Véget vetettek az ámokfutásnak

2015. 03. 25., sze - 10:10
Zsaru Magazin

Minden eszközzel igyekeztek lerázni a rendőröket a lopott gumiabroncsokkal eszeveszetten menekülő tolvajok: száguldoztak, dobálóztak, kilőtt kerékkel is továbbhajtottak. A zsaruk nem tágítottak, elfogták őket.

– Március 17-én 0 óra 40 perckor kaptuk a bejelentést, hogy lopás van folyamatban a Hankook-gyár előtt, egy kamionról autógumikat pakolnak át egy kisteherautóba – idézi fel a mozgalmas éjszakát Bak Róbert főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – Percek alatt odaértünk a gumigyárhoz. A bejelentésben leírt furgon már mozgásban volt, nagy sebességgel közeledett, nem volt idő elzárni az útját. Utánafordultunk, és követni kezdtük.

 


Forgó Balázs zászlós: Guminyomot hagyott a nagy gázzal induló furgon

 

A Fiat Ducato sofőrje tövig nyomta a gázt. Egy városi körforgalomból kihajtva Dunaföldvár felé vette az irányt, és a 6-os főúton fokozatosan gyorsított. A rendőrök a megkülönböztető jelzések használatával jelezték, majd hangszórón is felszólították a sofőrt, álljon meg.

 

– 130–140 km/h-s sebességgel követtük a kisteherautót, de jottányit sem kerültünk közelebb hozzá – mondja Bak főtörzszászlós. – A tolvajok minden eszközzel igyekeztek egérutat nyerni, a szembejövők is jobbnak látták lehúzódni előlük, majd egyszer csak nyílt a raktér ajtaja, és gumik kezdtek potyogni az útra. Szlalomozva kerülgettük a felénk pattogó abroncsokat. Baracsnál a körzeti megbízott kollégák csatlakoztak a követéshez. Kisapostagnál a Fiat sofőrje, hogy megzavarjon bennünket, forgalommal szemben hajtott be a körforgalomba, majd a Duna fölött átvezető Pentele hídon már 160 km/h-ig fokozta a sebességet, társa pedig megint gumikat kezdett dobálni elénk. Rádión jeleztem a kollégáknak, fokozottan figyeljenek, majd a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központját is értesítettem, kértem, küldjenek valakit az úttesten heverő gumik összeszedésére.

 


Ennyi lopott abroncs maradt a raktérben

 

Az utólagos leltár szerint az eltulajdonított abroncsokból 67 kötött ki az úton. Szabó Nikolett zászlós, járőrvezető és Takács Eszter őrmester, járőr iparkodott eltávolítani az aszfaltról a közlekedőkre balesetveszélyt jelentő gumikat. Közben a tolvajok a hídon átérve Bács-Kiskun megyében, az 51-es főúton a főváros felé menekültek tovább. Az intézkedésbe a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának utasítására a kunszentmiklósi zsaruk is bekapcsolódtak.

 


Szabó Nikolett zászlós és Takács Eszter őrmester távolította el az útról a kidobált gumikat

 

– Tasson jártunk, amikor megláttuk a fehér Fiat Ducatót – emlékezett vissza Forgó Balázs zászlós, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság járőrvezetője. – Követtük, rakteréből menet közben gumiabroncsokat dobált ki az utasa, ami veszélyeztette a testi épségünket is.

 

A menekülőknek az 5201-es úton a vasúti átjárónál muszáj volt megállniuk, mert egy hosszú tehervonat keresztezte útjukat. A rendőrök körbevették a furgont.

 


Nekitolattak a rendőrautónak

 

– Forgó zászlós megpróbálta kinyitni a kisteherautó ajtaját, ekkor az autó vezetője hátramenetbe kapcsolt, nagy gázt adva nekihajtott egy rendőrautónak, a becsapódó ajtótól járőrvezetőm a kezén megsérült – folytatta Rácz András őrmester. – A Fiat vezetője nagy gázfröccsökkel, csikorgó gumikkal olyan manővereket tett, ami arra utalt, képes lenne elgázolni minket, hogy tovább menekülhessen, ezért figyelmeztető lövést adtam le a levegőbe.

 


Rácz András őrmester figyelmeztető lövést adott le

 

A furgon mégis a zsaruk közé hajtott. Elugráltak az útjából, rúdlámpával beverték a szélvédőjét, majd Bak főtörzszászlós és baleset-helyszínelő kollégája, Kőkúti Krisztián zászlós célzott lövéseket adott le a Fiat kerekeire. A tolvajok a vasúti töltéssel párhuzamos földúton folytatták a menekülést, annak ellenére, hogy a lövések hatására az egyik keréken a gumiabroncs futófelülete levált. Amikor végül mégis kénytelenek voltak megállni, kiugrottak a kocsiból, és futva akartak eltűnni, ám a zsaruk voltak a gyorsabbak, elfogták őket.

 

A kunszentmiklósi F. Zoltán (24) és F. Dániel (18) ellen a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett az illetékes nyomozó ügyészségen. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két férfi ellen. Március 19-én a bíróság elrendelte F. Zoltán előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezik.

SZILÁGYI ATTILA – VÉGH ATTILA

FOTÓ: BARTALUS, SZABÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb határsértők Kelebiánál

​​​​​​​Ezúttal is vonatra felkapaszkodva próbáltak meg bejutni az országba. A rendőrök feltartóztatták őket.