Pintér: Legyen büszke a rendőr!

2015. 04. 23., cs - 14:14
Zsaru Magazin

A rendőrség napja alkalmából interjút adott lapunknak Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető a rendőrség elismertsége mellett beszélt a szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslat vitájáról és a rendőrtanulókról.

– Miniszter úr! Mi a közös egy balesetvizsgálóban, egy körzeti megbízottban, egy főkapitányság bűnügyi és egy csoportvezetőjében, valamint az országos rendőrfőkapitányban?

– Valamennyien hivatásos állományú rendőrök, esküt tettek arra, hogy életük veszélyeztetésével is szolgálják hazánkat. Kérdésének aktualitása pedig nyilván az, hogy 1993. április 23-án Boross Péter belügyminiszter úrtól valamennyien átvették az év rendőre miniszteri díjat.

– 22 évvel ezelőtt ön volt az országos rendőrfőkapitány…

 

Pintér Sándor belügyminiszter

 

– A díj itt van az irodámban. Büszke vagyok rá!

– Körbenézve nem is látni más relikviát, nagy becsben tarthatja. De mire lehet büszke manapság egy rendőr?

– Mindenekelőtt arra, hogy rendőr. A rendőrség napjainkban az ország legelismertebb testülete, a közvélemény-kutatások adatai szerint csak a Magyar Tudományos Akadémia előzi meg. Kifejezetten büszke vagyok arra is, hogy az Európai Bizottság felmérése szerint a tagországok lakosságának az egyes nemzeti intézmények iránti bizalmi indexének rangsorát a magyar rendőrség vezeti, Magyarország lakossága leginkább a rendőrségben bízik. A szolgálat egy ilyen elismert testületben büszkeséggel kell hogy eltöltsön mindenkit.

– Nem volt ez mindig így.

– Kétségtelen, azonban a rendőrség több éve tartó átalakítási folyamata meghozta a társadalom, az állampolgárok elismerését.

– Melyek ennek az átalakulásnak a legfőbb ismérvei?

– A rendőr és a rendőrség egyre inkább emberközpontú és tudásalapú. A társadalom és a testület mindinkább figyel magára a rendőrre, a rendőr pedig az ország polgáraira. Ez a figyelem valamennyi rendőri tevékenységnél tetten érhető. A rendőri intézkedések a határozott fellépés mellett az együttműködés szándékával történnek. A szolgálatellátás feszesebb, s figyelembe veszi az állampolgári igényeket. Jelentősen javult a parancsnoki munka színvonala, már-már példaértékű a társszervekkel, a polgárőrséggel való együttműködés. Mielőtt azonban meggyanúsítanának azzal, hogy elégedett vagyok, rögzítsük: mindent lehet még jobban csinálni, így ezt az átalakulást sem tekintem befejezettnek.

– Befejeződött viszont a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat tárgyalása. Április 14-én az ülésteremben megjelent 197 képviselő közül 188 szavazott igennel. Ez pedig nem kétharmad, hanem 95 százalék.

– Állampolgárainkat követően az Országgyűlés ezzel a szavazataránnyal ismerte el azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt években a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya végzett. A szavazás bizonyította, kifejezésre juttatta, hogy Magyarország bízik rendőreiben. A törvényjavaslat előterjesztőjeként köszönöm a bizalmat a parlamenti felelősséggel szavazó képviselőknek. Minden társadalom életében az egyik legfontosabb érték a rend. A rend adja meg a hétköznapok nyugalmát, a társadalmi békét, biztosítja a társadalmi fejlődés, az egyéni boldogulás feltételrendszerét. A rend kialakításának nélkülözhetetlen eleme a rendvédelmi szervezetek kiépítése és fenntartása. Ugyanakkor a legjobban felépített szervezet sem működhet elkötelezett személyi állomány nélkül. Az elkötelezettségnek pedig társulnia kell a létbiztonsággal, az államnak biztosítania kell a mindennapok megélhetésének anyagi feltételrendszerét. Az Országgyűlés meghatározó többséggel támogatta a kormány ez irányú törekvését.

– Mást nem hallani, mint hogy a rendőrök azt számolják, mennyit fognak keresni július 1-jétől.

Várható átlagbérváltozás (Általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv)

 

– Ez természetes, hiszen 13 évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány idején volt ilyen jelentős mértékű, törvényi szinten garantált illetményemelkedés a rendőrségen: a hivatásos állomány illetménye állománycsoportoktól függően eltérő mértékben, de átlagosan 30 százalékkal, majd 2019-ig évente 5-5 százalékkal emelkedik. Mindennek az az alapja, hogy Magyarország erősödik, és ennek az erősödésnek köszönhetően egyre több közszolgálati dolgozó számára tudjuk az anyagi megbecsülést és a könnyebb megélhetést is biztosítani. A rendvédelem hivatásos állománya mellett az egészségügyben is folytatódott a béremelés, emelkedik a pedagógusok fizetése, s tovább nőhet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók bére is.

Itt kell eloszlatnom azt a tévhitet, hogy az új törvény kizárólag az illetményemelésről szól. Az új törvény az 1996. szeptember 1-jei hatálybalépését követően 86 alkalommal módosított Hszt.-t váltja fel, melynek további toldozása-foldozása az elmúlt évek jelentős kormányzati döntéseiből eredően elengedhetetlen módosítása a régi keretek között már nem volt megoldható. Az elfogadott törvény összehangolt szabályozást jelent. Megszünteti a feleslegessé vált jogintézményeket, kiszámítható és motiváló előmeneteli rendszert rögzít. Megteremti a közigazgatási reform alapgondolatának, a közszolgálati hivatásrendek közötti foglalkoztatási összhangnak és átjárhatóságnak a lehetőségét.

– S persze a kritika lehetőségét.

– Kritikusaink sem vitatták, hogy a törvényjavaslat kidolgozásánál figyelmet fordítottunk a hivatásos állomány és az érintett szakmai, érdek-képviseleti, érdekvédelmi szervezetek, köztük a Magyar Rendvédelmi Kar javaslataira. A személyi állomány kérdőív kitöltésével, illetve saját gondolatai megfogalmazásával járulhatott hozzá a javaslat elkészítéséhez. Több mint 16 ezren töltöttek ki kérdőívet, mondtak véleményt a törvénytervezetről. Több fordulóban 14 érdek-képviseleti szervvel és a Magyar Rendvédelmi Karral egyeztettünk. A parlamenti pártok javaslatait is figyelembe vettük. A parlamenti vitát követően az Országgyűlés mindössze kilenc módosító javaslatot nem tartott fenn, az összegző módosító javaslatok körében viszont 133 módosító javaslatot meggyőző többséggel elfogadott.

 

A rendőrségi technika fejlesztése mellett a kormány eltökélt a hivatásos állomány illetményének emelésében

 

– Visszatérve a rendőrség ünnepnapjához: minden évben volt valami újdonság. Az idei újítás, hogy a rendezvényre meghívták a rendészeti pályára irányító képzést folytató középiskolák tanulóit.

– Egy szervezet csak akkor képes a feladatát hiánytalanul ellátni, ha személyi állománya meg tud felelni az új kihívásoknak, a folyamatosan növekvő követelményszint teljesítésének, a tudáson és tapasztalaton alapuló eredményes feladatellátásnak, ha vannak jól képzett, évtizedes gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai, s ha a pálya vonzó a fiataloknak, akik biztosítják a folyamatos utánpótlást. Az Adyligeti, a Körmendi, a Miskolci és a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában jelenleg 1055 hivatásos állományba vett próbaidős őrmester folytat tanulmányokat II. évfolyamon, az I. évfolyam létszáma 889 tanuló. A rendőrség – érthetően – kiemelt figyelmet fordít a rendészeti pályára irányító képzést folytató középiskolákra. Elsősorban közülük kerülnek ki a rendészeti szakközépiskolák hallgatói, így meghívásuk annyiban indokolt, hogy már most személyesen találkozhatnak a rendőrség vezetőivel és a rendészeti szakközépiskolák képviselőivel, maga a rendezvény pedig szorosabbá fűzi a rendőrség és az iskolák közötti kapcsolatot, tovább erősítheti a tanulók rendészeti irányú elkötelezettségét. A jelenlegi ismereteim szerint a meghívást 3144 középiskolai tanuló és 285 osztályfőnök, tanár fogadta el.

– Mit tud a belügyminiszter mondani a tanulóknak?

– A már említett alapérték, a rend nemcsak társadalmi szinten, de a fejekben is kívánatos. A fiatalok tegyenek rendet saját fejükben, célkitűzéseiket saját alapértékeik alapján határozzák meg. Céljaik elérése érdekében ne sajnálják az időt, a fáradságot a tanulásra. Az ismeretszerzésre fordított idejük kamatostul térül majd meg. Őszintén remélem, hogy az ünnepi sokadalom láttán többen magukévá teszik Széchenyi István egy gondolatát: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”    

SAMU ATTILA

FOTÓ: SEBESTYÉN, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megölte szomszédját

A bejelentést követő 30 percen belül kattant a bilincs annak a férfinak a kezén, aki Esztergomban bántalmazta ismerősét.

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.

 

Keressük Szabó Kittit

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai lány megtalálásához.