Azonosított kamuhegyek

2015. 12. 16., sze - 11:25
Zsaru Magazin

Három monori férfit fogtak el a zsaruk, akik a megalapozott gyanú szerint vonalas telefonon vadásztak idős áldozataikra. Elhitették a gyanútlan nyugdíjasokkal, hogy egyik rokonuk bajban van, pénz kell neki.

A sértetteket jelentős összegekkel rövidítették meg.

 

Idős emberek hiszékenységét, bizonytalanságát és rossz hallását használták ki a Monoron és környékén áldozatokat szedő csalók. Október 11-én 10 óra és 14 óra között háromszor csöngött egy 80 éves monori férfi vonalas telefonszáma. A telefonáló nő az idős úr unokaöccse élettársaként mutatkozott be. Pénzt kért „gépekre”, majd felajánlotta, hogy személyesen megy el az összegért. Még aznap délután megjelent egy asszony a magányosan élő nyugdíjas házánál, átvett tőle félmillió forintot, majd köddé vált. Hamarosan kiderült, kamu volt a történet, a megtört idős ember feljelentést tett a Monori Rendőrkapitányságon.

 

A történet november 12-én egy 80 éves monori nővel is megismétlődött volna, ha nincs résen. Az idős asszonyt az unokájaként  bemutatkozva hívta fel és pénzért könyörgött egy férfi 9 óra tájban, nem sejtve, hogy a megnevezett családtag már nem él. A trauma hatására a nagyszülő lecsapta a telefonkagylót. A csalók rövidesen villanyóra-leolvasóként is próbálkoztak, a karakán idős hölgy ismét megszakította a hívást, majd feljelentést tett a rendőrségen. A telefonos svihákok ügyében indult nyomozás már jelentős erőkkel folyt a monori kapitányságon, amikor újabb feljelentés érkezett: egy 85 éves péteri asszonyt rövidített meg november 28-án az álunokája megbízásából érkezett pénzpostás.

 

– Szia, mami! – így köszönt a feljelentés szerint a telefonáló a későbbi sértettnek, aki eleinte furcsállta unokája hangját – avatott be a részletekbe Kiss Gábor alezredes, a Monori Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Meg is kérdezte tőle, hogy fáj-e a torka, erre az álunoka helyeselt, majd hosszasan elbeszélgettek. A telefonáló megkérdezte, hogy a látogatásakor mit vigyen a nagymamának, aki gyümölcsöt kért. Ezután a férfi rátért a lényegre: közölte a nagyszülővel, hogy Vecsésen vásárol karácsonyi ajándékokat egy boltban, de elfogyott a pénze, kellene neki háromszázezer forint. Sajnálkozott, hogy fizetés nélkül nem engedik ki az üzletből, ezért egy barátját küldi a pénzért. A hívást követően az asszony a ház előtt átadta a kölcsönkért összeget egy oda érkező, a telefonhívásra hivatkozó férfinak. Miután kiderült a csalás, az asszony egyik rokona tett feljelentést.

 


Kiss Gábor alezredes: A hiszékenységet használták ki

 

A monori zsaruk azonosították az idős emberek megtévesztésére szakosodott helyi elkövetői kört, majd a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának (mekto) bevonásával akciót szerveztek négy monori férfi elfogására. A gyanú szerint volt köztük telefonáló és pénzátvevő is. A zsaruk egy időben négy lakcímen csaptak le december 7-én 6 órakor. K. Lászlót (42) nem találták otthon, V. László (33), R. Sándor (27) és K. Krisztián (29) monori lakosokat elfogták. A házkutatások során mobiltelefonokat és telefonkártyákat foglaltak le. A három férfit előállították a kapitányságra, ahol V. Lászlót és R. Sándort gyanúsítottként, K. Krisztiánt tanúként hallgatták ki a nyomozók. Utóbbi szabadon távozhatott, egymásnak adták a kilincset a jobb belátásra tért K. Lászlóval, aki 9 óra 15 perckor önként feladta magát a rendőrségen. Beismerő vallomást tett, két társával együtt őrizetbe vették. Bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellenük. R. Sándor szabadlábon védekezik, V. László és K. László előzetes letartóztatását december 9-én elrendelte a bíróság.

 


Bilincsben R. Sándor

 

– Nem kizárt, hogy a nyomozás során további sértetteket találunk, az elkövetői kör is bővülhet. Amennyiben így lesz, további elfogásokat tervezünk – summázott Kiss alezredes.        

 

KNÁB IMOLA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.

 

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi Rendőrkapitányság bűnügyi fővizsgálóját.

 

Megszúrta ismerősét

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók pár órán belül megtalálták és őrizetbe vették a „jó barátot”.

 

Elfogták a sírrongálót

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

 

Rendőrök a villamosokon és a buszokon

A budapesti rendőrök több embert elfogtak, hármat előállítottak, miközben a BRFK és a BKK együttműködésének keretében ellenőrizték a 4-es, 6-os, az 1-es villamosokat és a 151-es autóbuszokat.