Hivatást választanak

2016. 01. 28., cs - 13:06
Zsaru Magazin

Változatos programokkal készült az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola a január 19-én tartott nyílt napjára. A tájékoztatók és a bemutatók során többször elhangzott: aki a rendőri pálya mellett dönt, nemcsak egy munkát, hanem hivatást választ.

Pár perccel 9 óra előtt csaknem nyolcszáz érdeklődő várta a nyílt nap megnyitóját az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola máskor étkezdeként szolgáló nagytermében. Kisebb-nagyobb csoportokban folyamatosan érkeztek az érdeklődő középiskolások, szülők és tanárok, majd a szervezők pontban kilenckor belevágtak a napi program ismertetésébe.

Az ország sok pontjáról a fővárosba csalogatta a rendőrjelölteket a január 19-én megrendezett nyílt nap. Pecséri István főtörzsőrmester, a Zirci Rendőrőrs állományának tagja a párját kísérte el a rendezvényre.

– Még gondolkodom a végső döntésen, hogy rendőrnek álljak-e – mondta Kis Vivien, miközben érdeklődve tanulmányozta a bejáratnál kapott prospektust a rendészeti szakközépiskolák képzéséről. – Egyenesen Veszprémből érkeztünk a nyílt napra, kíváncsian várom a tájékoztatót és a bemutató programokat.

– Nagy örömmel tölt el, hogy ennyi érdeklődő eljött a nyílt napra – mondta a Zsarunak Sóti Kálmán ezredes, az iskola igazgatója. – Nem véletlen, hogy diákjaink kísérik helyszínről helyszínre a lehetséges jelentkezőket. Életkorban közelebb állnak hozzájuk, így jobban megértik egymást, hitelesebb választ tudnak adni a felmerülő kérdésekre. Tanulóink gyakran ellátogatnak korábbi iskolájukba is, hogy képet adjanak képzéseinkről a rendészeti fakultációs gimnazistáknak és rendészeti szakos szakközépiskolásoknak. Fontos tudatosítani, hogy aki rendőrtiszthelyettesi képzésre jelentkezik, az nemcsak egy iskolát vagy szakmát választ, hanem az egyik legváltozatosabb élethivatást, ahol szigorú szabályoknak is meg kell felelni.

 

Sóti Kálmán ezredes, iskolaigazgató: Örülök a nagy érdeklődésnek

 

A szervezők gondoskodtak arról, hogy ne csak szóbeli tájékoztatást kapjanak a fiatalok. Miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság képviselői bemutatkoztak, tájékoztatást adtak a rendőri munka szerteágazó lehetőségeiről, az iskola alakulóterén kezdetét vette a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjának szolgálati kutyás bemutatója.

Aki Magyarországon rendőrként szolgálati kutyával szeretne foglalkozni, annak a parancsnoka javaslatára a kiképző központnál kell jelentkeznie, ahol jelenleg tizenegy szakág valamelyikére kaphat kiképzést. A szakoktatók először különböző fegyelmező gyakorlatokat mutattak be a rendőrkutyákkal, majd egy kábítószer-kereső eb másodpercek alatt megtalálta az autó motorterében elrejtett kis dobozt, amely hasisgyantát rejtett. Járőrkutyával megmutatták azt is, miért nem érdemes ellenszegülni a rendőri intézkedésnek, végül egy védőruhás csibészt is elintézett  egy határozottan támadó szolgálati eb.

A négylábúak után tetőtől talpig védőruházatba öltözött, pajzsos rendőrtanulók következtek, csapatszolgálati bemutatóval. Az érdeklődők láthatták, hogyan lehet szakszerűen intézkedve megfékezni egy feldühödött, agresszív tömeget.

A gyakorlóbázison közelharc-bemutató zajlott, Kulik Tamás őrnagy, az iskola oktatója konferálása mellett. A protektorba öltözött Red Man ellenállt a rendőri intézkedésnek, járókelőkre támadt. Ezt a rendőrtanulók persze  nem hagyták annyiban, szakszerű fogásokkal földre vitték a rendbontót. Nagy sikere volt a fegyverzettechnikai bemutatónak is. A hatástalanított karabélyok és a sisakok minden érdeklődő figyelmét lekötötték.

A rendészeti szakközépiskola elsőéves tanulója, Nyerges Zsanett elmondta, barátainak és családjának sem árulta el, hova jelentkezik, amíg fel nem vették. Törékenynek tűnik, pedig szívós nő.

– A tanév kezdetén talpsérüléssel csináltam végig a kiképzést – mesélte immár mosolyogva. – Minden este újra kellett kötözni a lábamat. Nagyon fájt, de kibírtam. Gyerekkorom óta titkos vágyam volt, hogy rendőr legyek. Egy szót sem szóltam arról otthon, hova jelentkeztem, mindenki meglepődött, amikor közöltem, felvettek rendőrtanulónak. Tavaly én lettem Cserkeszőlő szépe, a szervezők további versenyekre akartak küldeni, én inkább a rendőrséget választottam. Ezt sokkal fontosabbnak tartom.

HARLE SZILVIA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.