Két hónapja a határon

2015. 11. 25., sze - 11:18
Zsaru Magazin

Az ideiglenes zöldhatárzár elérte célját: Magyarország határait elkerüli az illegális bevándorlók áradata.

A magyar államhatár védelmére szeptember 1-jén létrehozott rendőri egység vezetője szerint ehhez elengedhetetlen volt a hármas egység: a megváltozott jogi háttér, a megfelelő technikai eszköz, a „kerítés”, és a felkészített, szolgálatát hibátlanul ellátó csapat.

 

A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának határvadászai szeptember 15-étől dolgoznak élesben. Szabó Ferenc ezredes, a határvadászok parancsnoka szerint az egység létrehozására, felépítésére, kiképzésére fordított források megtérültek, a szolgálat ellátásához kidolgozott, átgondolt stratégia működőképes.

Illegális migrációval kapcsolatos elfogások 2015. október 21. és 2015. november 19. között

 

– A lezárt zöldhatárszakaszok terelőhatása a számadatokban is megmutatkozik. A határvadász bevetési osztályok szolgálatba lépése előtti napon, szeptember 14-én tízezer személy lépett át jogellenesen a szerb–magyar határszakaszon. Másnap megtörtént a zöldhatár ideiglenes műszaki lezárása és hatályba léptek a törvénymódosítások, a határsértés és a határzár rongálása bűncselekmény lett. Ez volt a határvadászok első szolgálati napja, 300 illegális határátlépővel szemben intézkedtünk. Mára ez a szám a szerb–magyar határszakaszon napi átlagban öt-hat főre, a horvát–magyar határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár óta gyakorlatilag nullára csökkent.

A hármas feltétel adott, napjainkban is elengedhetetlen a magyar államhatár és az Európai Unió schengeni határának hatékony védelméhez. Önmagában a jogszabályváltozás, az ideiglenes biztonsági zöldhatárzár nem elég, ha a zsaruk, a honvédek nem járőröznének a nap 24 órájában, az illegális határsértők továbbra is százával próbálkoznának.

– Egyfajta érdekessége a kialakult helyzetnek, hogy a migrációs hullám drasztikus irányváltása mellett nem szűnt meg az embercsempészés – folytatta Szabó ezredes. – Az utóbbi időben elfogott határsértők mindegyike csempészek közreműködésével próbálkozott. Az embercsempészek szervezettek, felkészültek, technikai eszközökkel ellátottak, távcsővel figyelik csoportjaik és járőreink mozgását, rádión tartják egymással a kapcsolatot. Egyszerre több helyen vágják át erővágóval a kerítést, megpróbálják megosztani az erőket. Nem sikerül. A legtöbb próbálkozót az ideiglenes biztonsági határzár vagy a gyors telepítésű drótakadály közvetlen közelében, tettenéréssel fogjuk el, de a többiek sem jutnak messzire.

 

Szabó Ferenc ezredes: Adottak a hatékony határvédelem feltételei

 

A két hónap alatt összeszokott az állomány. Megfelelt az új kihívásnak az a 863 próbaidős, frissen felszerelt zsaru is, akiknek szeptember 15-e volt az első szolgálati napjuk. Azonosultak a feladattal, motiváltak, s hiába fokozott a terhelés, senki nem kérte áthelyezését. A hatékony szolgálatellátás logisztikai hátterét is sikerült tökéletesíteni, nincs éhes, kialvatlan zsaru, lemerült rádió, üzemképtelen terepjáró.

– Büszkék arra, hogy határvadászok, én meg parancsnokként rájuk vagyok büszke – értékelte a 2106 határrendész munkáját a parancsnok. – Fontos az önbecsülés. Most, hogy a határon csökkent a terhelés, részt veszünk a határ menti településeken lakók szubjektív közbiztonságérzetének növelésében, járőrözünk az utcákon, az utakon. Ez is része a határvédelemnek.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam