Siófok: Fokozott figyelem

2016. 08. 25., cs - 10:55
Zsaru Magazin

Ha jön a péntek, Siófok éled. A hétvége közeledtével felbolydul a város, a szórakozni vágyók ellepik a Balaton-parti települést. A helyi zsaruk teszik a dolgukat.

Siófok: Fokozott figyelem

 

Ha jön a péntek, Siófok éled. A hétvége közeledtével felbolydul a város, a szórakozni vágyók ellepik a Balaton-parti települést. A helyi zsaruk teszik a dolgukat.

 

Eddig a nyarat közbiztonsági szempontból megfelelően kezelték, mondja az esti eligazítás előtt Kasznár Gyula alezredes, a városi kapitányság vezetője. Az este biztonságán őrködő közel negyvenfős állomány helyi zsarukból, megyés megerősítőkből tevődik össze, előbbieknek emlékeztetőül, utóbbi csapatnak információként vázolja a szolgálat forgatókönyvét a kapitány:

– A 19 órától induló akcióban minden előzetesen kijelölt helyszínen, körzetben jelen vannak a parancsnokok, minden intézkedés a tudtukkal történik. Amennyiben lehetséges, a problémákat helyben oldjuk meg, kellő alapossággal. Megyünk, cselekszünk, majd rendezzük a sorokat, folyamatosan jelen leszünk az érzékeny területeken.

Legelőször csendháborítókról érkeznek jelzések a kertvárosi, a centrumtól távolabb eső városrészből. Jogos panasz esetén először figyelmeztetnek, másodjára azonban már feljelentést tesznek. A parton késő este is elkél a járőrözés: a fürdőzőket értékeik védelmére figyelmeztetik, sem az ördög, sem a strandtolvaj, betörő nem alszik.

Sokszor akkor derül ki egy-egy turpisság, amikor a helybeliek vagy a nyaralók hazatérnek. Egy laptoplopás számokban:

– Hét órakor érkezett bejelentés egy betörésről – tájékoztat Fürst Dávid főhadnagy, a vizsgálati osztály vezetője. – A helyszínt biztosító járőr, aztán a sorban érkező nyomozó, bűnügyi technikus és kutyás szakszolgálati kollégáimhoz ötödikként csatlakoztam, megkezdtük a bűncselekmény feltárását. Szemtanúk egy órakor láttak egy férfit a lakásból kijönni, őt tizenöt perc alatt azonosítottuk. Mire a kutya elindult a szagnyomon, mi már a gyanúsítottnál voltunk, Gondos Barnabás törzsőrmester és Varsányi Márk főtörzsőrmester az ablakon ment be a bezárkózott férfihoz. Eleinte úgy tett, mint aki nem érti az érdeklődést, később négyszemközt beszéltem vele nagyjából öt percet – hat további lopást ismert be.

A langaléta laptoplopó megtört, azt is elmondta a zsaruknak, hogy a számítógépet zálogházba adta, holmijából elemelt ékszerek, ruhák kerültek elő, cigarettáját sem pénzért vette, sőt biciklijének származása is kérdéses.

Az elfogás után a zsaruk visszarendeződnek posztjaikra, két kisbusz három-három fővel tartalékot, egyben a járművek méretéből adódóan demonstratív megjelenést képez a szórakozónegyed közelében. Nyomozók, vizsgálók, egyenruhások gyalog járják a Petőfi sétányt. Két kapatos férfi nagyon rosszul méri fel a jókedv és a tolakodás közti különbséget, a rendőri felszólításra agresszívvé válnak. Egy rendőrnőre obszcén megjegyzéseket tesznek, majd lassan rájönnek, hogy túllőttek a célon, amikor Angyal Fatime főtörzsőrmesterrel kezdtek. Lépteiket nagy ügygonddal egyenesítve távolodnának, de a befutó erősítés beéri őket. Tíz zsaru, ugyanennyi biztonsági ember kapja körbe a kellemetlenkedőket, a zsaruk rákérdeznek a kolléganőjüket ért atrocitásra. Az egyik nagyfiú hirtelen eszmélve, szepegve zsugorodik falfehéren radírgumi méretűre, a másik továbbra sem érzi a helyzet súlyát, és megpróbál rárontani a rend őreire. Fél perc múlva megbilincselve segítették fel a földről. Míg a buszba teszik, Kasznár alezredes lefesti neki és pislogó társának, hogy Siófok semmiképp nem terepe az agresszív magatartásnak.

Az éberen cirkáló zsarukat föntről is segítik, 38 rezzenetlen kameraszem pásztázza a szórakozónegyedet. A központ monitorfigyelői rádió-összeköttetésben állnak a helyszíni parancsnokkal, azonnal jeleznek, ha gond akad. Wágner Antal őrnagynak, a közrendvédelmi osztály vezetőjének az esetek többségében jelzés sem kell, aktívan szűri a hömpölygő tömeget.

– Én akartam papírt a tanácstól, de nem adtak, erre mondtam: akkor is árulok! – harsogja egy engedély nélküli rózsaárus, majd annyira zokon veszi a rendőri intézkedést, hogy félpucérra vetkőzik a sétányon, így mutatva, hogy szándékain túl mást sem rejteget. Nemes Péter és Puhász Tibor törzsőrmesterek udvariasan rábírják a felöltözésre, majd tisztázzák: az engedélytől nem, a sztriptízműsortól el tudnak tekinteni. Fürst Dávid főhadnagy közben a tömegben egy vízipipával vonuló fiút ragad karon: az eszköz származásáról érdeklődik, a zavart „Kaptam!” felelet nem elégíti ki. Elkíséri a srácot egy közeli teraszig, ahol épp észlelték egy helybeli fogyasztásra igénybe vehető pipa eltűnését.

Három fiatalember laposakat pillantva sétálgat, Wágner őrnagy gyanút fog, a trió tagjairól gyorsan kiderül, nem rosszak ők, csak furcsa szokásaik vannak. Egyikük nem tudja igazolni magát, mert iratait az elvesztéstől félve egy bombabiztos parkbéli bokorban rejtette el. Puhász törzsőrmester elkíséri a fiút okmányaiért, közben a város pontjairól több egység megindul a vasútállomás felé. Pénteken, szombaton Budapest és Nagykanizsa irányából éjfél előtt nagyjából egy időpontban fut be két bulivonat, a leszálló utasokra zsaruk vigyáznak. Az aluljáróból előhömpölygő tömeg áthaladásának idejére leállítják a gyalogátkelőnél a járműforgalmat, igény szerint útbaigazítást adnak, jelenlétükkel elejét veszik a rongálásnak, ittas erődemonstrációnak, majd az érkezők elvonulásakor bejárják az állomás környékét, hogy nem maradt-e segítségre szoruló fiatal a peronok mellett, a lépcsők alatt. Mindenki épkézláb, hanghatásában egynémely buliutas túlontúl is aktív, de összességében a vonatokról lezúduló ifjakra érezhetően jó hatással van a kicsiny rendőri kontingens látványa, halkulnak a szólamok, rendeződnek a mozgások, mindenki igyekszik beszámítható állampolgár hatását kelteni.

Nem sikerülhet azonban mindig mindenkinek rendőrközelben tartózkodni, négy tizenéves lányka felindultan meséli Wágner őrnagynak a sétány mellett történt zaklatást. Egy sötét kombiból kaptak idősebb férfiaktól kéretlen ajánlatokat, később megalázó fémpénzeső zúdult rájuk, az átéltek hatása alatt vannak, néhány jó szó után azért megnyugszanak. Ha minden bulizó mellé nem is állhat rendőr, a szórakozónegyedet vigyázó zsaruk itt is, ott is felbukkannak.

A legzsúfoltabb diszkóban szemlátomást tetszést aratnak, legénybúcsús ifjak kapacitálják őket közös fotóra, italra, külföldiek a legnagyobb természetességgel rendeződnek eléjük szelfit készíteni. Az órákkal ezelőtt a nyomozónővel szembehelyezkedő duhajok gyors és kemény elszámoltatásának híre mehetett, a szórakozók mintha kontrollálnák magukat, komoly beavatkozásra nincs szükség. Feddést és szabálysértési helyszíni bírságot kap az a srác, aki romboló ittasságában szétverte egy vendéglátóegység lámpáját.

A táncos helyeken, az éttermek teraszain, ivókban, mutatványos játékoknál, járdán, virágládák szegélyén tömérdek fiatal lány ücsörög, jön-megy, szórakozik önfeledten, közéjük néhol bájaikat pénzért áruló hivatásos nők vegyülnek. A zsaruk gyorsan kiszúrják, majd távozásra kérik őket. Jól vizsgáznak helyszíni problémakezelésből, nem ostromolják bejelentők a nyolcemeletes rendfellegvárat, a kapitányság kicsit elhagyatottnak is tűnik a zsúfolt part után. Egy fiatal jön hajnalban, a zsaruk megtalálták a tárcáját, és felhívták, a győri fiú hálásan veszi át okmányait. Így ér véget egy forró éjjel Siófokon.

SZILÁGYI

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szúrással ért véget egy vita Csepelen

A fővárosi rendőrök öt embert állítottak elő. Közülük kettő is kést vett elő. Egyikőjük egy férfit, míg a másik, annak kutyáját szúrta meg.

 

Lezárt akta: rendőrök fékezték meg

A monori vizsgálók átadták az ügyészségnek annak a tavaly augusztusi ügynek az iratait, amelynek jelenleg is fogva tartott gyanúsítottja magából kikelve fenyegette családtagjait, tört-zúzott – az egyenruhások parancsoltak neki álljt.

 

Uszodában lopott - keressük

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a lopással gyanúsítható férfi megtalálása érdekében.

 

Felismeri őket?

Elektromos rollert loptak egy kőbányai bevásárlóközpontból, a X. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható személyeket.