Vizsgán a lovasok

2020. 08. 12., sze - 17:41
Zsaru Magazin

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

Beke Bianka őrmester a 17 éves Zsongóval, Molnár Barbara őrmester a szintén 17 éves Zsigával kezdte meg a II. vizsgáját. Az aktuális teendők közt is szerepelt díjlovaglás, azonban már nehezebb feladatot kellett végrehajtaniuk a lovasoknak. A cél mindig a ló és a lovas minél tökéletesebb összhangja. Akkor dolgozik jól a lovas, ha kívülről nem látszik, hogyan irányítja az állatot, de az mégis végrehajtja a feladatot. Az is meghatározó, hogy ezeket a feladatokat mikor kell végrehajtani. Például a vágtába való beugratást melyik ponton kell végrehajtaniuk, és a zsűri azt nézi, hogy ha a lovas korábban vagy később ad a lónak segítséget, akkor hibázik. Magabiztos lovaglásról kell tanúbizonyságot tenni.

Ezután alapozó ugrómunka következett. Nem az a meghatározó, hogy ló és lovasa mekkorát tud ugrani, hanem hogy milyen a lovas egyensúlyérzéke az ugrómunkában, és azt követőn mennyire marad meg az egyensúlya. Fontos, hogy képes legyen az ugrást követően más, kombinált feladatok elvégzésére is. A kombinált feladatok mind az állatnak, mind embernek nagyobb kihívást jelentenek.

– Az ugrómunkában az a legtöbbször előforduló hiba, hogy az ugrást követően a lovas egyensúlya elöl marad – magyarázta Madarász Róbert őrnagy, a KR lovas alosztályának vezetője. – Ilyenkor megzavarja a ló egyensúlyát, az állat nem tudja tartani az irányt, vagy megtorpan. Ebből adódóan a következő feladatot nem fogja tudni hatékonyan megoldani egy rendőrségi intézkedés során. A vizsga során azt is nézzük, hogy ha valamilyen hibát követ el a tanuló, képes legyen a felismerésére és a javítására.

A ló zsákmányállat, ha veszélyt érez, menekülni próbál. Szűk helyre, oszlopok vagy emberek közé bemenni számára ijesztő lehet. A hordókkal való feladat célja, hogy ezeket a kihívásokat a lovas segítségével végrehajtsa. A feladat összeállítói egymáshoz közel helyeznek el hordókat, amik között át kell haladni. Ha pedig felborítják ezeket, a cél az, hogy a ló ne ijedjen és torpanjon meg, hanem nyugodtan haladjon tovább. A bemutató végén lehetett látni, ahogy az osztály lovardájában a többi ló között csoportban haladtak a vizsgázók. Ilyenkor azt nézik, hogy a többiek között mennyire találják meg a helyüket. Hogyan tudnak a többiekkel együtt dolgozni, igazodni, mennyire alkalmazhatók majd ilyen feladatokban.

A rendőrök a vizsgát sikeresen teljesítették, július 20-tól kezdték meg hivatalosan is a szolgálatot. Beke Bianka a Zápor nevű hátast kapta meg. Így már kétfős az önálló lovas szolgálat a Veszprém Megyei Rend­őr-főkapitányságon. Molnár Barbara pedig Zala megyében kezdett: Németh Milán korábbi, Volga nevű lovára ült. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság lovas és kutyás alosztályán az újonnan vizsgát tett kolléganővel három főre növekedett a lovas rend­őrök száma.

Hosszú évek kihagyása után a KR-rel együtt öt területi rendőri szervnél van lovas rendőri szolgálat.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 

A GIDRÁN BEMUTATÁSA

A KR egy eddig még szolgálatba nem állított lófajta, a gidrán állományba vonását tervezi. A vizsga jó lehetőséget teremtett a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-től vásárolt, Kenderes nevű utánpótlás ló felvezetésére és képzettségi állapotának bemutatására. A bemutatón felmérték, mennyire felel meg a fajta azoknak a követelményeknek, amelyek nélkülözhetetlenek egy rendőrségi ló számára. A hétéves tenyészmén a bemutatón jól vette az első akadályokat, noha a kiképzését és a nevelését csupán pár napja kezdték meg. Madarász Róbert őrnagy, a gidrán kiképzője elmondta:

– Annak ellenére, hogy nem a megszokott környezetében kellett dolgoznia, úgy éreztem, elfogadta a segítségemet. Elegáns, jó mozgást láthattunk tőle, markáns megjelenése ellenére. Az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján biztosan alkalmas lesz a rendészeti feladatok ellátására. Gyorsan tanul, a perceken át tartó egy helyben állást mint számára új gyakorlatot hamar megértette, és nyugodtan, odadobott száron is jól teljesített. Terveink szerint aránylag intenzív képzésben fog részesülni. Az alapképzés a hozzánk kerülő lovaknál öt hónap, most mindezt 1,5-2 hónap alatt szeretnénk elérni ezzel az egyeddel, és ezt követően minél előbb szolgálati feladatokra is alkalmazni. Amennyiben a képzése meghozza a várt eredményt, a nóniuszhoz hasonlóan szeretnénk a lófajtát képviselni idehaza és külföldön egyaránt.

Az elmúlt két évben négy gidránt vitt el Mezőhegyesről a belga nemzeti rendőrség lovas szolgálata a már szolgálatot teljesítő nóniuszok mellé. Kipróbálták és rendészeti célokra alkalmazzák a magyar fajtát. A visszajelzések alapján „emberközpontú”, és szeretnek együtt dolgozni vele.

– Ez a lófajta is Mezőhegyesen született, és azért választottuk, mert történelmi kapcsolódása van. Elég ritkán fordul elő, hogy egy ménesben többfajta ló is születik. Eredetileg Mezőhegyesen egy ménesből négy lófajta született, ami a világon egyedülálló. A nóniusz és a gidrán a legrégebben itt született fajták – magyarázta az őrnagy.

Reményre ad okot, hogy a két, történelmi hagyományokkal rendelkező magyar hátaslófajta a következő évtizedekre megoldja a rendőrség utánpótlásigényeit.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kilenc határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.