Vége a balatoni szezonnak

2019. 10. 02., sze - 15:48
Zsaru Magazin

Itt van az ősz, a meteorológiai vonatkozásán túl az évszak­változás a rendőröknek jó apropót teremt a mögöttük álló időszak értékelésére.

Kiváltképp a turisztikai szezonban kiemelt területeken dolgozó zsaruknak fontos összegezniük nyári tevékenységüket.

A főváros mellett Magyarország legfrekventáltabb nyári turistacélpontja töretlenül a Balaton és mindinkább a magyar tenger és Budapest között fekvő Velencei-tó. A két tó környékén folytatott rendőri munka összehangolásáért évek óta a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) felel. Az érintett Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye négy rendőr-főkapitánysága évenkénti rotációban változó soros elnökségének irányítása alatt szervezik a tavak körüli tevékenységüket. Idén Fejér elnökölt, így a BKKB záróértekezlete is a házigazdáknál, a gárdonyi Velencei-tavi Vízi Sportiskola épületében zajlott.

Kuczik János Zoltán és Varga Péter dandártábornok
Kuczik János Zoltán és Varga Péter dandártábornok 

– Az előrejelzéseknek megfelelően a 2019-es nyár mindhárom hónapja, esetenként változékony időjárással, de igen meleg volt – kezdte értékelő beszédét Vörös Ferenc ezredes, Fejér megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes. – Így a turisztikai szakemberek várakozásaira ráerősítve rengetegen választották nyaralásuk helyszínéül a Balaton és a Velencei-tó térségét. Érdemes megjegyezni, hogy a tavak népszerűsége a kikapcsolódni vágyók körében évek óta töretlen. A turisztikai rangsorban az első tíz úti cél, szálláshely között négy Balaton-parti város szerepelt idén: Hévíz, Balatonfüred, Zalakaros és Siófok, továbbá a kisvárosnak tekinthető Velence is bekerült az első húsz közé. A helyi rendőri erők a Készenléti Rendőrség (KR) térségbe vezérelt egységeinek támogatásával, a tavak körüli települések polgárőrségeivel együttműködésben a katasztrófavédelemmel biztosították a megfelelő mértékű jelenlétet és az elvárható reagálóképességet. Ez a hatósági figyelem megjelent szárazföldön és vízen, továbbá a KR Légirendészeti Parancsnokság eseti helikopteres járőrözéseinek köszönhetően a légtérben is. A nyaralni vágyók biztonság­érzetének megőrzése és a közrend fenntartása érdekében a hatósági fellépés mellett a támogató, szolgáltató szerep is érvényesült. A jól kommunikált, kiválóan alkalmazott intézkedési kultúrát igazolja, hogy az intézkedésekkel szemben a koordinációs bizottság működése időszakában, június 1. és szeptember 15. között nem érkezett panasz. A rendőrség nemcsak a vizek közvetlen környezetében, de a nyaralóhelyekre vezető utakon is folyamatosan jelen volt. A szezonális verőérnek tekinthető M7-es autópálya és a 7-es főút idén is jelentős forgalmat bonyolított le: csúcs­időszakban napi 63 495 járműegységet regisztráltunk a két említett úton, ez a mennyiség egyébként egy Budapesttől Dubrovnikig érő folyamatos kocsioszlopnak felel meg. Átgondolt jelenlétünk hatással volt a normakövetésre is: a nagymértékű igénybevétel ellenére is sikerült kedvezően befolyásolnunk a személyi sérüléssel járó balesetek számát. A teljes turisztikai térség közútjain a sérüléses balesetek 2, míg a halálos kimenetelű balesetek 47 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz képest. Arra is hangsúlyt fektettünk, hogy gyors intézkedésekkel, a forgalom folyamatos figyelésével, esetenként irányításával elejét vegyük a torlódásoknak, és biztosítsuk a gyorsforgalmi úthálózat folyamatos járhatóságát. A gépjárműforgalom mellett figyelmet fordítottunk a biciklivel közlekedők biztonságára is. A két tó körül a kiépített kerékpár-útvonal összesen 239 kilométeres, és mindkét területen sűrű igénybevételt tapasztaltunk. A napi közlekedők, túrázók úthasználata mellett pluszterhelést idézett elő az idén két nemzetközi kerékpárverseny, a Tour de Hongrie és a Tour de Pelso. Továbbá hozzávetőleg ötven kisebb-nagyobb bicikli-, futó- vagy triatlonversenyt is lebonyolítottak a BKKB illetékességi területén.

.

Vörös Ferenc ezredes a számok nyelvén tovább haladva a közlekedési szakterület eredményei után beszámolt a szintén pozitív mérleget mutató bűnügyi-rendészeti mérlegről is. 2018-hoz képest 21 százalékkal kevesebb vagyon elleni bűncselekmény és 35 százalékkal kevesebb tulajdon elleni szabálysértés vált ismertté a térségben. Az elfogások és előállítások száma pedig 4 százalékkal nőtt. Javulhatott a tavak biztonságának megítélése a külföldiek szemében is, az ő sérelmükre idén 16 százalékkal kevesebb bűncselekményt és 29 százalékkal kevesebb szabálysértést követtek el. A javuló tendenciák persze nem maguktól alakulnak: a négy megye területén a három és fél hónap alatt a zsaruk 13 bűnmegelőzési centrumot működtettek. Idén mutatkozott be a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Siófoki Rendőrkapitányság közös „Cuccmegőrző” elnevezésű kampánya, melynek keretében az Aranyparton a strandolók számára 96 időjárás- és rongálásálló értékmegőrzőt helyeztek ki. Aktívak voltak a vízen szolgáló zsaruk is: a Balatonon 262, a Velencei-tavon 70 esetben avatkoztak be úszókat, fürdőzőket, strandeszközökön vagy vízi járműveken közlekedőket kimentve. A Fejér, Somogy, Zala és Veszprém megyei rendőrök nagy számban vettek részt rendezvénybiztosításokon is. Ott voltak a kapolcsi Művészetek Völgye rendezvénysorozaton, az alsóörsi Harley–Davidson Fesztiválon, a zamárdi Balaton Soundon és a Red Bull Air Race-en, a velencei EFOTT-on, az igar-vámszőlőhegyi Ozora Fesztiválon, a Balaton és a Velencei-tó átúszásán és a Kékszalag vitorlásversenyen.

 

– A négy megye rendőrei a Készenléti Rendőrség egységeivel magas színvonalon szavatolták az itt élők, illetve az ideérkezők biztonságát – mondta a rendezvény elöljárója, Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a KR parancsnoka. – A BKKB jól teljesített, kiválóan ellátta térben és időben kiterjesztett feladatát. Nemcsak a két tó környezetében, de egészen az országhatáron való belépéstől Magyarország elhagyásáig gondoskodtak a külföldi állampolgárokról és utazásuk egy részén a hazai vendégekről az autópályákon, főutakon, illetve az útjukba eső kiszolgálóegységeknél, benzinkutaknál, vasútállomásokon, buszpályaudvarokon. Sikeresnek értékelhető az információát­adásba, a bűnmegelőzésbe és a bűncselekmények felderítésébe fektetett munka is. Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány köszönetét tolmácsolva az idei szolgálatért egyben hasonlóan fegyelmezett, felkészült feladatellátást tűzünk ki célul a 2020-as évre is.

Anda György ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes a vándorzászlóval
Anda György ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes a vándorzászlóval

– Egy időszak lezárult, kettős érzést hagyva maga után – összegzett zárszavában Varga Péter dandártábornok, Fe­jér megye rendőrfőkapitánya. – Büszkék lehetünk a megoldott feladatokra, egyben sajnálhatjuk, hogy vége annak a jó kollegialitáson alapuló, közös erőfeszítéseket megvalósító munkának, amit az elmúlt három és fél hónap során végeztünk. Hasonló eredményességet és jó vezetést kívánunk Veszprém megyének, melynek kollektívája jövőre látja el a BKKB elnöki tisztét.

            SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

 

Ittasan vezetett

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

 

3,5 tonna helyett 9 tonna

Az Ártándon megállított külföldi sofőr túlsúlyos járműszerelvénnyel közlekedett. A rendőrök vele szemben szabálysértési eljárást indítottak.