Bűnügyi szakterület

Az oldalon három témacsoportban kezdeményezhető elektronikus ügyintézés.

Bűncselekményekkel kapcsolatos beadványokkal kapcsolatban a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) határozza meg a jogi kereteket. Alapelv, hogy bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést.

Eltűnés bejelentés és az eltűnt személy tartózkodási helyének, hollétének bejelentésre vonatkozóan a jogszabályi kereteket a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII. törvény határozza meg.

Alapelv, hogy a Rendőrség körözését rendeli el a tartózkodási hely megállapítása érdekében annak az ismeretlen helyen lévő személynek, akinek eltűnését a rendőrségen bejelentették. A körözés elrendelésével szemben jogorvoslatnak helye nincs.

A harmadik témacsoportban a haláleset körülményeinek vizsgálatával kapcsolatos beadványok benyújtására van lehetőség. A jogszabályi kereteket elsősorban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény határozza meg. Az ügyfél - az önálló fellebbezéssel nem támadható végzések kivételével - a véglegessé vált döntés ellen közigazgatási pert indíthat. Fellebbezéssel támadható döntés esetén közigazgatási per akkor indítható, ha az arra jogosultak valamelyike fellebbezett és a fellebbezést elbírálták.