Város az ország közepén

2020. 02. 12., sze - 16:17
Zsaru Magazin

Dunaföldvár a Duna jobb partján fekszik, mintegy 100 kilométerre Budapesttől, onnan másfél óra alatt el lehet érni.

Tolna megye északi csücskében egy nagyon jó levegőjű, nyugodt kisváros, amelyet nemcsak a folyó közelsége, de közútjainak igen nagy átmenő forgalma is jellemez. A turisták is rendszeresen megállnak és eltöltenek itt egy-két napot. Tavasztól jelentős események pörgetik fel az életet, ilyen például az országos állat- és kirakodóvásár, amelyre 20–25 ezren érkeznek, még a környező országokból is jönnek.

A kisvárosban mintegy tízezren élnek. Néhány kilométerre a város mellett két nagyobb lélekszámú falu található, Bölcske és Madocsa, amelyek ugyancsak a Dunaföldvári Rendőrőrs illetékességi területéhez tartoznak. Ezen a vidéken főként gazdálkodók élnek. Ma is a termőföld, valamint a szőlő jelenti az ott élők egy részének megélhetését, de sokan Dunaföldváron, illetve Pakson dolgoznak. A kisváros három megyével határos. A rendőrőrs épülete jól beleillik a város polgárias és társasházi környezetébe is.

– Hetedik éve vagyunk ebben a megújult épületben, amely minden tekintetben európai színvonalú, korszerű körülményeket biztosít az itt szolgálatot teljesítő kollégák, valamint az ügyintézés céljából érkező állampolgárok részére – kezdte Kulcsár Szabolcs alezredes, a rend­őrőrs parancsnoka. A rendőrség és a polgárőrség épülete ebben a városban egymás mellett van, ami nagyon jól mutatja azt is, hogy kiváló a munkakapcsolat. – Kisvárosnak számítunk, de nincs olyan nap, hogy ne lenne tennivalója állományunknak. Igen nagy az áthaladó forgalom. Itt vezet át a 6-os számú főút és az M6-os autópálya. A Beszédes József hidat is rengetegen használják, hiszen ez köti össze Tolna megyét Bács-Kiskunnal. Mindezek számos munkát adnak a járőröknek és a körzeti megbízottaknak egyaránt. Szerencsére tavaly halálos kimenetelű baleset nem történt. Sőt, a súlyos sérülésekkel járó balesetek száma sem emelkedett, inkább az anyagi károsoké nőtt. Sajnos a közlekedés a városban is megváltozott az elmúlt években, hiszen hiába kisváros, itt is sokan sietnek. Így a munka egy részét a szabálytalankodók adják, ami főként a gyorshajtásnak és a figyelmetlenségnek köszönhető. Nagy hangsúlyt helyezünk a prevencióra. A helyi óvodákban és iskolákban a kollégák rendszeresen tartanak a közlekedéssel kapcsolatban oktatást. Télen főként baleset-megelőzési előadások keretében hívják fel a gyermekek figyelmét.

– Ugyancsak odafigyelünk a kábítószer-fogyasztás fel-felbukkanó problémájára, és ezzel kapcsolatban is tartunk előadást a középiskolában – emelte ki Bakonyi László alezredes, a Dunaföldvári Rendőrőrs parancsnokhelyettese. – Az iskolarendőrök a DADA programot is fontosnak tartják. Számos programon vesznek részt kollégáim, hogy a gyerekeket felvilágosítsák. A droghasználat egyébként nem jellemző a városban. Fontosnak tartjuk az internetes csalások elleni tájékoztatást is, ezért erre is fókuszálnak a rend­őrök, amikor az iskolába mennek előadásokra.

A figyelemfelhívás azonban nemcsak a gyerekeket érinti a rendőrség részéről, az idősebb korosztályról sem feledkeznek meg. Így az unokázós csalásokra is rendszeresen felhívják az idősek figyelmét, nehogy áldozatul essen valaki. Nemcsak az iskolákban és a nyugdíjasok intézményeiben, természetesen a város utcáin is ott vannak a zsaruk. Ottjártunkkor ketten az autóbusz-állomást és a környékét járták be. Míg ketten ellenőrzést tartottak a híd lábánál az illegális migrációval kapcsolatban. Az autókat tüzetesen átvizsgálták, és az arra haladók papírjait is ellenőrizték. Az egyenruhások mindent rendben találtak.

A statisztikai adatokat nézve tavaly csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma a rendőrőrs illetékességi területén. De továbbra is vannak kisebb bűnesetek, hiszen a bűnözők egy része  ezen a vidéken próbál megbújni. A körzeti megbízottakra emiatt is sok feladat hárul, hiszen ők a területük szinte minden részletét ismerik. Tavaly összesen mintegy 200 bűnügy kapcsán zajlott nyomozás Dunaföldváron, Bölcskén és Madocsán, ez az elmúlt évekhez viszonyítva csökkenő tendencia.

Télen az ad több munkát az állománynak, hogy figyelniük kell a vadászatokra, valamint az illegális fakivágásra is. Viszont a gépkocsifeltörések száma annyira visszaszorult az elmúlt években, hogy szinte alig történik már ilyen eset a városban. Az események biztosításából is kiveszi a részét a rendőrség. Március 22-én lesz az első országos állat- és kirakodóvásár, amelyre gyakorlatilag az ország minden pontjáról, de még a határon túlról is érkeznek. Ez a rendezvény minden hónapban nagy munkát ad a rendőrségnek, hiszen átlagosan 20–25 ezer ember kíváncsi a termelők, vásározók által kínált állatokra és a portékákra.

A turizmus igen jelentős, az ide látogatókat elsősorban a dunaföldvári vár és a híres Csonka-torony vonzza. Az épületben múzeum is van. A várhoz számos esemény is kapcsolódik, mint például a Dunaföldvári Várjátékok. A Dunaföldvári Gyógy- és Strandfürdő egész évben várja a látogatókat, gyógyulni vágyókat. A nyári szezonban azonban lényegesen többen keresik fel, a fürdőben gyakran rendeznek különböző ingyenes programokat, melyek a vendégek körében igen népszerűek. Mindezek mellett számos kulturális eseményen a rendőrség is segít a rendezvények biztonságos lebonyolításában is.


KUN MÓNIKA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam