Intézkedett, meghurcolták

2014. 10. 08., sze - 10:55
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Senki nem látta, de mindenki tudja, mi történt a tatabányai Sárberki Általános Iskola előtt október 2-án.

A híresztelések dacára az ott jogszerűen intézkedő rendőr nem fektette motorháztetőre az igazolásra többször felszólított férfit, a környéken nem volt több száz síró, rémült gyerek, és a szülők sem írnak petíciót az iskolavezetésnek, hogy a zsaru ne tevékenykedjen többé az iskolánál.

 

Biacsi Sándor főtörzszászlós, a Tatabányai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, iskolarendőr, a tanintézet vezetésének kifejezett kérésére látott el szolgálatot október 2-án 7 órától az iskolánál. A főbejárat előtti útszakasz két végén behajtani tilos tábla jelzi: hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között csak engedéllyel lehet ott köz-lekedni. A tatabányai K. A. (37) reggel háromnegyed nyolc körül kanyarodott be az utcába, nem érdekelte, hogy tilos. A főtörzs-zászlós a tábla előtt állította meg, és jelezte, engedély nélkül nem mehet tovább.

 

 

– A férfi azt mondta, „ő célforgalom”, rakodni fog, behajthat – idézi fel a történteket a főtörzszászlós. – Felvilágosítottam, hogy a kiegészítő tábla nem a célforgalmat, hanem az engedéllyel rendelkezőket engedi be. Ezt követően visszatolatott a sarokig, kiszállt a kocsiból a kisfiával, majd rám nézve azt mondta: „Büdös, g… rendőr!”

 

– Ezt nem a rendőrnek, hanem a nyolcéves fiamnak mondtam – nyilatkozott lapunknak K. A. – Nem gondoltam, hogy a rendőr is meghallja. Nekem semmi bajom a rendőrséggel, két-három éve ellopták a céges kisteherautónkat, egy órán belül megtalálták, nagyon segítőkészek, főleg itt Tatabányán. A fiamat is arra nevelem, hogy tisztelje a rendőröket.

 

– Amikor a becsmérlő szavakat mondta, egyenesen rám nézett – folytatja Biacsi Sándor. – Odamentem hozzá, majd felszólítottam, igazolja magát. Nem történt semmi. Legalább négyszer meg kellett ismételnem, mire ideadta a személyi igazolványát. Még a nevét sem volt időm elolvasni, amikor kikapta a kezemből, és elindult az iskola felé. Tovább szidalmazott, semmibe vette a felszólításaimat. Egyenruhában ezt eltűrni nem lehet.

 

– Valóban elkövettem azt a szarvashibát, hogy kivettem a biztos úr kezéből a személyimet, de csak azért, mert a forgalmit és a jogosítványomat is kérte, és azt gondoltam, akkor egyszerre adom át mindhármat.

 

– Ezután felszólítottam, menjen a kocsijához, és tegye fel rá a kezét, mert előállítom igazolás megtagadása miatt – sorolja a fejleményeket az iskolarendőr. – Ezt szintén legalább négyszer-ötször el kellett mondanom. Amikor közöltem, hogy megbilincselem, rángatni kezdte a karját. Végül „előre helyzetben” megbilincseltem.

 

Az igazgatóhelyettes asszony a zsaruknak később elmondta, akkor ért oda, amikor Biacsi Sándor felszólította K. A.-t, üljön be a járőrautóba. Jól hallotta a férfi válaszát: „Nem ülök be!” Ekkor kért segítséget az iskolarendőr rádión a kollégáitól. Az igazgatóhelyettes nem látott egyetlen síró gyerekeket a környéken, amikor ott volt.

 

Négy járőrkocsi érkezett a helyszínre. A folyamatosan kiabáló K. A.-t a zsaruk beültették az egyikbe. Az erősítésként szintén az iskolához érkező Bodnár Zsolt Tamás törzsőrmester, baleseti helyszínelő szerint az eseményeket figyelő szülők között az ordibáló apuka, és nem a rendőri intézkedés keltett megbotránkozást, miközben a diákok hangosan köszöntek Biacsi Sándornak: „Csókolom, Sanyi bácsi!” „Jó reggelt, Sanyi bácsi!”

 

K. Attila előállításakor panaszt nyújtott be a rendőri intézkedés ellen, amit úgy nyolc órával később visszavont, és személyesen kért elnézést az iskolarendőrtől, belátva: hibázott.

 

– Ha újra ilyen helyzetbe kerülnék, nem lennék ilyen feszült, maximálisan eleget tennék az állampolgári kötelezettségeimnek – mondta K. A.

 

– Hat-hét éve ismerem Biacsi Sándort, korrekt ember, a gyerekek nagyon szeretik, csüngenek rajta – mondta el véleményét az iskolarendőrről Krutilla Katalin, az iskola igazgatója. – A behajtani tilos táblát a kérésünkre helyezték ki két évvel ezelőtt, a gyerekek érdekében. Van, aki betartja, van, aki nem, ez állandó konfliktusforrás a szülők között. Tanév elején két napig nem volt kint rendőr, mindenki behajtott, ezért kérjük rendszeresen, hogy álljon egyenruhás az utca elején.

 

 


Krutilla Katalin

 

– Mindig a tábla előtt állok meg, hogy csak figyelmeztetnem kelljen a szülőket, ne büntetni, mert a gyerekek biztonsága a lényeg, nem a bírság – magyarázza Biacsi Sándor. – Eddig mindenki elnézést kért, és viszszatolatott. Most nem ez történt.

 

– A főtörzszászlósnak intézkedési kötelezettsége volt, helyesen cselekedett – mondja Forrai Zsolt alezredes, a Tatabányai Rendőrkapitányság vezetője. – Egyedül végrehajtott előállításnál pedig kötelező a bilincs használata. K. A. ellen igazolás megtagadása és rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség elkövetése miatt szabálysértési eljárás indult.

 

– Biacsi Sándor kifejezetten tapasztalt, sokat látott rendőr – jellemzi beosztottját Gányai Balázs Ferenc zászlós, a körzeti megbízotti alosztály vezetője. – 1986. március 1-jén szerelt fel próbaidős őrmesterként, 1990. október 1-je óta körzeti megbízott. Kétszer léptették elő soron kívül, tizennégyszer kapott pénz-, kétszer tárgyjutalmat munkája elismeréseként. 2014. szeptember 6-án Tatabánya Közbiztonságáért díjat vett át Schmidt Csaba polgármestertől. Soha nem érkezett róla negatív vélemény, értékelés, kedvező ellenben többször is.

 

– Nagyon megviselt az eset – sóhajt fel az iskolarendőr. – Főleg, ami az interneten van, féligazságok alapján ítélkeznek. Ráadásul ezt azok a gyerekek is olvassák, akiket tanítottam. Még ha nem is hiszik el, a hitelességem akkor is odaveszett. 2008-ban, amikor meghirdették „Az iskola rendőre” programot, rögtön jelentkeztem. Ezt nekem találták ki. Egy iskolával és 12 osztállyal indultam, most 17 iskolában tartok előadásokat. A DADA programban is részt veszek 2011 óta. Habár több iskola vezetése jelezte, mellettem áll, nem tudom, mi lesz velem, folytatom-e a tanítást.      

    


Biacsi Sándor r. főtörzszászlós

 

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Sikeres ellenőrzést tartottak a rendőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.