Fonyód felpörgött a nyárra

2016. 07. 20., sze - 11:30
Zsaru Magazin

Vonzza az autópálya közelsége a bűnözőket, figyelni kell a nyaralók biztonságára, emellett a vízen tartózkodók épségére is.

A Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai komplex feladatokat oldanak meg, állományuk a nyárra kiegészül vezényelt kollégákkal, valamint segítenek a polgárőrök és a rendészet iránt érdeklődő szakközépiskolások is.

 

A fonyódi zsaruk rendre felkészülnek a szezonra, ahogyan azt idén is tették. Varga Zsolt főtörzszászlós, szolgálatirányító parancsnok osztja meg velünk több évtizedes tapasztalatait:

 

– Az őszi-téli, nyugalmasabb időszak azt a veszélyt rejti, hogy rendőrként felvesszük a csöndesebb napok ritmusát, majd hirtelen kell magasabb fordulatszámra kapcsolni. Kicsit olyan ez, mint a kapus feladata; amíg az ellenfél térfelén folyik a játék, addig szusszanhat, de ha megindulnak feléje a csatárok, azonnal kell reagálni. Téli álomról természetesen szó sincsen, annyi eset mindig adódik, hogy formában tartsuk magunkat. Fonyódnál négy fel- és lehajtója van az M7-es autópályának, sok bűnöző számára csábító a lehetőség, hogy gyorsan eltűnhetnek. Általában az üresen álló nyaralókat pécézik ki, majd igyekszenek gyorsan elérni a sztrádát és elmenekülni. Ha gyorsan, jól cselekszünk, megakadályozhatjuk ezt. Egy időben slágerbűncselekménynek számított a gázolajleszívás a sztráda pihenőiben. Sokakat csábított a lehetőség, borsodi bűnbandát is lekapcsoltunk, amelynek tagjai szivattyús teherautóval készültek a lopásra.

 


Varga Zsolt főtörzszászlós

 

– A siófoki és a marcali kollégákkal, valamint a polgárőrökkel Balatonlellétől Zala megye határáig gondoskodunk a tó menti nyaralók védelméről – veszi át a szót Marics Zsolt alezredes, kapitányságvezető. – Szeptembertől júniusig éli a város a szokott, nyugodt mindennapjait, majd nyáron nagyobb turistadömpinget tapasztalunk. A biztonság fenntartásához a megye egyéb területeiről kapunk kiegészítő erőket, de magunk is gondoskodunk az állomány létszámának kiegészítéséről. Gyakorlatunk bevált, tavaly a fonyódi piacon egyetlen zseblopás történt, idén eddig egy sem.

 


Marics Zsolt alezredes

 

Horváth Gyula alezredes, szenior bűnmegelőzési mentor mutatja be a segéderőket:

 

– A helyi Bacsák György Szakiskola rendészeti fakultációjának diákjai töltik gyakorlatukat a városban. Egyenpólóban demonstratívan vannak jelen bűnmegelőzési céllal, emellett tájékoztató tevékenységet is folytatnak, amelynek során nyelvtudásukat is kihasználhatják. Zsúfolt, sűrűn látogatott pontokon, kalandparkban, strandon, piacon, parkolókban „járőröznek”. Önálló intézkedési jogosultságuk nincsen, de tartják a kapcsolatot a hivatásos állománnyal és a közterület-felügyelettel. Találtak már rá elveszett gyerekre, elkóborolt kutyára, de ha lehúzott ablakú autóra bukkannak, annak a tulajdonosát is megvárják, addig őrzik a járművet.

 


Szerpák Tünde, Csizmadia Vivien, Nyíri Roland, Pamuki Márk

 

A gyakorlat jól működő toborzó alkalom is egyben, a piacon szolgálatot teljesítő négyfős tanulókülönítményből hárman kacsingatnak a rendőri pálya felé.

 

Mihovics Szabina hadnagy, baleseti vizsgáló és Farkas János főtörzszászlós, baleseti helyszínelő közlekedési ellenőrzést folytat. Szükséges a kontroll, a szabados nyári érzés olykor elragadja a járművezetőket. A gyorshajtás mellett visszatérő probléma az ittas vezetés. Kifogás, ideológia mindig akad, Mihovics hadnagy idéz ezekből:

 

– Hivatkoznak arra, hogy már csak hazafelé mennek az iddogálásból. Más külső körülményeket tesz felelőssé: „vitt a bulihangulat”. Akad, akit elmondása szerint ismerősei nemtörődömsége késztetett ittas vezetésre: „nem jött meg a sofőrje, pedig ígérte”. Van, aki azzal védekezett, hogy igaz, ivott, de ő voltaképp nem is vezetett, csak kipróbált egy eladásra kínált autót.

 

A közrendvédelmi járőröket vezényléssel érkező kollégák erősítik, Lakos András főtörzsőrmester Nagyatádról, Torda Tünde főtörzsőrmester somogyvári területéről érkezett Fonyódra. A páros jól feltalálja magát a vízparton is, szóba elegyednek az árusokkal, nyaralókkal. Kit értékei megóvására figyelmeztetnek, mást a segélyhívó telefonszámokról informálnak.

 


Lakos András, Torda Tünde főtörzsőrmesterek tájékoztatnak

 

– Kutyastrandról kaptunk riasztást, és nem a négylábúak konfliktusát kellett rendeznünk. A gazdák bonyolódtak csaknem tettlegességig fajuló vitába, amely abból indult, ki, hogyan nézett a másik kutyájára – mondják a főtörzsőrmesterek.

 

Óriási szerencse, hogy ha forrnak az indulatok, karnyújtásnyira a csaknem hatszáz négyzetkilométernyi természetes hűtőfelület, a Balaton. A biztonságról a Fonyódi Rendőrőrs munkatársai gondoskodnak.

 


Tóth Bálint őrmester és Takács Gábor törzsőrmester

 

– A reggeli eligazításon mi is értesülünk az aktuális eseményekről, megesik, hogy közös munkát végzünk a városi kapitányság állományával – mondja Takács Gábor törzsőrmester, hajóvezető. – Próbált már bűnöző hajón vagy úszva menekülni, ám a tó a mi területünk. Ellopott vízi járművek esetében is jelzünk a szárazföldi kollégáknak. Előre felkészülünk az esetleges mentésekre, figyeljük az időjárás-előrejelzést, és az idei évtől már a hajókon is feltüntetjük a vészjelzéseket. Elsőfokú viharjelzésnél sárga, a másodfokú, a fürdést, a csónakázást és a vízibiciklizést tiltó rendelkezésnél piros zászlót tűzünk a motorcsónakra.

 

– Vízi rendezvényeket, a Balaton-átúszást, a Kékszalag vitorlásversenyt biztosítjuk, emellett járőrözünk, ellenőrizzük, egyben vigyázzuk a hajósokat, horgászokat, úszókat. Különleges rendőri ág ez, szép szolgálati helyen dolgozunk, és mindig készen kell állnunk, hogy segíthessünk – egészíti ki Tóth Bálint őrmester, és igazat kell neki adnunk, nézve, ahogy a baljósan sötétedő északi part felé fordítja a hajó orrát a hullámokon.

 

Szilágyi
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a gázolajtolvajok

A kazincbarcikai rendőrök elfogták azt a két férfit, akik munkagépekből tulajdonítottak el csaknem 1000 liter gázolajat.

 

Áruházakból loptak

Sorozatban lopott két férfi Szegeden. Az ügyben indult nyomozás lezárult.

 

Megelőzték

A Tolna vármegyei rendőrök egy interneten szerveződő illegális gyorsulási verseny megrendezését akadályozták meg a hétvégén Szekszárdon.

 

Többször megszúrta férjét

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök rövid idő alatt tisztázták az eset körülményeit, és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 53 éves kunszentmiklósi nőt.

 

A közút nem versenypálya

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások és az illegális gyorsulási versenyek kiszűrésére, megakadályozására.