Trükkös faárusok rendőrkézen

2015. 11. 04., sze - 10:06
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Többet mértek, kevesebbet adtak azok a tűzifával házaló árusok, akiket Derecskén fogtak el a rendőrök. A három férfit a berettyóújfalui nyomozók őrizetbe vették.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a 24 éves kazincbarcikai P. Gábor, a 30 éves kazincbarcikai Sz. István és a 37 éves dövényi B. Ferenc ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2015. november 3-án délután ismeretlen faárusok megjelentek Furtán egy családi ház előtt, ahol az ott lakó idős nőnek akác tűzifát kínáltak eladásra. A három férfi a sértettel megállapodott abban, hogy eladnak neki 40 mázsa tűzifát. Az ismeretlenek azt állították, hogy a teherautójukban van egy hordó, amibe körülbelül 40 kilogramm fát lehet egyszerre belerakni, így azzal pontosan kilehet mérni az eladott fa mennyiségét. A három faárus több hordó fát pakolt le a sértett udvarára, majd azt állították, hogy a tűzifa mennyisége elérte a 40 mázsát. A sértett kifizette a tűzifát, majd az árusok sietően távoztak a helyszínről.

 

A szomszéd vette észre, hogy az ismeretlenek megkárosították a nőt, mivel 40 mázsa helyett csak körülbelül 4,4 mázsa fát pakoltak le, ezért bejelentést tettek a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába.

 

A sértett fia eközben gépkocsijával a faárusok után hajtott, akiket Derecskén utolért és megállított, valamint számon kérte őket, hogy a kifizetett 40 mázsa helyett miért pakoltak le kevesebb tűzifát az édesanyja udvarára. A három férfi ennek hatására a vételár különbözetét átadták a fiúnak, majd tovább hajtottak Debrecen irányába.

 

A berettyóújfalui rendőrök a 47-es számú főúton megállították a kisteherautót és igazoltatták a két kazincbarcikai és a dövényi férfit, akiket bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítottak a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra. A nyomozók a 24 éves P. Gábort, a 30 éves Sz. István és a 37 éves B. Ferencet gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették. 

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Közeledik a fűtési szezon és ezzel együtt a házalóárusok is megjelennek megyeszerte. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a házaló illegális faárusok többféle módszerrel, többféle bűncselekményt is elkövethetnek. Ezek között található az a módszer, hogy nem a kifizetett mennyiségű fát, hanem jóval kevesebbet pakolnak le a vevőnek, ezzel már önmagában kárt okoznak. Előfordul, hogy a cselekményük során a lakóépületbe is bejutnak, ahonnan kisebb értéktárgyat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

Gyanús személyek megjelenése esetén, vagy gyanús eredetű tüzelőt árusító teherautót észlelve értesítsék a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-52/457-040-es telefonszámon, vagy tegyenek bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

 

Kérjük, legyenek óvatosak, és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, házaló árusokat, hogy ne váljanak trükkös tolvajok áldozatává!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határmenti együttműködés

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok Szegeden fogadta román partnereit.