Veszprém felkészül

2019. 05. 02., cs - 13:17
Zsaru Magazin

Hozzák az elvárt eredményeket, és csökkenő bűnügyi tendenciákat mutatnak fel a megyeszékhely rendjére vigyázó Veszprémi Rendőrkapitányság dolgozói.

A nyugodtabb időszakot lassan felváltják a sűrűbb hétköznapok. Három városban, 31 községben és az idegenforgalmi szezonban terhelt közutakon igyekeznek optimalizálni a leselkedő veszélyeket.

A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területe a Közép-Dunántúl régióban nyúlik el. Ez egy patakokkal, dombokkal, hegyekkel-völgyekkel övezett, hangulatos tájegység. Zirc, Herend és Veszprém is bővelkedik látványosságokban, gyakran tartanak itt művészeti, sport- és egyéb rendezvényeket, melyek vonzzák a hazai és a külföldi turistákat az év nagyobb részében.

– A Veszprémi és Zirci járás állandó lakosainak száma meghaladja a 100 ezer főt, a polgárok főként helyben mezőgazdasággal, iparral foglalkoznak, illetve kiszolgáló, vendégcentrikus munkakörben dolgoznak – magyarázta Ipsits Csaba ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője.

Ipsits Csaba ezredes
Ipsits Csaba ezredes

A rendőrkapitány hat éve vezeti az állományt. Irányítása alatt folyamatosan javulnak az adatok, és évről évre kedvezőbb véleményeket fogalmaz meg a lakosság az erőfeszítéseik kapcsán.

– A hozzánk rendelt, osztály jogállású Zirci Rendőrőrs 16 településen tartja fenn a közbiztonság rendjét. A regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban közös örömünkre a bűnözés dinamikájának soha nem látott mélységét mutatja. A korábbi évek átlagához viszonyítva 26,7 százalékos csökkenést értünk el. Ehhez párosul a nyomozás eredményessége, ami viszont emelkedő tendenciát mutat. A környékre jellemző esetek inkább a sorozatjellegű lakásbetörések vagy a társasházak lakóinak sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények voltak. Korábban is sejtettük, és a felderítések kapcsán egyértelművé vált, hogy jellemzően utazó bűnözők állnak a bűnesetek hátterében. Örvendetes viszont, hogy területünkön visszaszorult a főként idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások száma. Megfigyelhető, hogy a Veszprémben vagy a környező településeken 2018-ban történt bűncselekmények több megyét is érintettek, ezekben az ügyekben nemritkán országos koordinációval folyt az eredménnyel záródó nyomozás. A Bakony közelsége azt sejtetné, hogy a falopások száma nem elhanyagolható térségünkben, azonban tavalyra már ez az adat sem volt számottevő. A közlekedés szempontjából a 8-as és a 82-es főútvonal forgalma emelkedik ki. Szintén szezonális jelleggel növekszik a gépkocsik száma a Balaton északi partjának megközelítése miatt. A balesetek is erre a két útra összpontosulnak, ide tavasztól őszig erőket csoportosítunk át. Hétvégenként motoros járőrökkel növeljük a jelenlétünket. A városokban leginkább a gyorshajtók okoznak fejfájást. A helyi lakosoktól, önkormányzatoktól rendszeresen érkeznek jelzések, amikre lehetőségeinkhez mérten reagálunk – mutatta be az ezredes az illetékességi területet.

A kapitányság kollektívájának összefogását erősíti a hangulatjavító munkacsoport időközönkénti felállítása.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente egyszer kiírja a „családbarát munkahely” elnevezésű pályázatot. Eddig már két alkalommal sikeresen szerepeltünk. Idén is szeretnénk indulni, ezért hoztuk létre a munkacsoportot. Az ülésekre minden alegység delegál küldötteket, hogy egységesen érvényesüljön a kollégák akarata. Együtt dolgozzuk ki a projekt megvalósításának tematikáját. Idén egy új elemmel bővül az irány, a fiatal kollégák gyorsabb beilleszkedését célzó programokat is szerepeltetünk a palettán – fejtette ki Dócziné Takács Irén alezredes, igazgatásrendészeti osztályvezető.

A közlekedésrendészeti osztály a lakossági jelzésre reagálva április 12-én délelőtt sebességet ellenőrzött Gyulafirátóton, a 82-es főúton. A lakosság véleménye szerint a Veszprémhez közeli településen átvezető sűrű forgalom megkívánja a rendszeres kontrollt. Gyerekek, idősek és családosok gyalog, illetve biciklivel közlekednek errefelé, és előfordul, hogy az autósok nem tartják be a megengedett sebességet.

– Veszprém térségében az állampolgárok és a hivatalok meglehetősen aktívak. Folyamatosan kapunk visszajelzéseket az általuk tapasztaltakról, főként a közlekedés terén. Javaslataikat, panaszaikat megvizsgáljuk, és a jogszabály adta lehetőségeinkhez mérten intézkedünk is – hangsúlyozta a rendőrkapitányság vezetője.

Április második hetének utolsó napját „fehér péntekké” nyilvánították a veszprémi zsaruk. Közlekedésbiztonsági napra hívták az együttműködőket, hogy egy kerek­asztal mellett vitassák meg a településeken felmerülő gondokat. A rendőrség érintett vezetői mellett a teljesség igénye nélkül megjelentek polgármesterek, a közútkezelő és a helyi motorosklub képviselői is.

A szervezők a prevenciós programban részt vevő szakemberekkel közösen átbeszélték a korábbi évek tapasztalatait azzal a céllal, hogy a baleset-megelőzés még hatékonyabbá váljon. Április 5-én a szentgáli körzeti megbízott, Knofloch János zászlós telefonjára futott be egy hívás. Egy élelmiszerbolttal egybetartozó dohányboltba törtek be, amit az üzemeltető hajnalban vett észre. A rendészeti és a bűnügyes állomány párhuzamosan dolgozott az ügyön.

– Az adatgyűjtés során a körzeti megbízott kolléga látókörébe került egy gyanús férfi, a túrkevei F. Krisztián (24) – ismertette Dobosi Ádám törzszászlós, nyomozó. – Öt-hat évvel ezelőtt költözött a településre, azóta vendégmunkásként dolgozott, de többször került már összetűzésbe a törvénnyel. Azonnal megkezdtük a felkutatását, néhány órával később Szentgálon fogtuk el. Az ellopott félmillió forint jelentős részét nem sokkal ezután visszaadtuk a sértettnek.

Az elkövetőt lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók, a bíróság április 10-én döntött a letartóztatása mellett.

Ipsits Csaba ezredes elmondta, folyamatosan készülnek a nyárra, hiszen nemcsak a nappalok hosszabbodnak, a turistaszezon miatt is pörgősebb napok köszöntenek rájuk.          ,


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.