Zsaruk az arénában

2019. 01. 02., sze - 12:53
Zsaru Magazin

A világ legjobb lóido­már­jainak fellépésére kaptak meghívást a magyar lovas rendőrök.

Egy  különleges, csapatban végrehajtott bemutatót lovagoltak, érdekességként élő zenére, a Készenléti Rendőrség Zenekara fújta a talp-, pontosabban a pata alá való muzsikát.

December 1-én és 2-án a budapesti Papp László Budapest Sportarénában két világpremier született. A világ három leghíresebb lóidomítója először szerepelt együtt, egy előadásban. Köztük volt Monty Roberts, az igazi Suttogó, akinek lóidomítási technikáit a világ minden pontján alkalmazzák, természetesen a lovas zsaruk is. Az előadás vendégfellépői a Nemzeti Lovas Díszegység tagjai voltak, akiknek a zöme a Készenléti Rendőrség (KR) lovas alosztályának járőre. Ők is premierre készültek, először szerepeltek élő zenekari kíséret mellett egy fedett sportcsarnok porondján, a szűk helyen nem egyszerű bemutatni a lovas formációkat.

.

A zsarukat a főpróbán látogattuk meg, amikor még üres székek előtt gyakorolták, hogy tudnak forogni lovaikkal a rendelkezésükre álló kis területen.

– A lovaglás művészi élményét jelenti a karüsszel, amikor csoportos formációban lovaglunk egyszerre, olykor egymással szemben, több csoportban, körforgásban is, hiszen a szó jelentése eredetileg körhinta – magyarázta Madarász Róbert őrnagy, a lovas alosztály vezetője. – 28 lovassal terveztük meg a formációkat, alapos, fárasztó, de sok örömöt és sikerélményt nyújtó felkészülés előzte meg a főpróbát. Az egyesével, párban vagy akár négyesével, hetesével egymás mellett vagy egymással szemben lovaglók egy viszonylag szűk területen különböző alakzatokat gyakoroltak lépésben, ügetésben és szolid vágtában.

A zsaruk szerint jól felkészült patások és lovasok kellenek egy ilyen feladat végrehajtásához, az állatoknak pedig el kell viselniük a másik közelségét, ez egy rend­őrlónak nem szokatlan. Mozgásukban is alkalmazkodniuk kell a többi lóhoz.

.

– Ez a lovaglási forma nagyon hasonlít a rendőri szolgálat során, rendezvények biztosításánál sokszor alkalmazott osztályban lovagláshoz – folytatta az alosztályvezető. – Ám akkor a program kísérőzenével folyt, és így mind a lovasok, mind pedig a nézők különleges élményben részesültek. Külön élmény, hogy a zenét kollégáink szolgáltatták, a Készenléti Rendőrség Zenekara. Pattogós, feszes, rendőrséghez méltó ritmusokra hajthattuk végre a bemutatót. Megtisztelő feladat volt, pláne úgy, hogy a világ legjobb idomárjainak műsorát színesíthettük fellépésünkkel.

Az előadások után a külföldi vendégek is megdicsérték a magyar rendőrök bemutatóját, a közönség pedig vastapssal jutalmazta a produkciót.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON

 

A suttogó

Monty Roberts 13 évesen a nevadai prérin tanulmányozta a vadlovak egymás közötti kommunikációját. Megfigyelte azt is, hogy milyen testbeszédet alkalmaznak különböző élethelyzetekben. Ezt a fajta kommunikációs formát ültette át az emberi gesztusokra, ezzel egy új nyelvi formát alkotva a lovak és az emberek között. Az idomítással harmonikus kapcsolat alakul ki a ló és az ember között, és egyenrangú társakká válnak, ezután az embernek csak kérnie kell, a lova cselekszik.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószerrel kereskedtek

Egy 17 éves fiú is árulta a kábítószert. A hajdú-bihari rendőrök hat gyanúsítottal szemben folytatják a nyomozást.

 

Meglopták a tolvajt

Egy mezőzombori sértettől pénzkazettát vittek el, amit végül a tolvaj segítői elloptak.

 

Lopás miatt keressük őket

A budapesti rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövetők azonosításához.