Nem jönnek zavarba

2016. 07. 27., sze - 09:58
Zsaru Magazin

Július óta magyar zsaruk szolgálnak Zadarban, a magyar turisták által is kedvelt horvát tengerparti üdülőhelyen. Minden körülmények között helytállnak, jelenlétüknek, segítségüknek köszönhetően ott nyaraló honfitársaink sem jönnek zavarba.

Három dunántúli zsaru egy hónapig teljesít szolgálatot a tengerparton. Hét rendőrt készítettek fel a feladatra, két háromfős csoport júliusban, illetve augusztusban nyújt segédkezet a dalmát kollégáknak és a magyar turistáknak, egy fő pedig bármikor mozgósítható csereerőként.

 

– Horvátország minden eddiginél kedveltebb üdülési célpont az idén, több tízezer magyar turistát várnak. A nagyszámú látogató minél komfortosabb, biztonságosabb kikapcsolódása érdekében a magyar rendőrség a korábbi években is adott támogató-segítő szolgálatot, most sem hagyjuk magukra a nyaralókat – mondja küldetésükről az első turnus tagja, Jankovics Gábor főtörzszászlós, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Letenyei Határátkelőhelyének részlegvezetője. – Fegyver nélkül, a felismerhetőség érdekében a hazai egyenruhát viselve, a horvát kollégákkal közös járőrcsoportokban vagyunk jelen a kedvelt idegenforgalmi pontokon. A külföldön esetleg elbizonytalanodó magyar polgárokra jó hatással van a honi rendőr látványa, egyre többen fordulnak hozzánk segítségért, információért. Közösségi oldalakon, a police.hu-n közzétettük az elérhetőségeinket, megérkezésünk után felkerestük a nagyobb hoteleket, kempingeket, és ott hagytuk a telefonszámainkat.

 


Felkészültek a turizmusra

 

A konzulátussal együttműködve elveszett okmányok pótlásától kezdve a tolmácsoláson át a jogorvoslatig igyekeznek megoldani a gondokat. Készségszintű angol nyelvtudás volt a kiválasztás egyik alapja, erre a horvát felmenőkkel bíró főtörzszászlós rátett egy lapáttal; anyanyelvi szinten beszéli a horvát nyelvet is. Elkél a tájékoztatás, július 15-én a viharos erejű szél miatt több horvát autópálya-szakaszt lezártak a hatóságok, a sztrádán összezsúfolódott, vagy kerülő utat kereső nyaralók hívták a magyar zsarukat.

 

– Több tucat hívás futott be, mindenkit igyekeztünk megnyugtatni – beszél a tumultuózus jeleneteket eredményező biztonsági intézkedésekről Korom Csaba Bence törzsőrmester, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrző alosztályának járőrvezetője. – A külföldön megélt szokatlan helyzet kibillentheti az embereket a komfortérzetükből, a horvát mentalitás is eltér a miénktől, az itt élők más temperamentumúak, valószínűleg nem először éltek meg hasonlót. A mieinkre ráfért néhány jó szó, úgy vettük észre, hogy hálásak a tanácsokért.

 

 


Útbaigazítás

 

Ha már közlekedés: a szakmát itt is lehet gyakorolni, igaz, intézkedési jogkörük nincs a magyar zsaruknak az Adria partján, de járművezetőkkel azért kapcsolatba kerültek.

 

– Egy motoros elesett, neki tolmácsolással segítettünk telefonon, hogy megértesse magát a horvát helyszínelőkkel – említ egy különös beavatkozást Tóth Alex törzszászlós, a Pécsi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – A másik eset kacifántosabb volt, egy magyar kamionvezető elszámította szerelvénye méretét, behajtott egy apró faluba, és beszorult egy kanyarba. Miközben próbálta kiszabadítani járművét, ledöntött egy kőkerítést, és a fal olyan kárt tett a pótkocsiban, hogy a romokon volt kénytelen vesztegelni. A helyi egyenruhások a sofőr vérében alkoholt mutattak ki, ellene rongálás és ittas járművezetés miatt gyorsított eljárást kezdeményeztek. Beszéltünk az ügyet tárgyaló bírónővel, aki pénzbírságot szabott ki honfitársunkra, és eltekintett az elzárásától.

 

Egy fiatal magyar párt kábítószer-birtokláson értek a horvát zsaruk, a férfi ellen eljárást indítottak, előzetes letartóztatásba került. Barátnője nagyon aggódott miatta, a magyar zsaruk, amellett, hogy ügyvédet és pénzátutalást intéztek a fiatalembernek, a lánynak is nyújtottak némi lelki támaszt. Ha nincs konkrét szituáció, a három zsaru nyolcórás szolgálatokat teljesít, előzetes megbeszélés alapján érkezik értük szálláshelyükre egy horvát járőrautó. Dolgoznak napközben, éjszaka, járják a város környéki falvakat kocsival, a zsúfolt belvárost és a turistáktól hemzsegő tengerpartot gyalog, és mennek a vízre is a horvátok járőrhajójával. „Nézd, magyar zsaruk!” – hallották nemegyszer, de osztrákok, németek, lengyelek is kértek már tőlük útbaigazítást. Akik hozzájuk fordultak, jó helyen kereskedtek, a rendőrök jól eligazodnak a nyolcvanezres Zadarban. Tóth törzszászlós 2013-ban, Jankovics főtörzszászlós 2015-ben már dolgozott az Adria partján, de Korom törzsőrmester is hamar megismerte a település fontosabb pontjait. Júliusban a történelmi városmag igencsak felkapott hely, a tömeg éjjel-nappal korzózik a sikátorok, az éttermek teraszai és a mütyürkeárusok sátrai közt.

 

A magyar zsaruk tolmácsolnak, segítenek, közben benyomásokat is gyűjtenek a külszolgálat során:

 


Marina Mis, az aktuális házigazda

 

– A lakosság érezhetően tiszteli az egyenruhásokat, nagy részük háborús veterán, ezért az emberek felnéznek rájuk. Ugyanakkor közvetlenül megszólítják őket, elmesélik gondjukat-bajukat, vagy csak a beszélgetés kedvéért szóba elegyednek velük. A horvát nem egy ideges nép, jól megfigyelhető a szokásaikon, a szinte szertartásos, hosszú, mindig vendéglátóhelyen elköltött reggeli kávézás során – mondják a magyar zsaruk eddigi tapasztalataikról.

 

Munkáról szól az egy hónapos kiküldetés, de ezt a szolgálati helyet biztosan nem fogják elfelejteni. A város legnagyobb hoteljében szálltak meg, 47 méterre a tengertől.

 


Jankovics Gábor főtörzszászlós, Tóth Alex törzszászlós és Korom Csaba Bence törzsőrmester (jobbra)
gyűrűjében a horvát kollégák

 

 

Szilágyi Attila
Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

10 percen belül a helyszínen

Tűz ütött ki egy bölcskei háznál, a dunaföldvári rendőrök egy asszonyt mentettek ki, majd megkezdték az oltást.

 

Finn módszerrel ellenőriztek

A közlekedésbiztonsági akció során a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból.

 

Megyei közgyűlési elismerések

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének és rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének tevékenységét is elismerték.