Már a drogot is kimutatják

2015. 04. 23., cs - 13:45
Zsaru Magazin

Egy új berendezésnek köszönhetően április elejétől az alkohol mellett kábítószerek és új pszichoaktív anyagok is kimutathatók a vér- és vizeletmintákból a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) véralkohol-vizsgáló laboratóriumában.

Amikor felmerül a gyanú, hogy a bűncselekményt vagy a szabálysértést ittas vagy bódult állapotban követte el valaki, a zsaruk orvoshoz viszik, aki vér- és vizeletmintát vesz tőle. Ezt elküldik a BSZKI véralkohol-vizsgáló laboratóriumába vagy egy másik illetékes laboratóriumba, ahol meghatározzák, hogy az adott időpontban hány ezrelék alkohol volt az illető vérében vagy vizeletében.

 

 

– Gyakori, hogy kiderül, nem volt ittas a vizsgált személy, ha mégis zavartan viselkedett, arra valamilyen tudatmódosító szer adhat magyarázatot. Erről azonban nem nyilatkozhattunk, mert nem volt megfelelő eszközünk a vér- és vizeletvizsgálat során a mintában az alkohol mellett megjelenő más öszszetevők pontos azonosítására. Munkánk így befejeződött azzal, hogy elküldtük a szakértői véleményt, amely szerint az alany mintájából alkohol nem volt kimutatható – mondta Bánfai Edina igazságügyi vegyész szakértő, a BSZKI véralkohol-vizsgáló laboratóriumának vezetője. – Áprilistól viszont nagy hatékonyságú folyadékkromatográffal összekapcsolt tömegspektrométer is segíti a munkánkat, meg tudjuk nézni, hogy a minta tartalmaz-e kábítószerre vagy új pszichoaktív anyagra utaló összetevőt. Ha találunk ilyet, informálni tudjuk az eljáró hatóságot, amely elküldheti a mintát további vizsgálatra az Országos Toxikológiai Intézetbe vagy más toxikológiai laboratóriumba. Az áprilisban üzembe helyezett új berendezésnek köszönhetően – az országban a véralkohol-vizsgáló laboratóriumok közül egyedülálló módon – már mi is fel tudjuk fedni, ha valaki tudatmódosító szerhez nyúlt.

Ennek azért van jelentősége, mert az ittasság kizárása után az eljáró hatóság már csak abban az esetben kérte a vér- vagy vizeletminta vizsgálatát drogra, ha a gyanúsítottal kapcsolatban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja is felmerült.

 

Bánfai Edina: Több összetevőt tudunk azonosítani a mintákból

 

– A folyadékkromatográfban egyszerre száz mintát helyezhetünk el, egy minta vizsgálata körülbelül fél órát vesz igénybe – ismertette a laboratórium vezetője.

A készülék szétválasztja a mintában található összetevőket, a tömegspektrométer pedig azonosítja az egyes vegyületeket. Ez a vizsgálati módszer minden olyan anyag kimutatására alkalmas, amelyhez van referenciaminta. Mivel a BSZKI kábítószer-vizsgáló laboratóriumában vegyelemzik a rendőrség által lefoglalt kábítószereket és dizájnerdrogokat, és itt azonosítják az utcán felbukkanó legújabb szereket is, referenciamintából nincs hiány.

 

 

– Már az új berendezés üzembe helyezését követő héten találkoztunk olyan mintával, amelyben alkohol nem volt, de a vizsgálat kimutatta kokain és metadon maradványainak jelenlétét – tájékoztatott Bánfai Edina. FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akkor adjál pénzt!

Cigit kért, nem kapott, bántalmazta a sértettet, elvette a pénzét, majd elmenekült. A mezőkövesdi rendőrök az elkövetőt nyolc órán belül elfogták.

 

Lezárt akta: szerszámgépeket loptak

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két férfi ügyében, akik szerszámgépeket loptak a városban.