Belvárosi végelszámolás

2017. 06. 14., sze - 13:06
Zsaru Magazin

Harminc belvárosi zsaru tért be a Váci utcai étterembe. Nem kértek étlapot, érkezésük után bilincsek kattantak.

Szervezett akciójukkal június 10-én éjjel a kerület rendőrei a városrész hírnevéért, a hazai idegenforgalom becsületéért, az ország turisztikai megítélésének jobbításáért tettek jelentős lépést. Az V. kerületi szórakozóhely nem magyaros ételeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem hihetetlenül borsos áraival. Egy korsó sör 74 ezer forintba kerül, egy gulyásleves áráért meg éltesebb Volkswagen Golfot vehet az ember.

– A kapitányságunkra befutó feljelentések 2016 januárjától körvonalaztak több szempontból aggályos tevékenységeket. A különböző országokból érkezett turisták ugyanazon Váci utcai, magát II. osztályúnak valló étterem és pub irreális túlszámlázásáról, az alkalmazottak esetenkénti fenyegető fellépéséről és vélhetően a vendéglő működéséhez köthető nők csalárd magatartásáról számoltak be. Az információk ellen­őrzésébe kezdtünk, a felderítést azonban nehezítette, hogy a magukat becsapva érző bejelentők idővel elhagyták az országot, nehézkes volt velük a kapcsolattartás, vagy megszűnt. Mindenképp lépnünk kellett, a koreai, dán, amerikai, orosz, kínai, venezuelai, kanadai, holland, brit, egyiptomi, izraeli és francia állampolgárok hazájukba távozva a rajtuk esett sérelem miatt egész Magyarországról lesújtó képet festhettek ismerőseiknek – mondta el Ficsor Karolina őrnagy, az V. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Ficsor Karolina
Ficsor Karolina őrnagy

A rendőrök tájékozódtak a lehetséges elkövetői körről, munkájukat segítette az az egyébként sajnálatos jelenség, hogy a túlszámlázó vendéglő néhol félelemkeltő eszközökkel elért profitmaximalizálása már az interneten is hullámokat vetett. Fórumokon értekeztek a kárvallottak a rajtuk esett dicstelenségek fölött, utazási ajánlatokban a Váci utcai pincehelyiség a legelmarasztalóbb kategóriába soroltatott, látogatását sokadik generációs szaúdi olajmágnásoknak sem ajánlották. A holland tévén rejtett kamerával forgatott kisfilm mutatta be a pub trükkjeit. A zsaruk a netes kommentárok és a felvétel elemzésével már tisztán látták, hogyan fog módfelett vastagon az az ominózus ceruza. A Váci utcai térfigyelő kamerák értékelésével az étteremben dolgozó csalók mellett azt a kiterjedt gyanúsítotti kört is azonosították, amelynek az áldozatok felhajtása és megkopasztásuk helyszínére invitálása volt a feladata:

– Összesen huszonkilenc nőt figyeltünk meg, akik változó számban, mindig párokba rendeződve szólítottak meg a késő esti órákban férfiakat. Kizárólag idegen ajkú turistákkal elegyedtek szóba. Jól behatárolható területen mozogtak, a pub közvetlen közelében, így a csevegés során, amikor közös italfogyasztást ajánlottak, konkurens kiszolgálóegység véletlenül sem kerülhetett képbe. Fogyasztásra ösztönözték újsütetű ismerőseiket, ezen tevékenység során is több furcsaságot vettünk észre – beszélt megfigyeléseiről Tőke Iván százados, bűnüldözési alosztályvezető.

A külföldiek nem tudhatták, hogy nekik eszméletlenül sokba kerül az, ami a pubnak fillérekben van. Ha gavallérságukért könnyed-bódult kalandot reméltek honleányainktól, az is elvetélt idea maradt. Ezeket a lányokat-asszonyokat lehetetlen volt leitatni, nekik a pincérek a nyomozás adatai szerint a tömény italokkal megegyező állagú-színű szörpöket, alkoholmentes folyadékokat hoztak. Közben végig ügyeltek rá, hogy látszólag ismeretlenként kezeljék a nőket. Egy másik eljárásként működött, hogy bár az ital eredeti volt, annak aromájáról, akár ízéről a károsult is meggyőződhetett, a pincér üres energiaitalos dobozt tett a nők elé, akik abba, azt mímelve, hogy lekísérik a töményet, gyakorlatilag visszaköpték a feleseket. Ezt követően érkezett a számla és a meglepetés: 3 kávé, 3 konyak, egy sör és egy palack bor 350 ezerért, 3 habzóbor, 3 kis Unicum és két koktél, más esetben 3 gulyásleves, 2 bor, egy sör egyaránt negyedmillióért, de volt koreai vendég, aki elé 626 ezer forintos számlát tett le a pincér. A nők elálltak a fizetéstől, vagy csak töredékösszegekkel szálltak be a közös fogyasztásba. A férfiak bárminemű vonakodása-habozása esetén megtermett kidobók érkeztek az asztalhoz, akik vagy azonnali pénzátadásra noszogatták a külföldieket, vagy egy közeli ATM-hez kísérték őket, ahol gyakran magukat szolgálták ki a folyószámláról, miután a tulajdonos beütötte a PIN-kódot.

– A június 10-i rajtaütésen a kapitányság bűnügyi állományának nagy része egyszerre jelent meg az étteremben és környezetében, kilenc konzumnőt és négy férfit fogtunk el. Az akcióhoz csatlakozott a NAV jövedéki ellenőrzési osztály, valamint a Budapesti Munkaügyi Főfelügyelet két-két munkatársa, akik az étterem működésével kapcsolatos további vizsgálatokat folytattak – összegzett Ficsor Karolina őrnagy. – Tetten értük a budapesti H. Ritát (39) és a szigetszentmiklósi B. Mariann Brigittát (25), amint egy amerikai állampolgár ittasságát kihasználva pénzt csalnak ki tőle. Rajtuk kívül előállítottuk és bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgattuk a budapesti R. Gaston Miklóst (58) és 52 esztendős feleségét, a szintén fővárosi O. Enikőt (38), L. Mónikát (38), A. Annát (24), É. Pétert (48), B. Balázst (35), a fóti D. Zsolt Csabát (47), a mérai Sz. Petrát (19), a budaörsi B. Diánát (26) és a neszmélyi B.-né B. Edinát (45). A női elkövetők részben beismerő és egymásra terhelő vallomásokat tettek, kihallgatásuk után szabadon bocsátottuk őket, a férfiak őrizetbe vétele megtörtént, előzetes letartóztatásukra indítványt tettünk.

 

Szilágyi Attila
Fotó: Szabó László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.