Védelmezett busók

2019. 03. 13., sze - 15:18
Zsaru Magazin

Ötnapos rendezvényt biztosítottak a Baranya megyei zsaruk a Készenléti Rendőrség egységeivel és a polgárőrökkel kiegészülve Mohácson.

A busójárás zavartalan lebonyolítását a program előtti egyeztetés és a fegyelmezett végrehajtás alapozta meg.

A busójárás téltemető, tavaszváró népszokás, a farsangi maszkosok alakoskodása és dramatikus néphagyománya valódi karneváli hangulatban. 2009-től szerepel az UNESCO reprezentatív szellemi örökség listáján, és 2012 óta a hungarikumok között jegyzik. Résztvevői elsősorban a mohácsi civilek, busócsoportok, maszkfaragók, jelmezkészítők és a megcsodálásukra érkezők.

Március 3-án a közterületen 140 zsaru és 60 polgárőr felelt a felhőtlen szórakozásért és az ünnep biztonságáért. A forgalom kezelése mellett felügyelték a parkolókat, lefedték az egész belvárost. A szolgálatos állomány a rendezvény parancsnokának instrukciói szerint támogató, segítő és felvilágosító szándékkal lépett fel.

– A hamisíthatatlan fiesztahangulat a rendezvény tetőpontjára, vasárnapra tehető – magyarázta Garamvári Gábor ezredes, a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetője. – A beosztott állománytól határozottságot, ugyanakkor maximális kompromisszumkész­séget vártam el. Nem történt konfrontálódásra okot adó körülmény. A vasárnapi forgatagban 60 busócsoport 1600 maskarása vonult fel. A látogatók összlétszáma elérte a 100 ezer főt. Jelentős számban érkeztek külföldi turisták is, akik kifejezetten a busójárásra voltak kíváncsiak. A programot egy minden részletre kiterjedő egyeztetés előzte meg, hogy a nagy napon minden flottul menjen. Ennek érdekében együttműködtünk a helyi önkormányzattal, a katasztrófavédelemmel és a polgárőrséggel. Az értekezlet témája kiterjedt a forgalmi rendre, az útlezárásokra és a kordonok kihelyezésére is. A legnagyobb érdeklődést a főmenet vasárnap kora délutáni vonulása váltotta ki, amikor a busók csónakokkal keltek át a Dunán. A biztosításhoz igénybe vettük a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak segítségét. A szárazföldi menet útvonalát kordonokkal biztosítottuk. Számítottunk arra, hogy a fellépők álarcai miatt leszűkül a látótér, ezért a közéjük állított akadályokkal meggátoltuk, hogy a felvonulók sérülést okozzanak a látogatóknak. A másik jelentős programpont az esti máglyaégetés és az azt övező szabad farsangolás volt. Itt a felcsapó lángok túl közeli megközelítésére felügyeltünk. A rendezvény vége felé az 56-os és az 57-es főút forgalmának kezelése adott feladatot. A látogatók tömegesen indultak útnak. A felkészült egységek zárásokkal és terelésekkel segítették a problémamentes kijutást a városból. A térfigyelő kamerákon folyamatosan pásztáztuk a be- és kivezető utakat. Ha szükséges volt, beavatkoztunk. A rugalmas intézkedésben három motoros polgárőr is segített.

Az adatok szerint az öt nap alatt mindössze négy bűncselekmény történt, kisebb értékű lopások. A rendőrkapitány elmondta, a nagy forgatag jellemző bejelentései közé tartoznak a gyermekeltűnések. A zsaruk 15 percen belül épségben megtalálták az eltévedt lurkókat idén is. 


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: BÉRES MÁRTON

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Túl közel, túl gyorsan

Alig két méteres kötéllel, több mint százzal vontatott egy ukrán kisbusz egy másikat az M3-as autópályán.

 

A párhuzamosok a körforgalomban találkoznak

Tény, hogy a közlekedésbiztonság közös érdekünk, tény, hogy párhuzamos közlekedés esetén, ha a két sáv egyre szűkül, ennek megoldása az úgynevezett cipzár-elv, és tény az is, hogy az ittas sofőrök kockázatot jelentenek, főleg, ha szándékosan akadályozzák is a forgalmat.

 

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

 

Túlsúlyos tréler

A bolgár honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét az M0 autóúton ellenőrizték a szigetszentmiklósi rendőrök.

 

Hamis útlevél

A török férfi a debreceni repülőtéren bukott meg az ellenőrzésen. A nyírábrányi rendőrök elfogták.