Bűnözők ellen zsaru az ablakban

2016. 01. 06., sze - 13:44
Zsaru Magazin

2016 első napjait sem töltötték egyedül a kiskunsági tanyavilág idős, egyedül élő lakói. A Kecskemét környéki homokpusztákon élő emberek mindennapjaihoz hozzátartozik, hogy a zsaruk nap mint nap megjelennek a dűlőutak mentén.

– Sárika néni, minek cipekedik? Tudja, hogy mikor jövünk, segítettünk volna hazahozni a kosarát! – feddi meg kedveskedve a ballószögi Sípos Jánosnét (75) Ábel István zászlós, a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.

 


Ábel István zászlós segített a tüzelő behordásában, Nagy László József főtörzszászlós kapcsolatot tartott

 

– A körzeti megbízotti szolgálat erről szól, a napi kapcsolattartásról, ami növeli az itt lakók közbiztonságérzetét. Akik meg tilosban járnak, jó, ha tudják, vigyázunk a puszták népére – mondja a másik körzeti megbízott, Nagy László József főtörzszászlós. – Aki még nem járt itt velünk, el nem tudja képzelni a rendőr megbecsülését, itt tényleg büszke lehet az ember az egyenruhájára.

 

 

A zsaruk a tanyavilág egyetlen biztos mozgó pontjai. Terepjáróikkal a legutolsó dűlőút legszélső lakott tanyájáig eljutnak. Amikor kell, fát vágnak, ha szükséges, vizet húznak, vagy odaadják a szolgálati jármű téli tartozékaként szolgáló takarót – a zsaru fázhat, a polgár nem.

 

 

– Van olyan nénink, aki tudja, mikor szoktunk elmenni a háza előtt, palacsintával kínál, kávét főz, de leginkább csak azért állít meg bennünket, hogy beszélgessen egy sort valakivel – folytatja a főtörzszászlós. – Kedveskednek pár szem aprósüteménynyel, sértés lenne visszautasítani a kínálást. Amikor visszahalljuk, hogy úgy beszélnek rólunk, hogy „a mi rendőreink”, hát annál nagyobb elismerést nem tudok elképzelni.

 

 

Pár kilométerre Ballószögtől, Jakabszállás tanyáit László György zászlós látogatja végig az új év első napjaiban. A jakabszállási körzeti megbízott hatodik szilveszterét ünnepelte a bugaci puszták szélén, szolgálatban.

 

– Számítanak rám az itt élők. Vannak olyan idős emberek, akik addig nem alszanak el, míg el nem hajtok a tanyájuk előtt a járőrautóval. Megbeszélt koreográfia szerint felvillantom a kék villogót, a tanyalakó meg visszajelez a lámpája felkapcsolásával.

 

A Kecskemét környéki tanyavilágban egyre érzékelhetőbb a rendőri jelenlét, lényegesen csökkent az itt élők sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A 77 éves Rádi Imréné sajátos riasztórendszert talált ki magának, ami olcsóbb minden kütyünél: Marika a tanyafronti ablakába kirakott a körzeti megbízottról, László György zászlósról egy korábban megjelent újságcikket a kmb. fényképével. Aki rossz szándékkal jár errefelé, lássa: a körzeti megbízott márpedig jelen van!

 


Czigány János őrnagy és az egyedi díj

 

– A tanyavilág lakói nem maradhatnak magukra, ez a kiskunsági végeken szolgáló rendőrök alapelve – összegzi beosztottjai munkáját a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetője, Czigány János őrnagy. – Együttműködünk az önkormányzatokkal, tanyagondnokokkal, mezőőrökkel, polgárőrökkel. Az alosztály alapított egy díjat, az kapja, akiről a legtöbb pozitív visszajelzés, köszönőlevél érkezett a tanyákról. Saját magunk csináltatunk a díjazottnak egy egyedi, saját jelvényszámával ellátott rendőrségi jelvényt ábrázoló dísztányért, oklevelet állítunk ki. Az elmúlt évben a ballószögi és a hetényegyházi körzeti megbízottak kapták ezt az elismerést.          

 

V. A.
FOTÓ: André Ildikó


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.