Zsaruk a gyerekekért

2018. 09. 05., sze - 15:38
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közös szervezésében ebben az évben az Iskola rendőre program ünnepélyes tanévnyitóját a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban tartották.

Bár a nyár utolsó napja van, a meleg ismét az elmúlt forró hónapokat idézi. Több százan lehetünk a XXII. kerületi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium tornatermében, a hangulat mégis családias. Évnyitó ünnepségre gyűltek össze a gyerekek, a tanárok, a szülők és a meghívottak, akik között ebben az esztendőben talán a szokásosnál is több rendőr található. Ennek pedig az az oka, hogy a budafoki évkezdő eseménye egyben az Iskola rendőre program ünnepélyes tanévnyitója is. Utóbbit az ORFK-OBB, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, valamint a BRFK közös szervezésében tartják, így aztán a tanévnyitó istentiszteleten nemcsak a hitről szóló gondolatok hangoznak el, hanem a rendőri vezetők mondatai is arról, hogy az Iskola rendőre program kiváló lehetőség, hogy a gyerekek közelebbről is megismerjék a rendőröket, és megtanulják, mennyi segítséget kaphatnak tőlük.

Hármas ünnep

Az évnyitó ünnepség valóban családias: személyes mondatok a hit erejéről, a rendőrség szerepéről, az iskola történetéről. Énekkar, vastapssal jutalmazott muzsikáló gyerekek, jókedv. Az esemény után Bencze Pétert, az iskola igazgatóját faggatjuk arról, miben segíti őket az Iskola rendőre program.

.

Bató András alezredes

– Nekünk hármas ünnep a mai – mondja. – Egyrészt a tanévnyitó okán ünnepelünk, másrészt azért, mert ebben az esztendőben indítjuk az első gimnáziumi osztályunkat, harmadrészt pedig azért, mert az ORFK minket tisztelt meg azzal, hogy ez az esemény az Iskola rendőre program tanévnyitója is egyben. A kerületi rendőrkapitánysággal egyébként is jó munkakapcsolatban vagyunk. Nagyon sok bűn- és bal­eset-megelőzési vagy a közlekedés szabályaival kapcsolatos, esetleg drogprevenciós előadást tartanak nálunk, de beszélnek a számítógép használatának veszélyeiről is. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek megszokják, a rendőrök sokat segítenek nekik abban, hogy ezekben a kérdésekben biztonságosan eligazodjanak, egyáltalán: biztonságot nyújtanak nekik. És ha megszokják, hogy bizalommal fordulhatnak hozzájuk, felnőttként sem gondolkodnak majd másképp.

Miközben Bencze Péterrel beszélgetünk, a folyosón nagy a nyüzsgés: iskolások, szülők elevenítik fel a nyár élményeit. A tanulók közül jó néhányan zöld színű hátizsákot cipelnek, ám ez egyelőre nem az iskolatáska, hanem egy ajándék a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítványtól. Az első és a második osztályosok, valamint az első évfolyamos gimnazisták ugyanis hátizsákot kaptak útravalóul, benne a bűn- és baleset-megelőzési ismereteket tartalmazó füzettel, írószerekkel. De kapott ajándékot a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium is: egy rollert, két kerékpárt és egy asztalifocit.

„Vigyázunk rátok”

Az ünnepségen Bató András alezredes, a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője is jelen volt. Őt is megállítottuk néhány szóra.

– Magyarország rendőrsége külön figyelmet fordít azokra a társadalmi rétegekre – említi –, amelyek az átlagosnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, ilyenek a szépkorúak, de ilyenek a gyermekek is. A rendőrség, ezen belül a XXII. Kerületi Rend­őrkapitányság is egész évben jelen van a gyermekek körében, tanévkezdésnél ez a jelenlét természetesen még hangsúlyosabb. A tanév folyamán tartunk az iskolában prevenciós előadásokat, ám amikor a tanítás befejeződik, a mi munkánknak akkor sincs vége, hiszen nyáron bűn- és baleset-megelőzési táborokat szervezünk a kerületben.

Bató Andrástól még azt is megtudjuk, hogy a felső tagozatos iskolások számára minden évben megtartanak egy „Vigyázunk rátok” elnevezésű bűn- és baleset-megelőzési programsorozatot, amely inkább a nagyobbaknak szól, és bár a baleset-megelőzés is fontos témája, azért ezeken az eseményeken inkább arra koncentrálnak, miképp kerülhetik el a gyerekek, hogy áldozatokká váljanak. És arról is hangsúlyosan szoktak beszélni, hogyan kell gondolkodni a gyerekcsínyekről. Azokról a viccesnek szánt ötletekről, amelyek, ha rosszul sülnek el, olykor jogi következményekkel is járhatnak. Végül szó esik arról is, hogy egy kerületi bevásárlóközpont területén lévő játszóházban a kerület óvodásai és kisiskolásai baleset-megelőzési játszóházban tanulhatnak ugyancsak fontos dolgokat játékos körülmények között.

Ismerjék meg a zsarukat

Lassan szétszélednek a gyerekek és a szülők, de azért az iskola bejáratánál álló hatalmas, levegővel felfújt játékfiguránál, a Rendőr Marcinál sokan fényképezik egymást. Főképp a gyerekekről készülnek felvételek, de néhány szülő is megörökíti magát a jókora bábuval, ami különben tényleg vicces, és mosolygós hírét viszi a rendőrségnek.

.

Miközben a szülők fényképeket készítenek, a gyerekek búcsúzkodnak, hogy aztán a hétfői iskolakezdés után már mindenki a tanulásra koncentráljon, az ünnepségen ugyancsak részt vevő Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője egymás után adja az interjúkat a televíziós csatornák riportereinek és az újságíróknak. Többnyire mindegyikük azt kérdezi tőle, mi a jelentősége az Iskola rendőre programnak, ő pedig türelmesen elmagyarázza valamennyi riporternek, hogy ez miért fontos tevékenység.

.

– A rendőrség számára a tanévkezdés nagyon fontos esemény – kezdi nekünk is, immár sokadszor. – Különösen azért, mert már közel háromezer iskola csatlakozott az éppen tíz évvel ezelőtt indított Iskola rendőre programhoz. Lényegesnek tartjuk, hogy a gyerekek jobban megismerjék a rendőröket, ne csak akkor gondoljanak rájuk, ha bajba kerülnek, hanem érezzék azt, hogy a mindennapi életük része vagyunk. Akiktől segítséget kérhetnek, és akiktől megtanulhatják, hogy a baj megelőzhető.

És ez alighanem tényleg így van: az Iskola rendőre program lehetőség a gyerekeknek és lehetőség a rendőrségnek is, hogy megmutassa: a rendőrök nemcsak a rosszfiúkat kergetik, hanem segítenek annak, aki ezt igényli. És éppen azért válik fontossá egy-egy ilyen esemény, mert minderről általában kevesebbet írnak a lapok. Ez az ünnepélyes tanévnyitó most újabb alkalmat kínál, hogy a sajtó munkatársai is hírt adjanak arról, miféle munkát végeznek év közben (és mint azt megtudtuk, a nyár folyamán is) az iskola rendőrei, akik nem csak a Rendőr Marci vicces figurájánál, a fotó kedvéért állnak a gyerekek mellett. A hétköznapokban sincs ez másképp.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Életet mentettek

A tűzből kísérték ki azt a helyi férfit a simontornyai rendőrök, aki motorját akarta kitolni az égő ház teraszáról.

 

Azonosították a rendőrök

Először nem tulajdonított jelentőséget a szerinte mindennapos szituációnak, később szánta-bánta a közúti veszélyeztetést.

 

Marokkói migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.