Vízumkiadás az átkelőhelyeken

A 810/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Vízumkódex) VI. fejezetében szabályozott száznyolcvan napon belül kilencven napot meg nem haladó, tervezett tartózkodásra jogosító vízum iránti kérelmet Magyarország közúti, légi, valamint vízi határátkelőhelyén (a továbbiakban együtt: határátkelőhely) a Rendőrségnél lehet előterjeszteni.

A határátkelőhelyen csak rendkívül indokolt esetben, írásos kérelemre lehet vízumot kiadni.

A vízumkérő lapot az átkelőhelyen lehet kérni és kitölteni.

A határátkelőhelyen vízumot csak olyan vízumkötelezett ország állampolgára kérhet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:
- rendelkezik érvényes, a határátlépésére jogosító útlevéllel;
- igazolja a tervezett tartózkodásának a célját és körülményeit (miért kéri a vízumot, hol fog tartózkodni, lakni);
- rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel (Magyarország tekintetében 10.000 Ft/nap) a tartózkodás időtartamára és a visszautazásához;
- nem jelent veszélyt a közrendre és közbiztonságra;
- nem áll beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt.

Az igénylőnek igazolnia kell azt, hogy nem volt lehetősége a vízum felvételére a külképviseleten (pl: temetésre érkezik és a temetés időpontjáról kapott tájékoztatás és a temetés között nem állt elég idő rendelkezésre a vízum beszerzésére, vagy hozzátartozója balesetet szenvedett és szükséges az azonnali beutazása, stb.) A külső határon kiadott vízum legfeljebb 15 napos tartózkodásra állítható ki. Átutazás esetén az engedélyezett tartózkodás hosszának meg kell egyeznie az átutazáshoz szükséges időtartammal.

A határátkelőhelyen van lehetőség úgynevezett korlátozott területi érvényességű vízum kiadására is - például csak Magyarország területén lehet a vízummal tartózkodni -, ha a kérelmező nem teljesíti teljes körűen a beutazáshoz szükséges feltételeket, esetleg a vízumkiadásával szemben egy másik tagállam kifogást emelt, illetve olyan sürgős esetben, amikor a tagállami egyeztetésre idő hiányában nem kerülhet sor.

A határátkelőhelyen előterjesztett száznyolcvan napon belül kilencven napot meg nem haladó, tervezett tartózkodásra jogosító vízum iránti kérelmet a Rendőrség köteles haladéktalanul - elektronikus úton - döntésre felterjeszteni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) illetékes Igazgatóságához (továbbiakban Igazgatóság).

Az Igazgatóság a kérelemről a kézhezvételt követően azonnal, de legkésőbb három órán belül határoz, és döntését - a Rendőrség útján - közli a kérelmezővel.

A kérelemnek helyt adó döntés esetén a száznyolcvan napon belül kilencven napot meg nem haladó, tervezett tartózkodásra jogosító vízumot a Rendőrség helyezi bele a kérelmező úti okmányában.

A határátkelőhelyen előterjesztett száznyolcvan napon belül kilencven napot meg nem haladó, tervezett tartózkodásra jogosító vízum iránti kérelem elutasítása tárgyában hozott döntés elleni fellebbezést a döntés közlését követő három napon belül a határátkelőhelyen, az Igazgatóságnál, vagy a Hivatalnál lehet előterjeszteni. A határátkelőhelyen előterjesztett fellebbezést a Rendőrség haladéktalanul felterjeszti az
Igazgatósághoz. Az Igazgatóság a fellebbezést soron kívül felterjeszti a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak.

A Hivatal a fellebbezéssel kapcsolatos döntését öt napon belül hozza meg.

Ha a vízumkiadás feltételei nem állnak fenn, a határátkelőhelyen előterjesztett vízumkérelmet határozattal kell elutasítani, amely tartalmazza az elutasítás indokát, valamint a jogorvoslati lehetőségeket.

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.