Figyeljünk jobban!

2019. 06. 11., k - 15:50
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

A hosszú hétvégén 20 személyi sérüléses baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök Heves megyében.

A pünkösdi hosszú hétvégén kedvezőtlenül alakult megyénkben a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma.

A vizsgált időszakban öt súlyos sérüléssel, 15 pedig könnyű sérüléssel végződött. Ezek közül két esetben az ittas járművezetés is szerepet játszott. A legnagyobb problémát a sebesség hibás megválasztása jelentette, ugyanis 13 esetnél ez lehetett a kiváltó ok.

A legtöbb balesetet a személygépkocsit vezetők okozták, de igen nagy számban fordult elő, hogy motoros volt a hibás. A motoros balesetek mindegyike a 24-es számú főút mátrai szakaszán történt. A kétkerekűvel közlekedők egy része továbbra is figyelmen kívül hagy több közlekedési szabályt, mert nem az út vonalvezetésének megfelelően választják meg a sebességet, sok esetben megszegik a sebességhatárt, nem veszik figyelembe, hogy a közút nem versenypálya és ezzel nemcsak saját, hanem mások életét, testi épségét is veszélyeztetik.

A nyári meleg beköszöntével egyre nagyobb lesz megyénk forgalma, ezért nagyobb körültekintés szükséges. Az ilyenkor jellemző hőség jelentősen megviseli az úton közlekedők szervezetét, ezért tompulhatnak a reflexek, a járművezetők figyelmetlenebbé, türelmetlenebbé válhatnak.

A kedvező útviszonyok hatására jelentősen nő a járművek sebessége és ezzel egyenes arányban emelkedik a baleseti kockázat, illetve a bekövetkezett baleseteknél a sérülések súlyosbodása.

Néhány jó tanács:

  • türelmesen, kellő önmérséklettel és a szabályokat betartva közlekedjen,
  • mindig tartson valamilyen frissítő folyadékot magánál, és gyakran fogyassza azt,
  • indulás előtt szellőztetéssel, klímaberendezés használatával hűtse le járműve utasterét,
  • hosszabb utak alkalmával tartson többször rövidebb pihenőket,
  • a kerékpáros és gyalogos gyerekekre fordítson kiemelt figyelmet,
  • szívbetegként ne induljon hosszabb útra,
  • fokozott óvatossággal közlekedjen!

… hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam