Erőszak gyerekszemmel

2014. 12. 18., cs - 10:20
Zsaru Magazin

A családon belüli erőszak áldozatává vált gyermekek rajzaiból rendeztek kiállítást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon a nők elleni erőszak megelőzésének világnapján, november 25-én, címe: Erőszak gyerekszemmel.

A zsaruk szerint fontos, hogy a bántalmazottak a rendőrség segítségét kérjék.

– Tapasztalataink szerint egyre nagyobb gond a családon belüli erőszak – mondta Balogh Barnabás ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. – Az idén november végéig a családon belüli erőszak kategóriájába tartozó bűnesetek száma mintegy 1300 volt a megyében, több mint ezer esetben nő volt a sértett. Ezekben az ügyekben nagy a latencia, mert a bántalmazottak többnyire szégyellik, ami történt velük, ezért ritkán fordulnak a hatóságokhoz. Holott fontos lenne a rendőrség segítségét kérni, mert az ilyen esetekre jellemző, hogy a bántalmazók egyre erőszakosabbak: előbb egy pofon csattan, később a bántalmazás rendszeressé válik, akár tragédia is történhet. Az ilyen cselekmények egy tavalyi törvénymódosítás nyomán ma már nem magánindítványra, hanem hivatalból üldözendők. Az érintettek hathatós segítsége nélkül viszont szinte lehetetlen eredményes nyomozást folytatni. Fontos a civil szakemberek, szervezetek közreműködése is, hiszen önmagában a rendőrség nem tudja megoldani ezt a társadalmi problémát.

Az együttműködés egyik példája a családon belüli erőszak miatt anyaotthonba került gyermekek rajzaiból rendezett kiállítás, amelyet a főkapitányság a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetével közösen szervezett. A megyében szolgáló bűnügyi, közrendvédelmi és bűnmegelőzési zsaruknak nemcsak a tárlat megtekintése adott fontos információkat, hanem előadásokat is hallgathattak a családon belüli erőszak témakörének avatott civil szakembereitől. A kiállítást a szervezők tanárok és óvodapedagógusok figyelmébe is ajánlották, hogy a kisgyermekekkel foglalkozók minél előbb felismerjék a bántalmazásra utaló jeleket.

– Intézményünkben kizárólag korábban bántalmazott anyák és gyermekek élnek, akik sokszor nincsenek tisztában azzal, milyen segítséget kaphatnak, hogy megszabaduljanak bántalmazójuktól – tájékoztatott Konyáriné Ménesi Tünde, a Magyar Vöröskereszt megyei Anya-Gyermek Segítőotthon és Krízisközpontjának vezetője. – Egyre több hozzánk került nő tesz feljelentést bántalmazója ellen. Erre nem mi beszéljük rá őket, nem is tudnánk, mert a rettegéstől éppen csak megszabadult asszonyok és gyermekek nem bíznak senkiben és semmiben. Ezért is nehéz számukra a büntetőeljárás, amelynek során többször részletesen el kell mondaniuk, mi történt velük. Amikor azonban bekerülnek a védett környezetbe, sokan úgy döntenek: végigcsinálják. Pedig bántalmazóik gyakran az otthonba is követik őket. Nem egy esetben tettek már feljelentést otthonunk munkatársai garázdaság miatt, ugyanis a bántalmazó családfők az épület előtt is megjelennek.

A kiállításon bemutatottakhoz hasonló gyermekrajzok segíthetik a rendőrségi nyomozást.

– Igazságügyi pszichológus szakértőként gyakran találkozom ilyen rajzokkal, ezek megerősíthetik vagy cáfolhatják a családon belüli erőszak gyanúját – magyarázta Marosi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság pszichológusa. – Nem szeretném részletezni a rajzok azon jellemzőit, amelyek alátámaszthatják az erőszakot, mert a bántalmazási ügyekben meghallgatott gyermekeknél így is sok esetben tapasztalható szülői befolyásolás. A bántalmazó magatartás eleve a manipulációról, a befolyásolásról szól, hiszen a bántalmazók gyakran elhitetik a bántalmazottakkal, hogy az erőszak az ő érdekükben történik, mert csak így válhatnak szerethetőbbé vagy jobbá. Éppen ezért a bántalmazás akár generációkon át öröklődhet mint viselkedési minta. Fontos az ilyen esetek feltárása, a bántalmazottak segítése, bátorítása a változtatásra, hogy megtörjük az ördögi kört.         

M. KOVÁCS

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Emberölés miatt körözik

A budapesti rendőrök azonosították a XVI. kerületben elkövetett életellenes bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.