Jászország őrei

2016. 09. 28., sze - 14:58
Zsaru Magazin

Kétjárásnyi területet tesz ki a Jászság 83 ezer fővel, az itt lakók biztonságára a jászberényi kapitányság négy rendőrőrssel ügyel. Kemény szolgálat a Jászság rendjének őrzése, a zsaruknál nincs üresjárat.

Tóth Péter ezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság megbízott vezetője néhány hete irányítja a város rendőreit. Két évtizedes rendőri múlttal, vezetői tapasztalatokkal átlátja a jászsági zsaruk helyzetét:

 


Tóth Péter ezredes

 

– Ekkora területre nem sok a 120 rendőr. Szolgálatszervezésekkel, átcsoportosításokkal, túlórákkal igyekszünk megoldani, hogy mindig mindenhol legyen rendőr. Az állandó jelenlét az egyik legjobb bűnmegelőzési taktika, visszatartó ereje van. A 36 körzeti megbízott a területe szomszédságában levő falvakra is figyel. Nálunk a vagyon elleni bűncselekmények a legjellemzőbbek. Az elkövetők nagy része fiatalkorú vagy fiatal felnőtt, akiknek nincs megfelelő modelljük a jogkövető polgári életvitelre. Rájuk kell fókuszálnunk. A másik jellemző bűncselekményi kategória a garázdaság. Ennek visszaszorítására is felkészültünk, nagy szerep hárul a körzeti megbízottakra, a jászoknak is el kell fogadniuk, nincs önbíráskodás, öntörvényűség, forduljanak a rend őréhez.

 

Szeptember harmadik hetének rendőri intézkedéseit elemezve képet kaphatunk a Jászság közbiztonságáról. Szeptember 13-án először egy konyhai csetepatéhoz kértek zsarut. Az alattyáni B. Imre (50) ököllel akarta jobb belátásra bírni a feleségét. A 44 éves asszonyt kórházba vitték, a férj ellen testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a feleség kérte a rendőröket az ideiglenes távoltartás elrendelésére is. Este a zsaruk keresték azt a bátor kocsmahőst is, aki egy jászágói söröző előtt ütött le egy 50 éves férfit. A fiatalkorú támadót még aznap előállították, garázdaság bűntettével gyanúsítják.

 

Egy 69 éves jászapáti férfi szeptember 14-én reggel tett bejelentést: este hazafelé tekert, amikor leszólította egy kerékpáros, megkaparintotta a táskáját, benne értékes telefonjával, majd elmenekült. Délután egy munkahelyi balesetnél intézkedtek a nyomozók, majd a berényi zsaruk este megfogtak egy vetkőztetős tolvajt.

 


Kármán András főtörzszászlós és Gazsi József főhadnagy vasgyűjtőkkel

 

– A helyi V. Miklós (20) tavasszal szabadult legutóbbi szabadságvesztéséből – mondta Kármán András főtörzszászlós, aki Gazsi József főhadnaggyal együtt derítette fel az ügyet. – Mostanában ruhamániás lett. Tegnap este ismerőse házába lopózott be, aki nadrágban aludt, Miklós le akarta húzni róla a farmert. Amikor a sértett zsebében megcsörrent az apró, már csak a pénz kellett neki, 2400 forinttal távozott. Elfogtuk, lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, szabadlábon védekezik.

 

Másnap reggel az áramszolgáltató kért zsarukat Jászladányba lopáshoz, mérőóra-megrongáláshoz. Sz. Rozáliához (31) vezette be valaki az utcai áramot, a nő szerint csak azért, hogy kibabráljon vele. Szakértők vizsgálják majd, mióta tart ez a „tréfa”. A ladányi zsaruk sem unatkoztak aznap, két betörő is horgukra akadt.

 


Fazekas György főhadnagy

 

– Reméljük, egy ideig csend lesz a faluban – jegyezte meg Fazekas György főhadnagy, a Jászladányi Rendőrőrs bűnügyi csoportjának vezetője. – Három napja egy család arra ébredt, hogy betörő pakol a nappaliban. Megfuttatták, sőt fel is ismerték, a helyi M. László (31) inalt el a házból. A férfi később önként bejött az őrsre, gyorsított eljárásban egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, három hónap haladékot adva a büntetés letöltésének megkezdésére. Ennek örömére 15-én hajnalban újra betört egy helyi családi házba, elfogtuk. A bíróság aznap elrendelte előzetes letartóztatását. Hasonlóképpen döntött a jászladányi B. László (21) ügyében is, aki lakatlan házak kitakarítására specializálta magát, több tanú látta, és térfigyelő kamerák is igazolták, ő a betörőnk, elkaptuk.

 


A betörő többször is visszament

 

A héten szeptember 16-a számított nyugodt napnak. Egy gazda Jászkisérről jelentette be este, hogy valaki elvitt tőle két szárnyast. Egy jánoshidai gazdálkodó pedig éjjel vette észre, hogy benyomták az ablakát, és eltűnt harmincezer forintja. Jászberényből egy közel kétmilliós betörést jelentettek, majd kiderült, a sértett megtalálta a pénzt.

 

Másnap délelőtt egy zaklató szomszéd miatt tett feljelentést egy ladányi férfi. Dudás Richárd alezredes, a kapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetője szerint ez már az új szemlélet eredménye, egy hónapja még az utcán intézték volna el a konfliktust:

 


Dudás Richárd alezredes

 

– Célzott ellenőrzésekkel, a szükséges időben mindig mindenhol van rendőr, akihez bármikor segítségül fordulhat a lakosság. Jászberény közművel, világítással sem rendelkező kiskertes területén, Neszűrben is, ahol közel kétezer ember él.

 

Szeptember 18-án hajnalban egy autóstoppos középkorú férfiról érkezett információ, a város határában igazoltatták a zsaruk. Nem beszélt sem magyarul, sem angolul, nem voltak fényképes okmányai. Kiderült, francia állampolgár, Tibetbe indult stoppal. Aznap reggel egy 48 éves jászberényi nő kért segítséget. Volt élettársa, a helyi B. Norbert (28) rátörte az ajtót, és fojtogatni kezdte, majd lefeküdt az ágyra, és elaludt. A rendőrök ott fogták el, a férfi a testi sértést és a magánlaksértést is beismerte, szabadlábon védekezik. Este újabb féltékenységi vitából alakult tettlegesség. A berényi B. József (48) megütötte 34 éves barátnőjét, és a hajánál fogva húzta a földön. A férfit elfogták, azt állította, nem emlékszik semmire, csak összevesztek. Szabadon távozott, a nő nem tett feljelentést. Késő este egy hazatérő jászberényi polgár észrevette, betörtek a lakásába, két márkás órát és pénzt vittek el.

 

Szeptember 19-én délelőtt egyszerre két kerékpárt toló férfira figyeltek föl a zsaruk Jászberényben. A helyi H. Csaba (32) pár perce emelte el őket egy kerítés mellől. Lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, szabadlábon védekezik. A családi vitákból aznapra is jutott. 17 órakor egy 38 éves jászberényi férfi hívta a zsarukat: felesége, B. Gabriella (34) öngyújtóval megégette a kezét, égési sérüléseket szenvedett. A férfi élt a magánindítvány jogával, a nő ellen testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

 

– Éjfél körül a berényi vasútállomásnál igazoltatták kollégáim a nagykátai Cs. Ferencet (20), zsebéből kábítószergyanús anyag került elő, szakértő elemzi majd a hatóanyag-tartalmát. Egyelőre új pszichoaktív anyaggal viszszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk ellene eljárást, szabadlábon védekezik – zárta a hét történéseit Tóth ezredes. – A héten elfogtunk még hat sofőrt, akik ittasan ültek a volán mellé, és igazoltattunk több száz polgárt. Ez egy nyugodt hét volt sikeres intézkedésekkel, állandó rendőri jelenléttel. Ez lesz az elkövetkező időkben az alap, nagy a terület, kevesen vagyunk, mégis mindenhol ott leszünk.

           

Végh Attila
Fotó: Erdei Mihály, rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.