Vége a balatoni szezonnak

2019. 10. 02., sze - 15:48
Zsaru Magazin

Itt van az ősz, a meteorológiai vonatkozásán túl az évszak­változás a rendőröknek jó apropót teremt a mögöttük álló időszak értékelésére.

Kiváltképp a turisztikai szezonban kiemelt területeken dolgozó zsaruknak fontos összegezniük nyári tevékenységüket.

A főváros mellett Magyarország legfrekventáltabb nyári turistacélpontja töretlenül a Balaton és mindinkább a magyar tenger és Budapest között fekvő Velencei-tó. A két tó környékén folytatott rendőri munka összehangolásáért évek óta a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) felel. Az érintett Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye négy rendőr-főkapitánysága évenkénti rotációban változó soros elnökségének irányítása alatt szervezik a tavak körüli tevékenységüket. Idén Fejér elnökölt, így a BKKB záróértekezlete is a házigazdáknál, a gárdonyi Velencei-tavi Vízi Sportiskola épületében zajlott.

Kuczik János Zoltán és Varga Péter dandártábornok
Kuczik János Zoltán és Varga Péter dandártábornok 

– Az előrejelzéseknek megfelelően a 2019-es nyár mindhárom hónapja, esetenként változékony időjárással, de igen meleg volt – kezdte értékelő beszédét Vörös Ferenc ezredes, Fejér megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes. – Így a turisztikai szakemberek várakozásaira ráerősítve rengetegen választották nyaralásuk helyszínéül a Balaton és a Velencei-tó térségét. Érdemes megjegyezni, hogy a tavak népszerűsége a kikapcsolódni vágyók körében évek óta töretlen. A turisztikai rangsorban az első tíz úti cél, szálláshely között négy Balaton-parti város szerepelt idén: Hévíz, Balatonfüred, Zalakaros és Siófok, továbbá a kisvárosnak tekinthető Velence is bekerült az első húsz közé. A helyi rendőri erők a Készenléti Rendőrség (KR) térségbe vezérelt egységeinek támogatásával, a tavak körüli települések polgárőrségeivel együttműködésben a katasztrófavédelemmel biztosították a megfelelő mértékű jelenlétet és az elvárható reagálóképességet. Ez a hatósági figyelem megjelent szárazföldön és vízen, továbbá a KR Légirendészeti Parancsnokság eseti helikopteres járőrözéseinek köszönhetően a légtérben is. A nyaralni vágyók biztonság­érzetének megőrzése és a közrend fenntartása érdekében a hatósági fellépés mellett a támogató, szolgáltató szerep is érvényesült. A jól kommunikált, kiválóan alkalmazott intézkedési kultúrát igazolja, hogy az intézkedésekkel szemben a koordinációs bizottság működése időszakában, június 1. és szeptember 15. között nem érkezett panasz. A rendőrség nemcsak a vizek közvetlen környezetében, de a nyaralóhelyekre vezető utakon is folyamatosan jelen volt. A szezonális verőérnek tekinthető M7-es autópálya és a 7-es főút idén is jelentős forgalmat bonyolított le: csúcs­időszakban napi 63 495 járműegységet regisztráltunk a két említett úton, ez a mennyiség egyébként egy Budapesttől Dubrovnikig érő folyamatos kocsioszlopnak felel meg. Átgondolt jelenlétünk hatással volt a normakövetésre is: a nagymértékű igénybevétel ellenére is sikerült kedvezően befolyásolnunk a személyi sérüléssel járó balesetek számát. A teljes turisztikai térség közútjain a sérüléses balesetek 2, míg a halálos kimenetelű balesetek 47 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz képest. Arra is hangsúlyt fektettünk, hogy gyors intézkedésekkel, a forgalom folyamatos figyelésével, esetenként irányításával elejét vegyük a torlódásoknak, és biztosítsuk a gyorsforgalmi úthálózat folyamatos járhatóságát. A gépjárműforgalom mellett figyelmet fordítottunk a biciklivel közlekedők biztonságára is. A két tó körül a kiépített kerékpár-útvonal összesen 239 kilométeres, és mindkét területen sűrű igénybevételt tapasztaltunk. A napi közlekedők, túrázók úthasználata mellett pluszterhelést idézett elő az idén két nemzetközi kerékpárverseny, a Tour de Hongrie és a Tour de Pelso. Továbbá hozzávetőleg ötven kisebb-nagyobb bicikli-, futó- vagy triatlonversenyt is lebonyolítottak a BKKB illetékességi területén.

.

Vörös Ferenc ezredes a számok nyelvén tovább haladva a közlekedési szakterület eredményei után beszámolt a szintén pozitív mérleget mutató bűnügyi-rendészeti mérlegről is. 2018-hoz képest 21 százalékkal kevesebb vagyon elleni bűncselekmény és 35 százalékkal kevesebb tulajdon elleni szabálysértés vált ismertté a térségben. Az elfogások és előállítások száma pedig 4 százalékkal nőtt. Javulhatott a tavak biztonságának megítélése a külföldiek szemében is, az ő sérelmükre idén 16 százalékkal kevesebb bűncselekményt és 29 százalékkal kevesebb szabálysértést követtek el. A javuló tendenciák persze nem maguktól alakulnak: a négy megye területén a három és fél hónap alatt a zsaruk 13 bűnmegelőzési centrumot működtettek. Idén mutatkozott be a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Siófoki Rendőrkapitányság közös „Cuccmegőrző” elnevezésű kampánya, melynek keretében az Aranyparton a strandolók számára 96 időjárás- és rongálásálló értékmegőrzőt helyeztek ki. Aktívak voltak a vízen szolgáló zsaruk is: a Balatonon 262, a Velencei-tavon 70 esetben avatkoztak be úszókat, fürdőzőket, strandeszközökön vagy vízi járműveken közlekedőket kimentve. A Fejér, Somogy, Zala és Veszprém megyei rendőrök nagy számban vettek részt rendezvénybiztosításokon is. Ott voltak a kapolcsi Művészetek Völgye rendezvénysorozaton, az alsóörsi Harley–Davidson Fesztiválon, a zamárdi Balaton Soundon és a Red Bull Air Race-en, a velencei EFOTT-on, az igar-vámszőlőhegyi Ozora Fesztiválon, a Balaton és a Velencei-tó átúszásán és a Kékszalag vitorlásversenyen.

 

– A négy megye rendőrei a Készenléti Rendőrség egységeivel magas színvonalon szavatolták az itt élők, illetve az ideérkezők biztonságát – mondta a rendezvény elöljárója, Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a KR parancsnoka. – A BKKB jól teljesített, kiválóan ellátta térben és időben kiterjesztett feladatát. Nemcsak a két tó környezetében, de egészen az országhatáron való belépéstől Magyarország elhagyásáig gondoskodtak a külföldi állampolgárokról és utazásuk egy részén a hazai vendégekről az autópályákon, főutakon, illetve az útjukba eső kiszolgálóegységeknél, benzinkutaknál, vasútállomásokon, buszpályaudvarokon. Sikeresnek értékelhető az információát­adásba, a bűnmegelőzésbe és a bűncselekmények felderítésébe fektetett munka is. Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány köszönetét tolmácsolva az idei szolgálatért egyben hasonlóan fegyelmezett, felkészült feladatellátást tűzünk ki célul a 2020-as évre is.

Anda György ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes a vándorzászlóval
Anda György ezredes, Veszprém megyei rendőrfőkapitány-helyettes a vándorzászlóval

– Egy időszak lezárult, kettős érzést hagyva maga után – összegzett zárszavában Varga Péter dandártábornok, Fe­jér megye rendőrfőkapitánya. – Büszkék lehetünk a megoldott feladatokra, egyben sajnálhatjuk, hogy vége annak a jó kollegialitáson alapuló, közös erőfeszítéseket megvalósító munkának, amit az elmúlt három és fél hónap során végeztünk. Hasonló eredményességet és jó vezetést kívánunk Veszprém megyének, melynek kollektívája jövőre látja el a BKKB elnöki tisztét.

            SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.