Harc a szélhámosok ellen

2016. 11. 30., sze - 11:20
Zsaru Magazin

Az unokázós csalók után a mesés nyereményekkel kecsegtető szélhámosoknak is hadat üzent a rendőrség. Az átverős módszerek nyilvánosságra hozásával a zsaruk remélik, egyre kevesebben dőlnek be a jól előadott, de átlátszó történeteknek.

Országszerte több százan kaptak már olyan hívást, amelyben valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. munkatársának adta ki magát valaki, és örömmel közölte: Ön nyert!

– A legtöbb esetben pénzzel kecsegtetnek, de nyaralást és lakást is bedobtak már csalinak az elkövetők – mondta Tarcsa Csaba dandártábornok, országos rendőrfőkapitányi biztos. – A sosem létező nyereményért cserébe a sértetteknek csak egyetlen dolguk volt: fizetni kellett. A regisztrációs díjnak, kezelési költségnek nevezett összeggel vagy egy telefonkártyát kellett feltölteni, vagy a megadott bankszámlaszámra utalni. Az összeg és a sértett személye is teljesen változó. A legfiatalabb károsult 11, a legidősebb 89 éves. Van, akitől háromezer forintot csaltak ki, de akadt olyan is, aki 1,3 millió forintot utalt át egy ismeretlen bankszámlára.

 

Tarcsa Csaba dandártábornok

 

A zsaruk eddigi tapasztalatai alapján a trükkös csalók jól tudják, mivel lehet megfogni az embereket, hogy a zsebükbe nyúljanak. Vannak, akiknek a mobilszámát a közösségi oldalakon megosztott profiljából tudják meg. Ehhez persze jó adag információ is társul a leendő sértettről, így becsapása szinte gyerekjáték. Pedig nem nehéz kiszúrni a csalókat, hiszen mindig pénzt akarnak. Még akkor is, amikor azt mondják, mi kapunk egy nagyobb összeget.

– A trükkös csalók felderítése országos összefogást igényel, a sértettek többnyire különböző városokban, megyékben laknak – világított rá Tarcsa Csaba. – Emiatt a nyomozáskor azoknak a mintáknak a kiszűrésére koncentrálunk, amelyek egy-egy elkövetőre jellemzők. Ehhez stratégiakutatással és hálózatelmélettel is elkezdtünk foglalkozni. Az első a gyors és helyes döntések meghozatalában támogat, a második pedig a rendszerszemléleten keresztül rávilágít a bűnözés társadalmi jelenségére, és annak komplex megoldásában segít. Eddigi tapasztalataink szerint a csalók többsége nem egyedül követi el a bűncselekményt, társaiknak mind megvan a saját szerepük. Felismertük továbbá azt is, ha a jogsértést a digitális világban követik el, akkor a felderítésnek erre a térre is ki kell terjednie. Előtérbe kerül az elemző-értékelő munka, amelyben napi szintű az információáramlás. A célunk ugyanis az, hogy egy tettest ne csak egyetlen bűncselekmény elkövetésével tudjunk meggyanúsítani, fedezzük fel azokat az ügyeket, amelyek szintén hozzá köthetők. A felderítéskor a reakcióidőt is csökkenteni szeretnénk. A legfőbb célkitűzésünk természetesen az, hogy megelőzzük a bajt oly módon, hogy az emberek előtt lerántjuk a leplet a csalók trükkjeiről. Tapasztalatunk szerint, ahogy az unokázós csalásoknál is látszik, a kommunikáció, a nyilvánosság és a felvilágosítás hatására drasztikusan csökkent a befejezett elkövetések száma, a kísérleteké pedig nőtt. Valószínűleg ezért is folyamodtak újabb történet kitalálásához a bűnözők. De ezúttal is szorosan a nyomukban vagyunk!

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bombariadóval fenyegetőt

A részeg embert nem engedték buszra szállni a XIII. kerületben, ezért fenyegette meg a közlekedési vállalatot. A budapesti rendőrök a férfi bíróság elé állítását kezdeményezik.

 

Menekült

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott.