatalálkozón megjelent Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki a kisfilmben Szabó Győző színésszel vállalt aktív szerepet. A doktor elmondta, nagyon élvezte a forgatást, szívesen csatlakozott e fontos kezdeményezéshez. Hangsúlyozta, mennyire fontos a gyerek és a szülő közötti kommunikáció, és hogy az idősebb generáció nyitott legyen gyerekeik problémáira, figyelje a viselkedésüket. A program céljaként megemlítette, hogy a fiatalok kényes szituációban is merjenek jó döntést hozni, és nemet mondani. Szabó Győző arról számolt be, hogy tíz év heroinhasználat után pontosan tudja, mekkora gonddal állnak szemben. Hisz abban, hogy hatásos a film: néhány jelenettel az érzelmekre hatva sokkolják a szülőket. A film készítői egyetértettek abban, hogy csak így lehet a kábítószernek útját állni.

A BRFK szakemberei elmondták, a projektidőszak alatt folyamatosan értékelték a munkatársaik visszajelzéseit, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy az első fázis sikeres volt. A második pillért a pedagógusokra tervezik építeni, hogy a konkrét esetek kapcsán ne legyenek tanácstalanok. Már készül a nekik szánt videó. Ebben egy kicsit más megközelítésből érkeznek majd az információk. Megszólal egy jogász, aki szakmai szempontból ecseteli, milyen kötelezettségek terhelik és milyen jogok illetik meg a tanárokat. Zacher doktor is színre lép, majd egy iskolaigazgató, akik saját szakmabeli tapasztalataikat mondják el. A drogellenes hadviselés második állomását decemberben indítják útjára.

A harmadik és egyben a legfontosabb célcsoportnak, a diákoknak szintén készül egy összeállítás. Őket már zenészekkel, sportolókkal tervezik megszólítani egy más jellegű platformon. Erre YouTube-felületet választottak, hiszen ez az a csatorna, amin a fiatalabb nemzedék hatékonyan elérhető. A BRFK szakemberei ismét hangsúlyozták, hogy nem akarnak bűnbakokat keresni, a ­krízisre akarnak rávilágítani, valamint kapaszkodót nyújtani az érintett korosztálynak és a hozzájuk közel állóknak.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.