Biztos háttér a határvadászoknak

2016. 10. 19., sze - 09:31
Zsaru Magazin

A határon szolgálatot teljesítő zsaruk megfelelő körülmények között dolgoznak, finom és tápláló ételekkel látják el őket – tapasztaltuk a helyszínen. Lehet, hogy fáznak a süvítő szélben vagy a szakadó esőben, de ha jelzik, azonnal érkezik a segítség.

Megérkezett a váltás Szegedre október 13-án délelőtt. A bevethető, kipihent csapat tagjai kedélyesen üdvözlik egymást, és rövid eligazítás után méretes pakkjaikkal elfoglalják a körletet. Kipakolás közben a Készenléti Rendőrségnél (KR) szolgáló Bakos István törzsőrmester bemutatja a téli ruházatát, és azt is, amit az egyenruha rejt.

 

Bakos István törzsőrmester teljes téli egyenruhában...


 


... és aláöltözetben

 

– Jól fel kell öltöznünk, mert a télies, csapadékos, ködös idő nem gyerekjáték, könynyen átfázhatunk. Az éves ruházati illetményen felül kaptunk nyolcezer forintot. A pénzt aláöltözetre kellett fordítanunk, igény szerint vásárolhattunk. Fő szempont volt, hogy meleg legyen. Polárpulóvert és nadrágot húzok magamra, arra veszem az egyenruhát – mutatja a törzsőrmester. A határvadászok induláskor forró teával töltött termoszokat kapnak a hónuk alá. Amennyiben kiürül, úgy parancsnokaik gondoskodnak az utánpótlásról. Magaslesenként két takaró szolgál melegedésre.

 

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában 251 KR-est szállásoltak el.

 

– A körleteket 24 órában, folyamatosan takarítják – mondja Tamási-Nikovics Alíz százados, a KR Műszaki és Üzemeltetési Igazgatóság kiemelt főelőadója, ő koordinálja az állomány ellátásának, elhelyezésének logisztikáját. – Megérkezéskor négy-, hat- vagy nyolcágyas szobában, tiszta ágyneművel várják a rendőröket. Minden szobában van hűtőszekrény, mikrohullámú sütő. A teakonyhában kávéfőzők, vízforralók, mosó- és szárítógép áll rendelkezésre. A határvadászok a ruháikat maguk mossák, de mosóporról és öblítőről gondoskodunk. Étkezni az iskola menzáján tudnak. Mindennap 10 óráig adjuk le a másnapi létszámadatokat. A hidegcsomagokat naponta hozzák Budapestről hűtőkocsival. Folyamatosan variáljuk a húszfajta hidegcsomagot, nehogy egyhangú legyen. Szendvicsek, különböző péksütemények, gyümölcs, dobozos üdítő, valamint csokoládé van bennük.

 

A frissen érkezett határvadászok ebédhez állnak sorba.

 

– A mai menü gyümölcsleves és sertésszelet petrezselymes burgonyával és savanyúsággal. A főttétel mellé péksüteményt és körtét kapnak. Ásványvíz korlátlanul áll rendelkezésre, amit el is vihetnek magukkal – tájékoztat a konyhafőnök, Kenéz Róbert főszakács. – Forgó étlappal dolgozunk. Melegkonyhai ételeket készítünk reggelre, ebédre és vacsorára. A szolgálatos állomány naponta legalább kétszer kap melegételt. A nappalos szolgálat 22 órakor vacsorázik. Szinte 24 órában üzemel a konyha. A norma szerinti napi adag a határvadászoknál emelt kalóriaértéket tartalmaz. Vannak itt nagydarab, jó étvágyú rendőrök, olykor kérnek repetát, nem mondunk nemet. Jelzés esetén figyelembe vesszük, ha valaki tej- vagy lisztérzékeny, de a vegetáriánus zsaruk sem maradnak éhen.

 

Az esztergomi Kovács Attila őrmesternek ízlik az ebéd, jó étvággyal falatozik. Az állomány csak hizlaldaként emlegeti az iskola menzáját. A pihenőidejüket töltő zsaruk szabad idejükben gyúrnak a konditeremben, futnak, olvasnak, van, aki az eligazító helyiségben tévét néz, vagy internetezik.

 

Rendszeresen szerveznek grillpartit, nagyon jó hangulatú délutánok kerekednek a programból, meséli Tamási-Nikovics Alíz. A KR-es határvadászokon kívül a megyékből érkező egységek elhelyezése is megoldott. Számukra külsős szálláshelyeket biztosítanak. Ezek egyike az újszegedi Platán Panzió a Gellért Szabadidőközpont szomszédságában. Az esztergomi zsarukat október 13-án nógrádi kollégáik váltották a szállón, mely nyugodt, ligetes környezetben fekszik, akár egy szerelmespár pihenőhelyének is megfelelne. A kettő–négyágyas szobákban konyha és fürdőszoba is van. A tó mellett sportolhatnak, horgászhatnak a frissen érkezett nógrádi rendőrök. Molnár Mihály és Paczári Róbert zászlósok aktív kikapcsolódással készülnek a másnapi szolgálatra.

 


Tamási-Nikovics Alíz
 

 

– Sajnos nem fogtunk semmit – panaszkodik Molnár zászlós, aztán a szállásról beszél. – Nagyon jó helyünk van. A szomszédban térítésmentesen használhatjuk a konditermet, a teniszpályát és a sportcsarnokot, ha összeverődik a csapat, kemény focimeccseket vívunk.

 

Betegség természetesen előfordul, de a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében orvosi és fogorvosi rendelő is üzemel, komplett kiszolgáló létesítmény. Az orvosi szobában megfordulnak határvédő zsaruk, de nem gyakrabban, mint a civilek.

 


Orvosi vizsgálat

 

– Az akut betegségeket azonnal kezeljük. Amennyiben szakorvos közreműködése szükségeltetik, a szegedi egyetem rögtön a segítségünkre siet, kiemelt figyelmet fordítanak a határvadászokra. Ha minket hívnak az ideiglenes biztonsági határzár mellé, egy külön erre a célra rendszeresített terepjáróval azonnal indulunk. Tartunk gyógyszereket a rendelőben, de ha másra van szükség, megvásároljuk – mutatja be Baráti Levente orvos.

 

A szerelőműhelyben pörög az élet: nagyüzemben zajlik a járművek téliesítése. A határnál extrém időjárás is előfordulhat.

 

– Fagyállót és téli ablakmosó folyadékot töltök fel, a nyárit pedig téli abroncsra cserélem a Mercedes terepjárón, de a legfontosabb a fékbetétek vizsgálata, amit minden alkalommal elvégzek – magyarázza Deák Gábor autószerelő.

 

Szervezetten folyik a háttérmunka, a határvadászok szolgálatában nem lehet hiba. Profi csapat garantálja, hogy rendőreinknek csak a feladatukra kelljen koncentrálniuk.

 

 

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: tíz migránst csempészett

A Kisteleki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai befejezték az ügy vizsgálatát azzal a szerb állampolgárral szemben, aki 10 határsértőt akart Nyugat-Európába szállítani.

 

Éjszaka a belvárosban

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társhatóságokkal tartott komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést az V. kerületben péntek éjszaka.

 

Lezárt akta: Felszámolták

Az érdi nyomozók egy 2022-ben kábítószer-kereskedelem miatt indított nyomozást fejeztek be a napokban. A gyanú szerint egy 29 éves helybéli férfi egy családi házban termesztette a kábítószert.