Visszatérő mozgóárus

2018. 09. 05., sze - 15:32
Zsaru Magazin

Három év után ismét lebukott egy drogárus a Józsefvárosban, az előző ügyében még nem hozott jogerős ítéletet a bíróság. Ez nem zavarta őt abban, hogy újra ott, azzal a módszerrel keressen bűnös pénzt.

A kerületi akciócsoport működése óta 640 díler ellen indított eljárást.

Lakossági bejelentés alapján kezdtek bele a felderítésbe a józsefvárosi zsaruk a Kőris utca környékén. Több lakó és társasházi közös képviselő is arra panaszkodott, hogy augusztus második felében az utcán egyre több a furcsán viselkedő, tébláboló idegen. Nagy valószínűséggel drogra vadásznak, és valakitől meg is kapják a kívánt árut.

– Az adatgyűjtés és az információszerzés alapján megállapítottuk, jól észlelték a helyzetet az ott élő polgárok, valóban feltűnt a környéken egy drogkereskedő – ismertette Nagy Béla törzszászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság akciócsoport-vezetője. – A megfigyelés szerint egy mozgóárust kellett keresnünk. A díler autóból árulta az anyagot, a beszerzett adatok alapján kristálynak, krétának és varázsdohánynak nevezett szereket, de pontos hatóanyagukat, összetételüket nem ismertük.

A zsaruk hamar összerakták, hogyan dolgozhat a mozgóárus. A Kőris utca felé sétáló idegenek mindig egy bizonyos férfit kerestek, majd megszólították. Legtöbbször beültek az autójába, és mentek pár száz métert. Előfordult, hogy beálltak egy parkolóba, majd az utas kiszállt, menet közben történhetett meg az üzlet. A férfi sűrűn váltogatta a bérelt, kölcsönkért kocsikat, de ezzel sem téveszthette meg a rendőröket. Volt, amikor nem autózott, hanem gyalog találkozott a vásárlójával. Előtte telefonon egyeztethettek, majd csak egy kézfogás történt, ennyi elég is volt a pénz-kábítószer cseréhez.

– Az adatgyűjtés során rájöttünk, hogy régi ismerősünk, a budapesti R. Róbert (29) alkalmazta a saját maga kialakította módszert – folytatta a csoportvezető. – 2015-ben már eljárás indult ellene kábítószerrel kapcsolatos jogsértés miatt. Akkor is autós mozgóárusként próbált ügyeskedni. Korábbi ügye még bírósági szakaszban van, szabadlábon védekezhet, így újra belekezdett a drogkereskedésbe ugyanott, ugyanazzal a módszerrel.

A zsaruk megtudták, hogy a férfi nemcsak az autójában, hanem egy józsefvárosi ingatlanban is tarthat drogot, ezért augusztus 28-án 19 órakor megjelentek a lakásán, és elfogták. A házkutatáson előkerült 18,2 gramm kábítószergyanús növényi törmelék, 3 gramm fóliába csomagolt és 1 gramm műanyag zacskóban tárolt anyag.

– A nyomozás során beszerzett adatok szerint a férfi 2000 forintért árult egy adag drogot, a lefoglalt anyagok pontos hatóanyag-tartalmát szakértő állapítja majd meg – magyarázta Bártfai Bernadett főtörzsőrmester, nyomozó. – Hatóságunk kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást R. Róbert ellen, a bíróság augusztus 30-án elrendelte letartóztatását.

A férfi nem igazán örült a zsaruknak, szerinte tönkretették az életét, éppen munkát akart keresni, jó útra térni. Hogy akkor mit keresett lakásán többadagnyi kábító hatású anyag, arra nem adott magyarázatot.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ruhákat rabolt

A Kalocsai Rendőrkapitányságon őrizetbe vették a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, egy fiatal nőt.