Állandó szezon Szoboszlón

2016. 09. 21., sze - 11:21
Zsaru Magazin

Nyáron megduplázódik a fürdőváros népessége, de szeptemberben is legalább ötezer vendég van Hajdúszoboszlón, vagyis ilyenkor sem unatkoznak a városi zsaruk.

A reggeli eligazítás után érkezünk a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra, éppen bolti tolvajokat hoznak be a járőrök a Hőforrás utcai élelmiszerboltból. A fiatalkorúak ruháik átvizsgálását követően az előállító helyiségbe kerülnek, nemsokára kiderül, másnap bíró elé állnak-e.

 


Átvizsgálás

 

– Két rendészeti járőr van szolgálatban, valamint az idegenforgalmi járőrök és a baleseti helyszínelők. A szolgálatnak legalább a felét én is közterületen töltöm, közben összehangolom a kollégáim tevékenységét – magyarázza Vincze Attila törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok, aki az egyenruhásokkal együtt 12/24 és 12/48 órás váltásban dolgozik. Ő adja ki, szedi be és ellenőrzi a fegyvereket, valamint az összes technikai eszközt.

 

– Tegyétek fel tölteni az akkumulátorokat! – figyelmezteti a távozókat, aztán megy tovább.

 

A falon kis fakkokban vannak a járőrútvonalak leírásai, mindenki elveszi a megfelelőt, miután megkapta a feladatát.

 

– A segélyhívások a régióközponton és a megyei főkapitányság tevékenységirányítási központján (TIK) keresztül érkeznek. A TIK közvetlenül lép kapcsolatba a szolgálatban lévőkkel, hiszen az ügyeletesek látják, ki van legközelebb az eseményhez – teszi hozzá Vincze törzszászlós. – De én is folyamatosan követem, hol van a járőr, és hallom a rádióforgalmazást. A kollégák nekem is jelentenek, a legfrissebb információkat én is továbbítom a TIK-nek.

 


Vincze Attila törzszászlós

 

Az idegenforgalmi járőrökkel indulunk Európa egyik legnagyobb strandjára, ahol csúcsidőben akár 25 ezren is fürdőznek, szeptemberben azonban már ennél jóval szerényebb a látogatottság. Balogh Péter őrmester, járőrvezető és Linzenbold József őrmester, járőr az üdülőövezet minden szegletét ismerik. A fürdőben mosolyogva várják őket, sokan megszólítják az egyenruhásokat, hogy kérdezzenek tőlük, vagy egyszerűen csak üdvözöljék őket.

 

– Sokan keresik fel a méltán híres szoboszlói gyógyfürdőt, de számos más vizes lehetőség is van a városban, a szállodák többségében a gyógyítás és a rehabilitáció lehetőségei is adottak. Nyáron a gyermekesek, családosok jönnek, előtte, illetve azt követően pedig a középkorúak és a nyugdíjasok – ad helyzetképet Gali Sándor ezredes, városi rendőrkapitány.

 


Gali Sándor ezredes

 

A kapitányságvezetőtől megtudjuk, az önkormányzat és a fürdő is segít nekik az idegenforgalommal kapcsolatos feladatok ellátásában. A város által biztosított összegből fedezik a turizmussal kapcsolatos túlóraköltségeket. Ez plusz két egyenruhás szolgálatba állítását teszi lehetővé, és a fürdőtől is kapnak támogatást. Leginkább a főszezonban, de azon túl is két járőrt erre a speciális feladatra állítottak rá, és a gyógyfürdő területén mindig van egy rendőrpár, hogy a vendégek azonnal és közvetlenül hozzájuk fordulhassanak. Nem is nagyon volt vagyon elleni bűncselekmény, amikor azonban augusztus végén levonultak, mindjárt több lopás is történt, de elfogták a tetteseket. Nyáron a strand közelében tourist police standot állítottak fel, ahol idegen nyelveket jól beszélő diákok fogadták a nyaralókat, esténként pedig bűnügyi portyaszolgálatot szerveztek a bűncselekmények megelőzése, illetve a tettesek elfogása érdekében. Ez a főszezon után is működik, a besurranásos, betöréses lopások és a gépkocsifeltörések ellen így lehet a leghatékonyabban fellépni. No meg úgy, hogy a városban sok helyen térfigyelő kamerák pásztázzák a közterületet. A kamerarendszernek is szerepe volt abban, hogy egy besurranócsapatot lekapcsoltak a zsaruk. Mindezt Horváth S. Richárd százados, a bűnüldözési alosztály megbízott vezetője osztotta meg velünk.

 


Útbaigazítás

 

– Önerőből kell megoldani a közrend fenntartását és a turizmus kezelését úgy, hogy az idén a migrációs helyzet miatt innen is rendelnek át kollégákat a déli határra. Most is voltak nálunk román rendőrök július közepétől augusztus végéig, és természetesen a mieink is viszontszolgálatot teljesítettek Bihar (Bihor) megyében. Ez az együttműködés sikeres, kiállta az idők próbáját – tájékoztat a rendőrkapitány.

 


A kocsma bezzeg csendes

 

Deák Tamás főtörzsőrmester, járőrvezető és Kiss Zsolt törzsőrmester, járőr az autósokat ellenőrzi, és mindenki megelégedésére nem bukkannak szabályszegésre. Aztán egy városszéli ivóhoz szólítja őket a kötelesség, ahonnan verekedésről érkezett bejelentés. Mire odaérünk, a kocsmában béke van, kevésbé és erősen ittas emberek ülnek az asztaloknál. A telefonáló azt állítja, nem történt semmi, és amikor megkérdezik tőle a zsaruk, miért hívta őket, nem tud válaszolni. Figyelmeztetik, aznapra már elég volt a poharazásból, a pultos is megkapja az intelmet, hogy legközelebb ne szolgáljon ki ittas személyt.     

 

TAKÁTS LÁSZLÓ
FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.