Kerékpárosok figyelem!

2013. 11. 29., p - 10:26
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Láthatósági mellényt és lámpát osztanak a rendőrök Debrecenben.

A közlekedésben résztvevők közül a gyalogosok és a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, amit az is bizonyít, hogy az esetek jelentős részében a gyalogos vagy a kerékpáros szabályszegő magatartása járult hozzá a közlekedési baleset bekövetkezéséhez.

 

2013. november és december hónapban – a fenti célcsoportot érintően – a rendőrség fokozott közúti ellenőrzést hajt végre.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a fokozott ellenőrzés keretében 2013. november 27-től december 8-ig – az esti és a reggeli órákban – Debrecenben első és hátsó lámpát, valamint láthatósági mellényt oszt az azzal nem rendelkező kerékpárosok részére. Az akció célja, hogy a kétkerekűek vezetői jól láthatóak legyenek az utakon, valamint felhívjuk a figyelmüket a közlekedési szabályok betartására.

 

Néhány jó tanács kerékpárosoknak:

 

Ellenőrizzük a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket, a fékeket (külön az első és a hátsó féket). Állítsuk be az ülést, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas, mert például ha a hirtelen fékezés után nem ér le a lábunk, könnyen felborulhatunk.

 

A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelően legyen kivilágítva. Az első és a hátsó lámpa mellett helyezzünk az ülés alá és a küllők közé fényvisszaverő prizmát. Az autósok a nem megfelelően kivilágított kerékpárral közlekedőket nehezebben, később veszik észre és ez könnyen eredményezhet balesetet.

 

Testi épségünk megóvása érdekében lehetőség szerint viseljünk sisakot és térdvédőt. Sisak nélkül a bukások és egyéb balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljünk a megfelelő öltözékre! A kabáton legyen fényvisszaverő csík vagy viseljünk feltűnő színeket.

 

Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávban közlekedjünk. Ahol ilyen nincs, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedni.

 

A kerékpárt, valamint a kerékpárost éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén lámpákkal kell kivilágítani. A bicikli elejére fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpát, hátra piros fényű világítótestet kell szerelni, míg a kerekeket egy darab borostyánsárga színű küllőprizmával kell ellátni.

 

Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak (amellett, hogy kerékpárját a jogszabályban meghatározott módon ki kell világítania) fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!

 

Szakemberek szerint a kivilágítatlanul közlekedőt csak 37 méterről veszi észre az autós, a prizmát, fényvisszaverő szalagot már 50-60 méterről is észleli, a kivilágított kerékpáros pedig 500 méterről is látható, ami jelentősen csökkenti a baleseti kockázatot.

 

Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során.

 

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal üzleteltek

Ezúttal Tiszaburán csaptak le a rendőrök új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.
Gyanúsítottként hallgatták ki a házaspárt, akik őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.

 

Keressük a halálos baleset tanúit

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lakosság segítségét kéri egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset tanúinak a felkutatása érdekében.