Veszélyekről hajón

2020. 08. 27., cs - 14:15
Zsaru Magazin

Bár az egészségügyi helyzet alaposan átírta a tavaszi–nyári rendezvénynaptárt, és ki tudja még, átírja-e az őszit is, a szakemberek a lehetőségek szerint igyekeznek pótolni, amit csak lehet. Nincs ez másképp a Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályán sem.

Kaliba Edit alezredes, a Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője azt mondja, tevékenységük fontos szelete volt, hogy az elmúlt húsz évben minden nyáron szerveztek a Győrújbaráton lévő belügyminisztériumi üdülőben bűnmegelőzési tábort az általános iskolák felső tagozatosai számára. És bár idén ez kényszerűségből elmaradt, úgy döntöttek, ebben az esztendőben sem teszik félre a gyerekekkel való kommunikáció lehetőségét.

– Úgy gondoltuk, legalább a nyár veszélyeire mindenképpen felhívjuk a figyelmüket – kezdi Kaliba Edit. – Egyrészt arról szerettünk volna beszélni nekik, hogy miképpen lehet biztonságosan játszani, pihenni a vízparton és a vízben, hogyan lehet biztonságosan közlekedni vízi járművekkel a tavakon, folyókon. Merthogy a víz, a vízpart veszélyeket is rejt, a nyár soha nem múlik el vízi baleset nélkül, ezért a fentiekről minél többet kell beszélnünk a fiatalokkal. De leselkedik rájuk egy másik, talán kevésbé látható veszély is, ez pedig a számítógép világa. A gyerekek a nyári szünetben nagyon sokat vannak egyedül, és az interneten töltik idejük nagy részét. Márpedig ennek is vannak veszélyei. Közülük sokan nem igazán ismerik ezt a világot, ezért mindenképpen el kell mondanunk nekik, hogy ezen a nyitott terepen hozzájuk is közeledhetnek rossz szándékkal, ott sincsenek mindig biztonságban. Nagyon fontos számunkra a drogprevenció kérdése, merthogy a fiatalok nyáron többet járnak szórakozóhelyekre, ahol könnyen kapcsolatba kerülhetnek a droggal, de az alkohollal vagy egyéb tudatmódosító szerekkel is.

Kaliba Edit úgy gondolta, a fenti veszélyekről szóló előadások nem maradhatnak el. Arra is gondolt, hogy a szakmai előadásokat kiegészítik egy érdekes, vonzó programmal, a hajózással. Az előadásokat Győrött, a Belügyminisztérium csónakházában tartják, ezt követi a vízre szállás, és egy jókedvű, bő félórás utazás a Dunán. A rendezvényeken nem mindig csak gyerekek vesznek részt, július közepén például a Kossuth utcai gyermekek és családok átmeneti otthonának lakói látogattak el a bűn- és baleset-megelőzési előadással összekötött vízi programra. Ezúttal pedig a győri anya-csecsemő és gyermekotthon lakói, illetve a város környékén lévő, intézeti gyerekek elhelyezésére szolgáló lakásotthonokból érkezettek hallgatták meg Miletics Mór főtörzszászlós, bűnmegelőzési előadó, illetve Borbély Vivien ügyviteli alkalmazott előadásait, hogy aztán együtt hajózzanak egy kiadósat.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mindenét elvették

A rendőrök őrizetbe vették, majd kezdeményezték a letartóztatását annak a három siklósi lakosnak, akik egy 80 éves nőt akaratában, mozgásában korlátoztak, és felélték a vagyonát.