Mozgalmas Mecsekalja

2016. 10. 05., sze - 11:35
Zsaru Magazin

Pécsett sosem unatkoznak a zsaruk. Elfogtak garázdát, bolti tolvajt, rablót, egy ittasan karambolozót és embert ölő hajléktalant azon a héten, amikor nyomon követtük munkájukat.

Korontos Zoltán ezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője fontosnak tartja, hogy munkatársai közel legyenek a lakossághoz. A Központi Rendőrőrshöz tartozik a történelmi belváros, a nyugati városrész pedig az Uránvárosi Rendőrőrs területe. Itt idősebb a lakosság, többször próbálkoznak a trükkösök, ráadásul számos kereskedelmi centrum és egyetemi objektum is itt található. A Kertváros mintegy 60 ezer lakossal, paneltömbökkel, új házakkal és a pécsi „Rózsadombbal”, értékes ingatlanokkal a városrészi őrs területe. Pécs keleti részén a Gyárvárosi Rendőrőrs zsarui ellenőriznek, ez a város elmaradottabb része.

 


Korontos Zoltán ezredes

 

– A rendszerváltást követően bezártak a bányák, nőtt a munkanélküliség, ennek volt és van hatása a város társadalmi összetételére, közrendi helyzetére – magyarázza az ezredes. – A megyeszékhelyt 39 település veszi körül, Pécs 156 ezer állandó lakost számlál. Bűnügyi szempontból a legfertőzöttebb a belváros. Itt található a legtöbb üzlet, a Mecsek oldalában sok a családi ház, ide tartozik a busz- és a MÁV-pályaudvar. Évente 300–380 kulturális, sport- vagy egyéb eseményt szerveznek itt. Pécs egyetemi város közel harmincezer hallgatóval. Külön kihívás, hogy több mint száz náció képviselteti magát a Pécsi Tudományegyetem hallgatói közösségében.

 

Házkutatással indul a kedd, miután hajnalban mopedjével karambolozott az Uránvárosban egy fiatalember, aki amfetamintól és szeszes italtól befolyásolva vezette járművét. Hentz Péter törzszászlós, szolgálatirányító parancsnokkal kezdtük a napot.

 

– Reggel kilenckor eligazítás, 21 órakor beszámoltatás, és közben folyamatosan a területen vagyok. Mindent hallok a rádión, minden eseményről tudok. Ha nyugodtabb az éter, a járőrök munkáját segítem. A fiatal egyenruhásoknak elkél a támogatás, biztatás, s ha kell, megmutatom, miként lehetnek hatékonyabbak – mondja, közben Horváth Tibor főtörzszászlós csatlakozik hozzánk.

 


Házkutatás

 

A Kertvárosi Rendőrőrs nyomozójával kiegészülve gyorsan megtaláljuk a hajnalban karambolozó B. Zoltánt (29). A férfit a mentők kórházba vitték, mert eltört a lába. Volt barátnője lakásában nem utalt semmi a férfi kábítószer-fogyasztására, azonban a lakásban a zsaruk idegen személyazonosító okmányt találnak, egy ismert pécsi drogosé, akit köröznek. A nyomozó megteszi a szükséges intézkedéseket, majd indulunk tovább.

 

Délben rablásról érkezik bejelentés a Komlói útról. Két fiatal nő ellökött egy 75 éves asszonyt, kitépték a kezéből a táskáját, majd elmenekültek. A hölgy megsérült, mentőt hívtak hozzá. Felpezsdül az éter, minden rendőrt mozgósítanak, Szenti Péter alezredessel, a helyszínelő alosztály vezetőjével az élen a nyomozók hamar a tetthelyre érnek. Valaki látta a rablókat, elmondta, hogy néznek ki, merre mentek. A zsaruk lefoglalják a térfigyelő kamerák felvételeit. Valószínűsítik, hogy a tettesek az értékeket kiszedték a táskából, és eldobták vagy elrejtették. A táskát meg is találják a közelben, a rablók a fűbe dobták, és már nincs benne a tárca. Aztán a Corvin utcában egy szemetesből a buksza is előkerül, természetesen pénz nélkül. A járőrök nem sokkal később az utca városszéli végénél elfogják a két nőt, és a kapitányságra viszik őket.

 


Meglett a táska

 

– A helyi O. Margit (21) és K. Klaudia (23) ellen rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indul eljárás – tájékoztat Tamás Armand őrnagy, a nyomozó alosztály vezetője. A bíróság szeptember 13-án elrendelte O. Margit előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezik.

 

Már benne járunk a délutánban, amikor telefonon bejelentik: Abaligeten 13 óra körül egy 250 köbcentis motorkerékpárral öngyilkossági szándékkal elment otthonról egy 40 éves férfi. Kora este az édesapja sírjánál találnak rá a zsaruk, akkor már letett arról, hogy véget vessen az életének. Ezután Farkas Kornél zászlós és Baluka Attila törzsőrmester, belvárosi körzeti megbízottakat egy üzletbe kísérjük el, ahol egy 16 éves, lakóotthonból megszökött lányt tartanak vissza, mert elemelt néhány terméket. A lány sír, hogy mi lesz vele. Beviszik az őrsre, ott dől el, hogy szabálysértési őrizetbe kerül-e, de mindenképpen bíró előtt kell felelnie tettéért.

 


A belváros őrei bolti tolvajt állítottak elő

 

De nem csak a kedd volt mozgalmas Pécsett. Szeptember 11-én a „kis” Fradival játszott az NB III-as Pécs, ötezer szurkoló látta a mérkőzést, a rendőrök probléma nélkül hajtották végre a külső biztosítást. Szeptember 14-én egy nő tett feljelentést volt élettársa, V. Zoltán ellen, aki szeptember 8-án reggel Tolnáról, egy bolt elől trélerrel elvitte közös tulajdonú személygépkocsijukat, amelyben 4,7 millió forint volt. Aznap este érkezett bejelentés, hogy egy 15 éves lány sérelmére szexuális erőszakot követtek el. Édesanyja szerint gyereke barátjának apja, a harkányi Z. László (37) volt a tettes. A Harkányi Rendőrőrs körzeti megbízottja otthonából állította elő a férfit, akit őrizetbe vettek a nyomozók. Szeptember 15-én délután a járőrt a Makay István útra küldték: egy szolgálaton kívüli rendőrnő kért segítséget, mert egy férfi követte, és szexuális ajánlatokkal zaklatta. Az egyenruhások előállították a 23 éves pécsi fiatalembert, és vele szemben garázdaság szabálysértése miatt 50 ezer forint bírságot szabtak ki. Szeptember 16-án kora délután egy szemtanú hívta a zsarukat, a 6-os főúton, a Markó csárdánál két motoros összeütközött. A helyi S. Ádám (24) a kanyarban áttért a szemközti sávba, ő súlyos, a másik fél könnyű sérülést szenvedett, a mentők kórházba vitték őket. A baleseti helyszínelő rögzítette a nyomokat, igazolást adott ki, a járművek elszállításáról az érintettek gondoskodtak. Szeptember 17-én dél körül az Alsóhavi utcába kellett kivonulni a rendőröknek: holtan találtak egy 44 éves hajléktalant, akit megöltek. Kiderült, az áldozattal lakó T. Csaba (54), megunva a hosszú ideje tűrt sanyargatását, fejbe vágta a társát. A zsaruk elfogták, a bíróság szeptember 22-én elrendelte előzetes letartóztatását.

 

Takáts László
Fotó: Szabó László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a gázolajtolvajok

A kazincbarcikai rendőrök elfogták azt a két férfit, akik munkagépekből tulajdonítottak el csaknem 1000 liter gázolajat.

 

Áruházakból loptak

Sorozatban lopott két férfi Szegeden. Az ügyben indult nyomozás lezárult.

 

Megelőzték

A Tolna vármegyei rendőrök egy interneten szerveződő illegális gyorsulási verseny megrendezését akadályozták meg a hétvégén Szekszárdon.

 

Többször megszúrta férjét

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök rövid idő alatt tisztázták az eset körülményeit, és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 53 éves kunszentmiklósi nőt.

 

A közút nem versenypálya

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások és az illegális gyorsulási versenyek kiszűrésére, megakadályozására.