Védelem az idősebbeknek

2018. 10. 10., sze - 12:54
Zsaru Magazin

Az Idősek Világnapja, október 1-e az idősek tiszteletéről és védelméről szól.

Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport, legtöbbször csalók, trükkös tolvajok, betörők miatt válnak áldozattá.

Az időskorúak védekezési képessége azzal növelhető leginkább, ha az áldozattá válás reális kockázata számukra láthatóvá válik, és egyben az elkerülés, megelőzés eszközeit, módszereit megismerhetik. A rendőrség ebben az évben is számos felvilágosító programot tart számukra a megyeszékhelyeken és a kisebb településeken is, hogy felhívják a figyelmüket a veszélyekre, hiszen közös érdek, hogy felkészítsék és megvédjék őket – mondta Barabás Ildikó alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense.

Magyarország lakosságának 26 százaléka idős ember. Sokan egyedül, magányosan élnek kisebb-nagyobb városokban, illetve falvakban, tanyákon. Életkörülményeiket kihasználva próbálnak bizalmukba férkőzni a trükkös tolvajok. Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeknél általában jó megjelenéssel, határozott fellépéssel az idősek számára hihető, életszerű, avagy éppen a mindennapjaiban szerepet játszó történetekkel állnak elő a csalók.

– Az időseknek a sérülékenységük miatt speciális védelemre van szükségük – folytatta Barabás Ildikó. – Így a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az időskorúakkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzésére, az elkövetők azonosítására és elfogására. Az idősek sérelmére leggyakrabban vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, melyek száma az elmúlt időszakban csökkent. A leghatékonyabb eszköz a csalások megakadályozására, ha az idősek ismerik a módszereket, így nem dőlnek be. Munkatársaink országszerte a tájékoztatást felvállalva, évek óta próbálják az időseket megismertetni a tipikus jogsértésekkel, azok megelőzésének lehetőségével, az ilyen esetekben szükséges eljárásokkal, de azzal is, hogy szükség esetén kihez fordulhatnak, ha nincs a közelben rendőr. A vagyon elleni bűncselekmények mellett sajnos esetenként családon belül a testi sértések áldozatává is válnak, melynek elkövetője leggyakrabban agresszív hozzátartozójuk.

A járőr jelenléte

– Az ORFK egyik intézkedése külön fejezetet szentel az időskorúak védelmének. Több elemét lehet kiemelni, az egyik a településeken önkéntesen működő 24 órás hírlánc – tette hozzá Barabás Ildikó. – Ennek szereplői egyrészt a helyi lakosok, illetve a rendőrség egyéb partnerei, köztük a polgárőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok és az egészségügyi intézmények. A másik a járőrök jelenléte. Sokat számít, hogy a rendőrök kisebb településeken, illetve tanyákon is rendszeresen járőröznek. Az időjáráshoz mérten mindig fokozódik a jelenlé­tük a külterületi településeken is. Amíg nyáron a kiszáradásra próbálják felhívni a figyelmet, addig télen a kihűlés veszélye miatt látogatnak el gyakrabban az idős emberekhez. Volt már rá példa, hogy ha kellett, a körzeti megbízott a favágásban is segített. Ugyancsak ezen intézkedés eleme az idős kortársak bevonása. Célja, hogy agilis, motivált időseket képeznek ki a bűnmegelőzési munkatársak, akik ellátják hasznos információkkal szépkorú társaikat. Az önvédelmi képességük fejlesztését segíti elő a bűnmegelőzési kollégák általi rendszeres előadások, a személyes beszélgetések a rendezvényeken, fórumokon és helyi nyugdíjasklubokban. Ugyan­akkor a bűnmegelőzési programnak számos formája létezik, melyek az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekre hívják fel a figyelmet, például vetélkedők, színházi előadások, melyek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által nyújtott pályázati forrásokból valósulnak meg.

A lakás biztonsága

Az érintett korosztály tagjainak felkészítése fontos tényező, amiért a rendőrség fokozott erőfeszítéseket tesz. Első lépés a tájékoztatás az esetleges támadásról és a védekezés lehetőségeiről. Értékeik és személyük védelmében saját maguk is sokat tehetnek! Otthonaink védelme érdekében fontos, hogy jó minőségű biztonsági ajtóval legyen felszerelve lakásunk. Az ilyen nyílászáró jócskán megnehezítheti a betörők dolgát.

A lakótelepeken, illetve bérházakban élők, ha az ajtójukat a magas költségek miatt nem tudják több ponton záródóra cserélni vagy kellőképpen megerősíteni, akkor érdemes egy elektromos ajtóéket beszerezni. Ezt a készüléket alacsony áron lehet megvásárolni. A szerkezetet az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, mely az erőszakos nyitás és feszítés hatására hangjelzést ad, mikor az ajtó rászorul az ék alakú burkolat felsőrészére, lenyomja az érzékelőt. Az ajtó mozgása automatikusan beindítja a hangjelzést, és riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a behatolót. Karbantartást nem igényel, hasz­nálata egyszerű.

Vannak azonban más olyan technikai eszközök, amelyeket a kisebb településeken élők is be tudnak szerezni. Nem is gondolnánk, mennyire hasznos és milyen komoly biztonságérzetet adhat egy viszonylag olcsó és egyszerű technikai eszköz, a személyi riasztó. Kis mérete (gyufásdoboznyi) miatt bárki könnyen magánál tarthatja, akár a zsebben vagy csuklóra fűzve. Támadás vagy veszély esetén a bajban lévő a riasztószeget egy egyszerű és gyors mozdulattal el tudja távolítani, melynek következtében a készülék erős, sikító, süvítő (kb. 98 decibel) hang kiadásával hívja fel a környezet figyelmét a támadásra. Az eszköz aktiválását követően a biztosító szeget vagy magát a készüléket jó messzire dobja el azért, hogy a támadó ne tudja elnémítani, hatástalanítani azt. Kezelése egyszerű, veszély esetén bárki tudja használni. Akár az udvaron éri baleset, vagy ha a boltból, piacról hazafelé kitépik kezéből a táskát. A környezet is sokat tehet az idősekért. Figyeljünk jobban az egyedül élő, idősebb korú személyekre, mert bármelyikünk hozzátartozója sértetté, áldozattá válhat a lelkiismeretlen személyek tevékenysége miatt!

Kun Mónika
Fotó: Manek Attila

 

Zsaru-tipp

– Alkalmi munkát ne adjon idegeneknek (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!

– Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik!

– Ne engedjen be házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt és más, hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is!

– Kérje az igazolványukat! Tartsa kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzi, hogy elfogadná ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudja őket, illetve hozzátartozóit tudja értesíteni!

– Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlé­tében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja!

– Amennyiben rendelkezik mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsa kézközelben, ismerje a 112-es és 107-es ingyenes segélyhívó számot, hogy szükség esetén bármikor tudjon segítséget kérni!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vagonban megbújva

Egy afgán férfi próbált meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Nem jutott messzire

Rézkábelt lopott egy komáromi telephelyről egy 34 éves férfi, de a járőrök nem sokkal később elfogták.

 

Asztaltársaságára támadt

Szóváltást követően többször megütött három nőt egy férfi Szegeden. Garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

 

Italoztak, majd leszúrta

Emberölés kísérletével gyanúsítják azt a férfit, aki Székelyszabaron egy késsel szúrta meg vitapartnerét.