Vége a sorozatnak

2015. 04. 08., sze - 11:03
Zsaru Magazin

A győri nyomozók véget vetettek egy 2013 végén indult betöréssorozatnak. Hét embert gyanúsítanak lopással, adataik szerint a kvadtól az ágdaráló gépig minden mozdíthatót vittek.

Az elkövetők két-három fős csoportban hajtották végre a betöréseket. Befeszítették az ajtót, a zárat vagy betörték ablakot. Garázst, pincesort, szerelőműhelyt épp úgy kirámoltak, mint családi házat, vittek mindent, amit pénzzé lehetett tenni.

 

– A gyanú szerint a rábapatonai D. Ferenc (42) és az enesei H. Gábor (23) 2014. október 3-án éjjel Veszprémvarsányból ellopott egy fahasító gépet és egy ágdarálót, majd két házzal arrébb egy autószerelőtől négy alufelnit és két autórádiót – mondja Bognár István főhadnagy, a Győri Rendőrkapitányság főnyomozója. – Október 11-én a lázi pincesort rámolták ki: a gáztűzhelytől kezdve a pohárkészletig elemeltek mindent. A bűnözői csoport tagjai november 15-én megfújtak egy felpéci autószerelő CO-hegesztőjét. 2014 karácsonyán Gyirmótról kvadot, LCD-tévét és monitort loptak el. A helyszíni szemléken számos nyomot rögzítettek a zsaruk, többek között ujjnyomtöredékeket, DNS-mintát, cipő- és eszköznyomokat, mindezek értékelése, összehasonlítása jelenleg is folyik.

 


Bognár István főhadnagy: Több mint egy évig dolgoztunk az ügyek felderítésén

 

A nyomozásban a Csornai Rendőrkapitányság nyomozói értek el áttörést, amikor idén február 2-án az addig beszerzett bizonyítékok alapján elfogták az ikrényi B. Jánost (40) és H. Gábort. Mindketten beismerő vallomást tettek. Másnap B. Jánost Győrben hallgatták ki. Elmondott néhány bűncselekményt, amiket H. Gáborral követett el. A lista egyre nőtt, újabb és újabb betöréseket ismert be. Így többek között egy mezőn elrejtett lopott Simson motor is megkerült. A győri kapitányságon H. Gábornak is megeredt a nyelve, helyszíni kihallgatásra is hajlandó volt. Nyúl határában, egy szántóföld szélén a félméteres hó alól előkerült két kerékpár, amelyeket pár hónapja a településről loptak el. Ezekre csak addig volt szükségük, amíg a lopott gázpalackot és motoros fűrészt elvitték a kocsijukig.

 


Egy mezőn rejtették el a motort

 

– A két férfi egymástól függetlenül elmondta, a farádi P. Károly (31) vette át a lopott holmik egy részét – folytatja Bognár István. – Megtaláltuk nála a Gyirmótról ellopott monitort. Néhány betörésben H. Gábor anyja, az enesei N.-né S. Márta (39) is részt vett, egyik helyszínről a másikra fuvarozta bűntársait. Az elkövetői kör tagja volt még az ikrényi B. László (38) is. Március 25-én kihallgattuk. A gyanú szerint többek közt egy oldalára borult kamionból lopott gázolajat, navigációs rendszert, autórádiót B. Jánossal és D. Ferenccel, még a balesetet szenvedett sofőr élelmiszerét is elvitték a vezetőfülkéből. A vallomásokból lassan az utóbbi férfi szerepe is körvonalazódott.

 


D. Ferencnél megtalálták az építkezésről elvitt térköveket

 

– Sejtettük, ő mozgatta a szálakat, szervezte a betöréseket, személyesen nem vett részt bennük – magyarázza a főhadnagy. – Kivétel volt 2014 decemberében a Győr és Enese közötti útszakaszon történt lopás, amikor egy építkezésről több részletben elvittek 700 liter gázolajat és három raklap színes térkövet, amelyet a március 3-ai elfogása után tartott házkutatás során megtaláltunk. Aznap összehangoltan egy időben hét helyszínen tartottunk házkutatást. Közülük három D. Ferenchez köthető. Egyik telkén, melyet igyekezett eltitkolni, házi vízművet, kompresszort, átütött alváz- és motorszámú kistraktort és egy Ausztriából eddig tisztázatlan módon hozzákerült Volkswagen kisteherautót találtunk. Rábapatonai házának kertjében kvad állt. A lefoglalt járműveket szakértők vizsgálják. Egy másik helyszínen, a rábapatonai O. Péternél (44) egy lopott fűrészt foglaltunk le, már visszaadtuk a tulajdonosának. A többi házkutatáson is találtunk lopott tárgyakat, eszközöket. Ezeket új tulajdonosaik jóhiszeműen vásárolták meg, ezért ellenük nem indult eljárás, a holmikat azonban lefoglaltuk.

 


Ausztriából hozták

 


Átütötték az alváz- és motorszámát

 

D. Ferencet 28 rendbeli lopással, kétrendbeli lopás kísérletével, és háromrendbeli orgazdaság vétségével gyanúsítják a zsaruk, a bíróság március 4-én elrendelte előzetes letartóztatását. H. Gábor és B. János ellen 13 rendbeli lopás és egy jármű önkényes elvétele bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, 30 napos előzetes letartóztatásuk után március 16-a óta szabadlábon védekeznek. O. Pétert és P. Károlyt kisebb értékre elkövetett orgazdaság bűntettével, B. Lászlót négy lopással, N.-né S. Mártát bűnsegédként szintén négy lopással gyanúsítják, szabadlábon védekeznek.       

 FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN, GY.-M.-S. MRFKk


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam