Zsaruk ébresztették a csalókat

2014. 12. 10., sze - 14:27
Zsaru Magazin

A rendőrök a feljelentést követő egy hónapon belül elfogták azt a négy férfit, akik a megalapozott gyanú szerint befektetés ígéretével több mint 90 millió forintot csaltak ki egy cég vezetőjétől.

Miután két éve folyamatosan milliókat utalt át ismeretleneknek, a cégvezető idén október 30-án tett feljelentést a rendőrségen. Az ügyet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának két kiemelt főnyomozója göngyölítette fel.

– A 47 éves ajkai sértett elmondta, először 2012. december 13-án hívta fel mobiltelefonon egy Nagy Lászlóként bemutatkozó férfi – ismerteti az ügy részleteit Balázsné Csiba Zsuzsanna alezredes, kiemelt főnyomozó. – A telefonáló felajánlotta, hogy felújítják a cégvezető háza előtti utat a közeli útépítésből megmaradt anyagokból, mivel a környék rekonstrukcióját is ők végezték. Cserébe 1,5 millió forintot kért. A felújítás néhány nap múlva megtörtént, a cégvezető kifizette az összeget egy férfinak, aki Nagy embereként jelentkezett nála.

 

Balázsné Csiba Zsuzsanna alezredes

 

Az építkezés befejezése után ismét telefonált a magát Nagy Lászlónak nevező férfi.

– A telefonáló befektetési lehetőséggel állt elő. Kérte a cégvezetőt, utaljon nagyobb összegeket a megadott bankszámlaszámokra, hogy a pénzből különböző útrekonstrukciókhoz megvegyék a szükséges anyagokat. Azt ígérte, amint megkapja a beruházótól a munkákért járó díjat, haszonnal adja vissza a pénzt – folytatja az alezredes. – A sértett elfogadta az ajánlatot, majd személyes találkozó, írásbeli szerződés nélkül utalt át milliókat a telefonálónak. 2014 októberéig Nagyra hivatkozva még három férfi hívta fel álnéven és kérte hasonló indokokkal pénzösszegek átutalására különböző bankszámlákra, a sértett belement a dologba. A négy férfinak összesen több mint 90 millió forintot, alkalmanként 100 ezer és kétmillió forint közötti összegeket küldött. Jó ideig várta befektetése megtérülését, de nemhogy hasznot nem látott, a pénzét sem kapta vissza.

– A nyomozás kezdeti szakaszában nyolc mobiltelefonszám mellett négy álnév állt rendelkezésünkre – mondja Palatinusz Márta alezredes, kiemelt főnyomozó. – Kiderítettük, a számok előfizetői és családtagjaik nem érintettek az ügyben, viszont képbe került négy gyanúsított.

 

Palatinusz Márta alezredes

 

A feljelentést követő egy hónapon belül eredményt hozott a veszprémi nyomozók munkája. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közterületi támogató alosztályával közösen november 20-án hajnalban elfogták mind a négy gyanúsítottat. Fábiánházán a 45 éves nagyecsedi H. János (alias Nagy László), a budapesti K. Richárd (26) és a helybeli P. István (37) békésen aludt, amikor a rendőrök megérkeztek értük, a nagyecsedi Z. Sándor (26) Encsencsen ébredt a zsaruk hangjára.

– A házkutatásokon lefoglaltunk többek közt arany ékszereket, mobiltelefonokat, nagy értékű autót, tévét és készpénzt is – mondja Palatinusz alezredes. – Kollégáim előállították H. Jánost a Mátészalkai Rendőrkapitányságra, három társát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra. Részletes beismerő vallomásukban elmondták: a sértettől kicsalt pénzt szinte teljesen felélték.

A négy férfi ellen üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Szabadlábon védekeznek.  

HARLE

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Láthatóan nem unták

Minden tudni és szórakozni valót belepréseltek a szigetszentmiklósi rendőrök abba a néhány órába, amíg alsós diákok figyelmét kellett lekötniük. Bóbiskoló, ásító gyermekarc nem volt, csak pirospozsgás, mosolygó és koncentráló.

 

Ivó napi művelet

Az ittas vezetők kiszűrésére szervezett, 2 órás akcióban ellenőrzött 3666 sofőr közül 27-en vették szó szerint a mai névnapot. Tizenegy járművezető bűncselekményi kategóriát fújt.

 

Embercsempész bukott le Tolna megyében

Dunaszentgyörgy térségében állítottak meg a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság Bátaszéki Autópálya Alosztály járőrei egy taxit, melyben a sofőr 5 illegális migránst szállított.

 

Lezárt akta: milliós átverés

Internetes vásárlás, több százezer forintos előre utalás ismeretlennek, futás a pénz után, majd csalódott rendőrségi feljelentés. A szentendrei nyomozók már az elején tudták, nem állnak meg egy rendbeli gyanúsításnál – hat lett belőle.