Nagyköveti kutyaszemle

2016. 08. 19., p - 12:44
Zsaru Magazin

Különleges látogatója volt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjának: Marie-France André, Belgium magyarországi nagykövete érdeklődött a rendőrségi kutyák és képzésük iránt.

Belga rendőrök gépjárművezetés-technikai továbbképzésére (lásd múlt heti számunkat) látogatott el korábban a nagykövet asszony Nagytéténybe, ahol a tréninget tartó ROKK igazgatója, Dsupin Ottó dandártábornok tett említést a szolgálati ebek képzéséről. Mivel Marie-France André imádja a kutyákat, főleg a német és belga juhászokat, július 27-én ellátogatott a központ dunakeszi telephelyére, ahol Less Ferenc alezredes, főosztályvezető kalauzolta.

 


Most még lehet simogatni

 

A nagykövet meglepődve hallotta, hogy hatszáz rendőrkutya van az országban.

 

– Milyen területen használják az ebeket? – kérdezte Marie-France André.

 

– Vannak kábítószer-, robbanóanyag-, személy- és tetemkereső,  nyomkövető,  valamint járőrkutyáink – adott választ Less Ferenc. – A járőrebeknek komoly bűnmegelőző hatásuk van, területi eloszlásuk is ennek megfelelően változó. Míg Győr-Moson-Sopron megyében mindössze nyolc szolgálati járőrkutya van, addig Szabolcs-Szatmár-Beregben 48.

 

A zsaruebek természete és öröklött képességei is érdekelték a nagykövetet. A főosztályvezető elmondta, hogy a kölykök vásárlásakor, illetve a tenyésztéskor különös figyelmet fordítanak arra, hogy a négylábú felmenőinek mentalitása a későbbi alkalmazási területnek megfelelő legyen. A keresőkutyáknál a jó szaglás, a járőrebeknél a szükséges agresszió a fontos.

 

– Hogyan zajlik a szolgálati ebek tréningezése?

 

– Nem úgy kell elképzelni, mint a katonai kiképzést – magyarázta az alezredes. – Nem a kondíciójukra fordítjuk a hangsúlyt, hanem olyan helyzetekre készítjük fel őket, amikkel a munkájuk során találkozhatnak. Felvisszük őket magas helyekre, sötét helyiségbe, hogy ha ezektől tartanak, le tudják győzni félelmüket a kutyavezetőjük segítségével. Ez általában sikerül, ha mégsem, sajnos alkalmatlannak kell minősíteni a kutyákat.

 


Fegyelmező gyakorlatok

 

– Mikor kezdődik a képzésük?

 

– Egyévesen.

 

– Olyan későn?

 

– Inkább korán – felelte Less Ferenc. – Több országban, például Ausztriában ugyanis másfél éves korban kezdenek csak foglalkozni a kutyákkal. A szocializációt persze már hat hónaposan megkezdjük, és játékosan kisebb feladatokra is megtanítjuk őket, de a szó szoros értelmében vett képzést egyévesen kezdik, és három-négy hónapig tart.

 

Mint kiderült, a nagykövetnek is van egy tíz hónapos német juhászkutyája, egy alapítványon keresztül jutott hozzá.

 

– Eredetileg Prince-nek hívták, de én mindenképpen magyar nevet szerettem volna neki, ezért végül Királynak kereszteltem el. Nagyon aranyos, érdeklődő kutya, bár eleinte félt feljönni a lépcsőn, de már megbarátkozott vele. Az emberekkel kedves, azonban a többi kutyát megugatja.

 


A belga nagykövet kedvencével és Less Ferenc alezredes

 

A látogatás a kennelek megtekintésével folytatódott. A csaholó négylábúak lenyűgözték Marie-France Andrét. Főleg a három hónapos, játékos, ugrabugráló kölykök és a kilenc hónapos, fegyelmezett növendék kutyák. A kedvencek azonban kétségkívül a háromhetes szőrgombócok voltak, akik álmatagon kémlelték a történéseket és fogadták a simogató kezeket.

 

– Fantasztikus élmény volt ez a bemutató – mondta a nagykövet. – Mivel imádom a kutyákat, ez a hely nekem maga a paradicsom. Minden elismerésem az itt dolgozóké, mert rendkívüli munkát végeznek!

 

Ferentzi Tünde
Fotó: Sebestyén Jenő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.