Felszámolták az embercsempészbandát

2016. 06. 15., sze - 09:18
Zsaru Magazin

A magyar hatóságok 2014 októberében figyeltek fel egy embercsempészéssel gyanúsítható banda tagjaira. A szlovák–afgán bűnszervezetet nemzetközi együttműködéssel számolták fel a magyar zsaruk.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendész járőre állított meg és ellenőrzött egy személygépkocsit és annak utasait 2014. október 1-jén 22 óra 45 perckor az M1-es autópálya 172-es kilométerszelvényében. A sofőrön, Jozef S.-en (40) és 14 éves fiú utasán – mindketten szlovák állampolgárok – kívül a járműben tartózkodott két huszonéves afgán férfi, akik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított regisztrációs kártyával rendelkeztek.

 

– A vezetőt és utasait előállították a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra, Jozef S. és a fiatalkorú ellen eljárás indult embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, amelynek lefolytatását illetékességből átvettük – mondja Boross Zoltán alezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegális migráció elleni osztályának vezetője. – Rövid időn belül újabb elfogások történtek, és a nyomozás olyan információkat hozott felszínre, hogy egy szervezett bűnbanda munkálkodik illegális migránsok Nyugatra juttatása érdekében. Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytattunk nyomozást az általunk főnöknek tekintett Jozef S. és társai ellen. A további adatok arra utaltak, illetve azt bizonyították, hogy egy 19 fős nemzetközi bűnszervezet szlovák és afgán tagjai Görögországból – Bulgárián és Szerbián keresztül – hozták a migránsokat hazánkba. Itt bérelt lakásokban pihentették őket, amíg megszervezték a továbbutaztatásukat. A gyanúsítottak menekülttáborokban is toboroztak olyanokat, akik illegálisan akartak Nyugat-Európába jutni.

 

 


Boross Zoltán alezredes

 

A Szlovákiába vezető szálak kibogozása, az ügyben felbukkanó gyanúsítottak tevékenységének feltárása érdekében közös magyar–szlovák nyomozócsoport alakult, amelyben mindkét ország ügyészi szervei is képviseltetik magukat.

 

– Megállapították, hogy a szervezet tagjai 2014 májusa és 2015 februárja között 17 alkalommal szállítottak legkevesebb 95 illegális bevándorlót hazánkból valamely nyugat-európai országba, fejenként 400–600 euróért. A magyar, a szlovák, a német és az osztrák hatóságok öszszehangolt tevékenységének köszönhetően több esetben fogtak el a rendőrök olyan sofőröket, akik a bűnszervezet megbízásából szállítottak illegális bevándorlókat. Ezen elfogásokkal kapcsolatban Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország területén is indultak büntetőeljárások – folytatja az osztályvezető. – A magyarországi ügyben jelenleg kilenc szlovák és két afgán állampolgárságú gyanúsított van, akiknek a tevékenysége egyértelműen a Szlovákiában és Magyarországon működő bűnszervezethez köthető. Közülük két szlovák és két afgán állampolgár előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság, hét szlovák gyanúsított szabadlábon védekezik.

 


Ivan K.-t átadták a magyar zsaruknak

 

Munkájuk eredményeként 2016. április 4–8. között Szlovákia területén a magyar és a szlovák hatóságok közös nyomozati cselekményeket hajtottak végre. Az egyhetes akciósorozatban hat magyar nyomozó vett részt, míg az elfogások megszervezésében és végrehajtásában a szlovák hatóság részéről 110-en dolgoztak. Az akcióban a rendőrök hét embert, köztük a bűnszervezet vezetőjét, Ivan K. (53) szlovák állampolgárt is elfogták. A gyanúsítottak lakóhelyén tartott házkutatások során a nyomozók embercsempészéssel összefüggő bizonyítékokat, többek között SIM-kártyákat találtak és foglaltak le. A szlovák hatóság május 10-én átadta a magyar félnek Ivan K. gyanúsítottat, a bíróság május 12-én elrendelte előzetes letartóztatását. A Szlovákia és Magyarország területén embercsempészés bűntette miatt folytatott eljárásokban jelenleg 13 gyanúsított van.

 


Házkutatás

 

Siker

A szlovák és magyar hatóságok június 3-án Pozsonyban, nemzetközi sajtótájékoztatón adtak számot a rendkívüli erőket, eszközöket igénylő eljárások eredményeiről. Hazánkat Takács Péter Győr-Moson-Sopron megyei főügyész és Boross Zoltán alezredes képviselte, a szlovák ügyészséget Jozef Hausleitner legfőbb ügyészségi ügyész, a rendőrséget Ladislav Csémi ezredes, a Határ- és Idegenrendészeti Hivatal (HIH) igazgatója, Adrián Begán ezredes, a HIH illegális migráció elleni nemzeti egység igazgatója.

 

Nyomozócsoport

A közös nyomozócsoport jellemző példája annak, hogyan lehet hatékonyan, gyorsan fellépni a nemzetközi szinten szerveződött embercsempészbandák ellen. A nyomozócsoport létrehozásának célja a bűnszervezet tagjai ellen folytatott nyomozás eredményességének biztosítása, a még szabadlábon lévő elkövetők elfogása, a korábban egyes cselekményekért elítélt elkövetők minden hasonló bűncselekménye vonatkozásában az eljárás lefolytatásának biztosítása, az egyes tagállamokban már meglévő információk megosztásával, további bizonyítékok beszerzésével a vádemelés elősegítése, továbbá a bűncselekmény elkövetésével szerzett vagyonok zárolása, elkobzása. A csoport biztosítja, hogy a magyar és a szlovák fél nyomozó és igazságügyi szervei közötti információáramlás gyors és zökkenőmentes legyen, amely nemcsak a rendőri információcserét, hanem a gyanúsítottakkal szembeni vádemelést is elősegíti a bizonyítékok azonnali kicserélésével, valamint a nyomozások összehangolásával. Az akciósorozatba az Europolt is bevonták, amely a 2016. február 22-én megalakult Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársai közül két főt delegált a helyszínre, és adatmentéssel elemzői támogatást nyújtott a nyomozóknak.

 

Takáts László
Fotó: Szabó, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.