Vigyázz, megöl a drog!

2015. 06. 25., cs - 14:01
Zsaru Magazin

A tudatmódosító szerek veszélyeire hívja fel a figyelmet 1988 óta június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja.

Fülöpné Csákó Ibolya alezredest, az ORFK bűnügyi osztályának kiemelt főreferensét a hazai drogfogyasztási tendenciákról kérdeztük.

 


Fülöpné Csákó Ibolya alezredes: Kiemelten kezeljü az új pszichoaktív szerek elleni fellépést

 

– Mi jellemzi a mai európai és magyar droghelyzetet?

 

– A kábítószerek világában 2005-ben veszélyes változás következett be: megjelentek az új pszichoaktív anyagok, amelyek 2010-ben kezdtek igazán elterjedni. Az elmúlt tíz évben ezekből a kiszámíthatatlan összetételű és hatású szintetikus szerekből ötszáz különfélét dobtak piacra Európában. Csak tavaly 101 változatot, melyek közül 41 hazánkban jelent meg először. Ezeknek a változó minőségű és hatóanyag-tartalmú szereknek az esetében a gyártókat csak az érdekli, mit tudnak a legolcsóbban, a legegyszerűbben és leggyorsabban előállítani. Most a leggyakoribb a zene, a cigarettaként elszívható herbál és ennek tablettás változata, a facebook. Mellettük a klasszikus kábítószerek – heroin, kokain és marihuána – is jelen vannak.

 

– Milyen kihívások elé állítják az új pszichoaktív szerek a rendőrséget?

 

– Elsősorban a terjesztés újszerű, egyre gyakoribb, hogy külön honlapokat hoznak létre erre a célra. A közösségi oldalakat is egyre többször használják a találkozók lebonyolításához.

 

– A terjesztőkre vagy a fogyasztókra összpontosít inkább a rendőrség?

 

– Mindkét csoportra. Gyakran a fogyasztókon keresztül jutnak el a nyomozók a terjesztőkig. 2014. február 22-én életbe lépett az ORFK drogstratégiája, amely kiemelt figyelmet fordít a kábítószerek és az új pszichoaktív szerek terjesztőinek és terjesztési csatornáinak felszámolására. 2009–2011 között a tevékenységüket Csehországból Budapestre is kiterjesztő vietnami marihuánatermesztők voltak célkeresztben. A BRFK nyomozói három év alatt ötven ültetvényt számoltak fel, összesen több tízezer tő marihuánát foglaltak le, kiűzték az ázsiai bűnszervezetet az országból. 2012-ben 1776,7 kilogramm marihuánát foglalt le országosan a rendőrség, 2013-ban csak 863,4 kilogrammot.

 

– Mi történt ezekkel a cannabistövekkel, -őrleményekkel?

 

– Fokozott védelem mellett megsemmisítettük mindet, ahogy a többi lefoglalt kábítószert is. 2012-ben 2025 darab tablettát és 1680 kilogramm drogot, 2013-ban 4056 darabot és 3013 kilogrammot, 2014-ben 7225 darab és 2224 kilogramm tudatmódosító anyagot semmisítettünk meg.

 

– A nyári időszakban változik az illegális szerek kereslete?

 

– Sajnos igen, minden évben. A fiatalok elvesztik a kontrollt, azt hiszik, nyáron mindent szabad, ráadásul sok tini úgy gondolja, drog nélkül nem is érezheti jól magát. Nem mindegy viszont, milyen formában kerül a szervezetbe ugyanaz az anyag. Például a legújabb tabletta, a facebook hatóanyaga január óta jelen van az országban, csak eddig herbál néven ismertük, és valamilyen növényi törmelékhez keverve cigarettaként szívták el a használói. Egyébként magyar sajátosság, hogy a hazai fogyasztók jobban szeretik a tablettákat.

 

– Hatását tekintve más a két kiszerelés?

 

– Igen, mert a hatóanyag máshogy szívódik fel. A tablettának erősebb a hatása, de az anyag mindkét formája gyakran okoz eszméletvesztést, nehézlégzést, szívmegállást, különös agresszivitást, esetleg halált.

 

– A jogi szabályozás milyen gyorsan követi az állandóan módosuló droghelyzetet?

 

– A törekvés az, hogy ez minél gördülékenyebb legyen. A 2012. április 3-án hatályba lépett kormányrendeletet, az ún. C-listát, amely a tiltott vegyületeket tartalmazza, idén január 1-jével felváltotta az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, hogy a megjelenő új anyagok pszichoaktív szerré minősítése felgyorsuljon. A váltással egy időben a korábbi C-listán szereplő 79 anyag közül 39 fogyasztása – például a zenéé – január 1-jétől büntetőjogi kategóriába esik. Így már nemcsak a terjesztés büntetendő, mint az új pszichoaktív szereknél, hanem a fogyasztása is.

 

– Mennyire veszélyesek a kábítószerek és a dizájnerdrogok?

 

– Az illegális szerek 2006 és 2013 között 194 ember halálát okozták. A 2013-ban bekövetkezett 31 közvetlen túladagolásból 14 esetben jelen volt egy vagy több új pszichoaktív anyag is az áldozat szervezetében. Szintén ebben az évben 12 olyan eset történt, amikor valamilyen illegális szer közvetetten okozta egy ember halálát. Nyolc esetben közlekedési baleset történt, kettőben öngyilkosság, kettőben pedig gyilkosság. 2013-ban a kábítószer-fogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetek száma a korábbi évekhez hasonlóan tovább növekedett. Minden második esetben új pszichoaktív szer bomlásterméke is megjelent az áldozatok mintáiban.

 

– Hatékonyak a rendőrség számára is biztosított úgynevezett gyorstesztek?

 

 

– Igen, a kapitányságokon lévő vizeletminta-vételi egységgel mintát vehetnek a kollégák, amelyet az előszűrés eredménye alapján toxikológiai szakértői vizsgálatra küldenek. A gyorstesztek alapján azonnal megállapítható, fogyasztott-e az előállított kábítószert, és ha igen, milyen hatóanyag-tartalmút. A teszt az összes klasszikus kábítószer jelenlétét képes kimutatni.

 

Megdöbbentő kiállítás

 


Fotó: Urbán Tamás

 

Megdöbbentő kiállítást rendezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2001 novemberében. Urbán Tamás, a Magyar Rendőr és a Zsaru volt fotóriportere és fia, Urbán Ádám a Budapest VI., Nyugati téri aluljáróban állította ki képeit. Az egyik falon a fiú különböző budapesti és angliai drogos klubokban készített képei vidám, oldott fiatalokról, szemközt édesapja fotói a lecsúszott, széthullott kábítószeresekről. A két fal között 17 koporsó, 2001-ben annyian haltak meg túladagolásban. A kiállításra többen virággal érkeztek, számosan gyertyát gyújtottak.

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ, URBÁN TAMÁS


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendhagyó rendőri ellenőrzés Szekszárdon

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakemberei Pünkösdkor kerékpáros bukósisakkal és egyéb láthatósági eszközökkel ajándékozták meg a kétkerekűek vezetőit a megyeszékhelyen.